Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2020 08:00 - Премълчаното в нашата история
Автор: bojo12345 Категория: Хоби   
Прочетен: 436 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

След покоряването на България през 1018 год. Василий II положил усилия да приобщи българската аристокрация към империята. Много български боляри били настанени в арменските теми в Мала Азия. Траян, синът на последният български цар Иван-Владислав омъжил дъщеря си Мария за Андроник Дука - брат на император Константин Х. Тази Мария била описана от византийските хронисти като “най-красивата и най-умната от всички жени”. По този въпрос са единодушни Никифор Врений и Ана Комнина. Впрочем и самата Ана Комнина - една от най-известните писателки на средновековието е правнучка на Траян. Дъщерята на Мария и Андроник - Ирина станала съпруга на Алексей I Комнин. Така династията на Комнините била създадена и с българска кръв. Прапраправнучката на Ирина /наречена също Ирина - дъщеря на император Исак II Ангел/ се оженила за германският император Филип Хохенщауфен [98]. Чрез нея има по една капка българска кръв във почти всеки знатен западноевропейски род.

Другият син на Иван-Владислав - Алусиан имал двама сина - Василий и Самуил. Василий се прославил с отбраната на Едеса от селджуците през 1068 год., а Самуил се отличил с потушаването на бунта на норманските наемници в 1069 и се сражавал заедно с император Роман Диоген в битката при Манзихерт. Дъщерята на Алусиан била жена на император Роман Диоген.
Между най-известните имена в историята на империята са тези на светите братя Кирил и Методий, знаменитият певец Йоан Кукузел - българин от Албания, пълководецът от ХIII век Михаил Глава и др.

След превземането на Цариград от кръстоносците, Източната римска империя се разпаднала на три - Трапезундска империя, Никейска империя и Епирско деспотство. Цар Иван Асен II се сродил с двете основни сили - Епир и Никея. През 1225 год. той омъжил дъщеря си Мария за брата на Епирския деспот Тeодор Комнин - Мануил. След разгрома на Епирската войска и пленяването на деспот Теодор край Клокотница през 1230 год., Иван Асен поставил за деспот на Епир зет си Мануил. През 1235 год. друга дъщеря на Иван Асен II - Елена, била сгодена за престолонаследника на Никейската империя Тодор. След известни перипетии - разваляне на годежа по политически причини и повторно събиране, те най-сетне се оженили. Тодор II Ласкарис бил император само 4 години - от 1254 до 1258 год. Все пак той успял да омъжи дъщерите си за монарси: Дъщеря му Ирина станала жена на българския цар Константин Тих /1257 - 1277/, а другата дъщеря - Мария се омъжила за Епирския деспот Никифор. Нещастна била съдбата на сина на Тодор II и Елена. Той бил провъзгласен за император след баща си под името Йоан IV /1258 - 1261/. Понеже бил още малолетен, му бил определен регент - Михаил Палеолог. Но регентът мечтаел да седне сам на трона. Михаил Палеолог изчакал удобен момент и затворил малкия император, като за по-сигурно го ослепил. Това предизвикало война с България, където била царица сестрата на Йоан - Ирина. Въпреки това Михаил успял да запази властта си и сложил начало на династия-та на Палеолозите.

В Епир Мануил и българката Мария продължили династията на Комнините. През 40-те год. на ХIII век деспот станал синът им Михаил II. Около 1270 год. той бил наследен от своя син Никифор /същият, който се оженил за Мария - дъщерята на Тодор II Ласкарис и Елена/. Друг син на Михаил II - Йоан, станал господар в Тесалия. Но и двете държавици непрекъснато слабеели под натиска на външни врагове. До 1318 год. династията се прекъснала и в Епир, и в Тесалия.

                         Началото на европейското възраждане
                                      Упадъкът на Европа

Краят на Римската империя е свързан с всеобщ упадък в Европа: На мястото на империята се създават множество варварски държави, непрестанно воюващи помежду си. Заглъхва търговията, изчезват науката и просветата, едва мъждука изкуството. Безпросветен мрак цари над Европа в течение на почти 1000 години. Обикновено причината за това се търси във Великото преселение на народите от II - V век, което наводнява цивилизованата част на континента с варварски племена. Но историята показва, че в болшинството случаи пришълците усвояват културата на покорените народи. Така става например в Китай след нашествията на монголи и манчжури.

В Европа има една съществена разлика - Великото преселение съвпада по време с установяване на нова господстваща религия - християнството. За християнските свещеници от онова време бил характерен религиозният фанатизъм в най-агресивната му форма. Статуите на античните майстори били унищожавани като езически идоли. Книгите били считани за излишни, а науките - за вредни. Една по една били затворени всички антични школи. Водени от епископа на Александрия, през 391 год. местните християни унищожили прочутата Александрийска библиотека. Пак в Александрия през 415 год. била убита Ипатия - известна преподавателка по математика и философия. “Забравили напълно поръченията на евангелието за кротост и търпимост ... монаси и свещеници се надпреварвали да унищожават ценностите на миналото и да преследват всички, които не мислили като тях” - пише Д.Ангелов [99].

На фона на общия упадък се откроявала многонационалната Източна римска империя. Константинопол успял донякъде да се съхрани като център на културата и просветата. Той бил най-големият християнски град през цялото средновековие. В Източната римска империя властта не попаднала в ръцете на новодошли варвари и това помогнало да се запази по-високо ниво на обществената надстройка, отколкото на запад.

Гласувай:
6
01. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
05.10.2020 14:00
На Иван Владислав, най- големият му син, Пресиян/ вероятно в смисъл пресияен/ е престонаследник Той продължава битката с Василий! Майка му е първа дама в двореца Василий не е женен ,фактически е негова първа дама! Тя урежда синът и да се озове в Константинопол И тя внимателно плете мрежата си, той да замести Василий и после -брат му Константин !Пресиян попада също сред престонаследниците! Затова мнозина смятат, че България не е ликвидирана ,не е под " робство" а всъщност се прави нещо като дуалистична империя ! Затова ,лесно и Бързо Асеневци се отделят!Единственото понижение е в църквата- от патриаршия тя е понижена в епископия
Но Пресиян прибързва, необмислено! И прави два опита за преврат При първия, неуспешен, майка му го спасява При втория няма прошка Вкаран е в затвора Следите му се губят Но гробът му е намерен в Словакия , откъдето е и майка му Предполага се, че с дворцовите връзки е успяла да го изкара от тъмницата и са заминали в родния и край!
На гроба пише- Пресиян Къназ на България Къназ е вече с ранг на престонаследник на царя!

Хубав и успешен ден!
цитирай
2. bojo12345 - Благодаря ти за хубавото допълнение, Иване.
05.10.2020 19:50
Затова е и ролята на блога - всеки да допълва, с каквото знае и може написаното по даден въпрос. Всеки може да намери нещо ново или интересно за себе си. Така да научаваме и се развиваме по спиралата на знанието и одухотворения живот нагоре. Защото това е нашата мисия, на българите, които вече се събуждаме и трябва да поемем съдбата си в своите ръце.
Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2206141
Постинги: 1603
Коментари: 3377
Гласове: 15378
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31