Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02 07:26 - За да не забравя! Нинова подкрепя Борисов лично"
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 240 Коментари: 2 Гласове:
3 

Елена Йончева: "Смятам, че Нинова подкрепя Борисов лично"

"За да се отървем от този авторитарен модел на управление, ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма", констатира в интервю за ДВ евродепутатката Елена Йончева.


ДВ: Вежди Рашидов призова БСП да ви "отзове от Брюксел" заради резолюцията, която Европейският парламент прие по адрес на България. Каква е тежестта на тази резолюция, как говорят Вашите колеги в Брюксел за България?

Елена Йончева: Резолюцията казва, че премиерът последователно и систематично в последните десет години изважда страната ни от Европейския съюз. Това е резолюция за върховенството на закона, а не за конкретен случай на погазване на закона. Става въпрос за последователно нарушаване на върховенството на закона в държава-членка на Европейския съюз. Зад тази резолюция застанаха и левите, и либералните сили. ЕНП и крайната десница защитиха Борисов безпринципно и в името на властта. Но все пак да благодарим на тези 23 депутати от ЕНП, които се въздържаха, и седем, които гласуваха в полза на резолюцията.

Като член на комисията LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП - б.р.) последователно информирах колегите за всичко, което става в България в последните месеци - нарушение на върховенството на закона, ситуацията с медиите, липсата на разделение на властите, превръщането на парламента в институция, която няма своята тежест. Когато в началото на тази година говорех, че в България се изгражда един авторитарен режим, колегите ме гледаха с изненада, защото бяха свикнали да се говори само за Полша и Унгария. На България не се обръщаше много внимание, вероятно заради поведението на Борисов в Брюксел - т.нар. "yes man", който винаги е съгласен.

ДВ: В България обаче като отговор на резолюцията се развяха едни стари плашила, включително и от БСП. Какво толкова страшно има в Истанбулската конвенция?

Елена Йончева: Истанбулската конвенция наистина е превърната в плашило. Тя е като някаква теория на големия заговор. В България тази тема е толкова дамгосана, че на практика вече не може да има дебат по нея. В България трудно се разбира големият проблем с неравенството спрямо положението на жените в обществото, с насилието над жените.

ДВ: Няма ли вина и БСП за липсата на дебат по тези теми?

Елена Йончева: Смятам, че ние тръгнахме по вълната на националистите. В българското общество нямаше никакъв смислен диалог, акцентът беше сложен върху атаката срещу българското семейство, българската идентичност и българските устои. България няма проблем с Истанбулската конвенция - България има проблем с крещящата липса на върховенство на закона, с все по-голямото разслояване в обществото, с лошото образование и здравеопазване. Управляващите, националистите и един капан, в който волно или неволно попадна част от БСП начело с Нинова, изведоха като фокус на резолюцията Истанбулската конвенция, която е затворена тема в България, защото има решение на Конституционния съд. Не виждам защо се прави това, ако целта не е отклоняване на вниманието към несъществуващ проблем. Както и темата с македонското малцинство. В резолюцията не се говори за македонско малцинство.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА
Огледалото, в което Борисов не иска да се огледа
Резолюцията, приета от ЕП, е като огледало. България се огледа и не се хареса. Образът е грозен, но правдив. Има и нещо положително: българската политика вече е част от европейската. И не, резолюцията не е ляв заговор.

България: Лъжи, погнуса, отвращение
На Борисов ли е скандалният запис? Поздрав от лудницата, наречена България.
Проблемът е, че истините за ГЕРБ ги говори Корнелия Нинова
ДВ: Между Вас и ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова има напрежение. Виждате ли общ път напред?

Елена Йончева: Аз не се разграничавам от БСП. Аз съм ляв човек. За да се отървем от този авторитарен модел на управление, на нас ни е необходима силна опозиция. А такава в България няма. Когато ГЕРБ пада, социалистите не вдигат своя рейтинг. Госпожа Нинова има същия рейтинг като господин Борисов. Ние не можем да победим този режим или бъдещи популистки формации, ако България няма силна опозиция - лява и дясна. Затова започнах този разговор за Нинова, който очаквах да се проведе от моите колеги по време на предизборната кампания в БСП, но такъв нямаше.

ДВ: Тя казва, че е консолидирала подкрепа при вътрешните избори. Критикуващите я са малцинство.

Елена Йончева: Каквито и да са битките вътре в партията, важно е какво излиза навън. Например Нинова продължава да е в българския парламент. По този начин се легитимира този парламент, който е напълно компрометиран и се отдалечава възможността за служебно правителство. Ако ГЕРБ организират следващите избори, вероятността този модел да остане в България е изключително голяма. Битката ми с Нинова е принципна. Вижте как половината парламентарна група на БСП гласува за господин Цацаров да стане шеф на антикорупционната комисия. Смятам, че Нинова подкрепя господин Борисов лично. Тя е силен опозиционен лидер, но на думи. Когато говорим за конкретни дела, нея я няма. Не може три сигнала за разследване за злоупотреба с власт от страна на премиера да не са подписани от лидера на най-голямата опозиционна партия.

ДВ: Както заяви председателката на парламента Цвета Караянчева миналата седмица - няма доказателства, че аудиозаписът, в който мъж с глас, подобен на този на премиера, изрича обидни думи срещу нея и заплахи срещу вас, е автентичен. Още през юли обаче Вие обявихте, че разполагате с такива доказателства. Защо не запознаете подробно госпожа Караянчева и българската общественост с тях?

Елена Йончева: След като този аудиозапис излезе в медиите, в Европейския парламент се заинтересуваха от него. Председателката на групата на социалистите и демократите в Европарламента госпожа Ираче Гарсия Перес призова за независимо разследване. А след като запознах председателя на Европейския парламент Давид Сасоли със записа, той каза, че трябва да се предупредят службите за сигурност и да се информира българската полиция. Това са стъпки, които всеки евродепутат трябва да предприеме, когато името му попадне в подобен контекст. В аудиозаписа гласът на господин Борисов заплашва както български бизнесмен, така и един негов опонент в мое лице. Аз дадох този запис на независима американска лаборатория, която работи с ФБР. Казва се Beryl Audio Forensics Laboratory, всеки може да я провери. Тя излезе с подробен анализ, че това е гласът на премиера Борисов и записът не е бил манипулиран.

ДВ: Това означава - не е бил нито рязан, нито монтиран?

Елена Йончева: Точно така. Това е анализът на тази лаборатория. Имаше и още един анализ, който излезе на "Биволъ", които са дали записа на друга лаборатория. Те стигат до сходно заключение. Смущаващо е, че в България все още няма резултат от разследването на този запис.

ДВ: Вие предадохте ли експертизата на властите в България?

Елена Йончева: Никой не ме е потърсил за този анализ. Разбира се, бих го предоставила. Но считам, че България има достатъчно добри специалисти и капацитет да направи анализ на този запис. За мен е непонятно защо това се бави четири месеца. Господин Борисов говореше основно за това дали записът е направен правомерно. Но най-важното е дали гласът е автентичен и какво казва той - дали той нарушава разделението на властите, дали използва държавния ресурс, за да смазва бизнесмени и свои политически опоненти. Това е важното.

ДВ: Прочели сте сериозните констатации за медийната ситуация в България в Доклада за върховенството на закона. Едни от най-тежките удари върху медиите в страната бяха нанесени по време на управлението на Пламен Орешарски и протестите, които го съпътстваха. Успя ли БСП да се откъсне от модела, станал известен като #КОЙ и свързван с името на Делян Пеевски?

Елена Йончева: През 2006-2007-а година България беше на сходно място с Франция по свобода на медиите. Медийната свобода е битка, тя не е даденост. Никога в демократичната история на България не е имало такова мачкане на медиите както при правителството на ГЕРБ. Когато мачкаш медиите, ти мачкаш и цялото общество.

В Европейския парламент аз работя върху резолюция за свободата на медиите от страна на социалдемократите. Имам няколко предложения, които се надявам да бъдат приети. Едното е средствата, които правителството отделя за информационни кампании по европрограми, да не минават през съответните правителства, защото по този начин се създават послушни медии. Предлагаме да има и един фонд за разследваща журналистика, която е много скъпа.


Дата 18.10.2020
Автор Александър ДетевГласувай:
6
3Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Лицемерието на коминтерновците, в частност на Елена Йончева, е вече добре познато, Божо!-:)))
25.02 08:46
Това коминтерновско лицемерие вече не е в състояние да заблуди хората, които са запазили духовността, почтеността и здравия си разум! А тези хора, както е известно дори и на децата, са двигателя на развитието и благоденствието на Цялото:)))
Измамния левичарски интернационализъм, прикриващ зад социални илюзии грозното си, грабителско лице и болните си амбиции за световно господство под шапката на Кремъл, вече по цял свят е показал своята агресивна, нагла, безскрупулна и злонамерена същност и се е превърнал в изгубена кауза за разумния, съзидателен свят. Крадецът, който истерично вика дръжте крадеца, вече е разпознаваем и не може да излъже никой осъзнат човек!:-)))
цитирай
2. bojo12345 - batogo, всеки гледа и анализира поведението на политиците толкова години!
25.02 14:26
В БСП също са различни личности със своите интереси и влияния. Няма да коментирам нито Йончева, нито Гечев или Гергов. Но смятам, че ако БСП и конкретно Нинова бяха промени курса на поведението си през изминалите години, ГЕРБ трудно щяха да бъдат в това царстващо положение, а обикновеният човек - беден, мизерстващ и т.н.т.н....
Така че, лидерът на партията добре поддържаше при всяко гласуване Борисовата партия, правителството и оттам - отговорностите пред България.
Това, за крадецът и крадците вече отдавна избледня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2178053
Постинги: 1591
Коментари: 3341
Гласове: 15273
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930