Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2014 18:32 - за равните и по-равните
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 3937 Коментари: 5 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Раздел I
Относно равенството на всички граждани пред закона

Равенството на всички граждани пред закона е основен принцип на всяко демократично общество.

В преамбюла на Конституцията равенството е прокламирано като общочовешка ценност наред със свободата, мира, хуманизма, справедливостта и търпимостта.

В чл. 6, ал. 2 равенството на гражданите пред закона е формулирано като конституционен принцип, който стои в основата на гражданското общество и държавата. Този принцип е общ за цялата правна система на Република България. Той е основа за тълкуване и прилагане на Конституцията и за нормотворческата дейност.

В чл. 6, ал. 2 равенството пред закона е формулирано още и като основно право на гражданите. В редица конституционни разпоредби то е конкретизирано, като е отнесено към определени права и свободи (чл. 19, ал. 2, чл. 46, ал. 2, чл. 47, ал. 3, чл. 119, ал. 3, чл. 121, ал. 1 и др.).

Равенството пред закона означава равнопоставеност на всички граждани пред закона и задължение за еднаквото им третиране от държавната власт.
Конституцията е върховен закон. Тя е основа на действащата правна система и на целия държавен ред. Нормативно прогласява основните принципи и ценности в държавата.

Раздел II Относно социалните признаци за недопускане ограничения на правата или привилегии

За да гарантира прогласения принцип за равенство на всички граждани пред закона, чл. 6, ал. 2 посочва определени социални признаци, които не могат да бъдат основание за неравно третиране.
Това са раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. С това Конституцията е обявила изрично забрани по отношение на посочените социални признаци. Те са правно недопустими като основания за ограничение на правата или за създаване на привилегии.
Посочените социални признаци могат да бъдат класифицирани най-общо в две основни групи. Първите пет - раса, народност, етническа принадлежност, пол и произход, произтичат от чл. 1 на Декларацията за правата на човека, обявил, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Този текст е дословно възпроизведен в чл. 6, ал. 1. Недопускането на никакви ограничения на правата или привилегии, основани на тези признаци, е гаранция за общочовешките права, които Конституцията на Република България признава и защитава. Останалите признаци - религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние, фактически се придобиват или изменят в процеса на социалната реализация на гражданите в обществото в резултат на упражняване на определени права. Всеки от тези признаци представлява за отделния гражданин равна възможност, предвидена и гарантирана в Конституцията, която не може съгласно чл. 6, ал. 2 да бъде основание за привилегировано отношение към него или за ограничаване на правата в качеството му на гражданин.

Копирах горния текст от  РЕШЕНИЕ № 14 от 10 ноември 1992 г., направено по искане на президента на републиката за тълкуване на чл. 6 от Конституцията.

Но основната ми мисъл Е да си помислим за равенството и не-равенствата в нашия обикновен живот, с които се сблъскваме всеки ден, всеки час и всяка минута.

Вие сами можете да дадете много примери -  на кой му режат заплатата  и дават  част под масата (а после се чуди защо пенсията му е малка),  на кой не му спират тока и водата, когато не е платил за месеца (а понякога и за години наред:((((((, на кого дават със затворени очи, а на други ги отварят и не дават нищо, въпреки че всички са равни и т.н. и т.н.

Последно разделение става в момента с прословутите коледни добавки за пенсионерите... Значи, тези, които получават пенсия до 282 лв, ще получат по 40 лв (живи и здрави да са!), а останалите - да духат супата. Пресметнато, тези с добавките ще имат за Коледа до 322 лв. грубо казано, а тези, които са получавали пенсия до 320 лв - няма да получат нищо. Тогава каква е сметката? При условие, че от Статистиката официално ни уведомяват, че българинът живее средно с  13 лв на ден. Отнесено към един месец, това са 399 лв. Ами тогава защо не дадат на всички, които получават по-малко доходи толкова, че да се изравни стандартът у нас?!  Естествено, средните цифри означават и средни доходи - т.е. тези, които имат много над 400 лв да дадат на тези, които нямат?
Така няма да има значение, че някой общинар получава 900 лв, а някой банкер - 90 000лв, съгласни ли сте?

Говорим си, възмущаваме се, а както казваха старите хора едно време - Кучето си лае, керванът си върви!. Само че всички вече усещаме, че керванът е нашият собствен живот, а кучетата - колкото и да не признаваме, са тези, които нищо не променят!!!

Тези предпразнични мисли могат да се подадат на нашия нов-стар премиер, та когато прави изказвания, да мисли не само за гласоподавателите без ценз и средства, а и за всички други, като Баща на нацията.
С най-топли чувства за всички  равни (и по-равни), оставам ваш:
Божо12345
Гласувай:
13
01. bven - Харесва ми твоя начин на мислене, Божо:)))
19.11.2014 19:33
Само да добавя, че след устремяването ни към Европа и европейските стандарти, няма ли да е по-лесно пенсиите и заплатите да се стремят към европейските нива, вместо да се дават на час по лъжичка и то не на всеки? Така - 500Е е все пак 500!
Поздрави!
цитирай
2. bojo12345 - До 2020 година минималният доход....
20.11.2014 12:50
трябва да стана 400 Э съгласно изискванията на евросъюза.
ашите управници не искат плавен преод , за да могат още да лапат!!!
цитирай
3. planinitenabulgaria - До колко всички сме равни пред закона се вижда
20.11.2014 21:19
от паркиралите автомобилите си общинари, полицаи и инвалиди-ментета с коли за по милион на места, къдото се заплаща, че и пред пешеходните пътеки и върху тротоарите. Но за тях ЦГМ има специални инструкции, защото наистина всички сме равни през закона, но някои да по-равни. На такива - ползвам един израз от кръчмата в Требич - да ти е драго да им Ебеш мАйкята...
цитирай
4. hristo27 - Попитали как може да се раздели г...
24.11.2014 13:32
Попитали как може да се раздели голяма сума пари между двама братя - по братски или по равно!
цитирай
5. stela50 - Колко актуално звучи и днес...
23.07.2015 12:45
Поздрави !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2402403
Постинги: 1713
Коментари: 3645
Гласове: 16081
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930