Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02 08:32 - мъдростта на политика Фердинанд
Автор: bojo12345 Категория: Регионални   
Прочетен: 130 Коментари: 0 Гласове:
4 

ХІ. Царската стойка


Въпросът за държането на един крал спрямо своите поданици и съветници е много важен и от значение. Ти трябва да си голям комедиант да измисляш за всеки момент и за всеки случай различно държание, различни пози.

Ти трябва да ги изучаваш добре, т.е. добре да си знаеш ролята, да знаеш да ги изменяш с пълна ловкост според времето и мястото, както и според качествата и духът на цялата тая разнообразна каналия, с която си принуден ежедневно да се сношаваш.

Трябва да лицемериш, да се показваш навсякъде снизходителен, като че ни наравно с народа – каналия. Твоите възлюбени поданици са и те каналии като другите, но те не са тъй хаплювци, както ти си мислиш. Те сега ти дават всички кредити, които искаш за военния бюджет, но те знаят колко това е безполезно, обаче все пак не обичат да се злоупотребява с неговото търпение.

Пази се да не възбудиш не задоволството на военните. Там малко си загазил, но гледай да попправиш положението. Не бива да се показваш мвого внимателен към гражданите, за да не възбудиш ревността на военните. За да можеш да разчиташ на войската, трябва да те смята по-скоро като първи неин член, отколкото като неин началник.

Царската длъжност е станала навсякъде военна длъжност. Войската трябва да бъде твоята главна подпора, ако умееш да притъпиш у българина тоя вековен бунтарски дух, който го прави да не се подчинява на никого, въпреки че като евреите, той вика от сутрин до вечер “да живее царя” Всъщност на това ухо да не спиш, защото ще испиташ грозни разочарования.

Ти не трябва да обиждаш нито мужика, нито интелигентния човек. Последният е много отмъстителен и той може да ти сготви такива пържени и осмърдени яйца, че през целия ти живот да те разяжда отмъстителният рак на твоите каналии.
Царедворците това са убийците на народната съвест и паразити на народа.

Бъди добър кавалерист. Народът прощава на царя много грехове заради коня му. Поздравлявай пръв. Не се показвай намръщен или меланхоличен, трябва да не изглеждаш надут, но сериозен. Ти не можеш да спазиш дълго време да си сериозен, откакто си влезнал в компания с ония пияници Ал. Балабанов77, Елин Пелин78, Божилов79, Багаров80, Велизар81 и разни капитанчета и журналисти, на които особено внимание отдаваш заради хубавите им и леки жени.

Бъди банален. Пред народа стани само първият гражданин, а пред войската – добродушен генерал, и ако би ти се пощяло да продаваш величие прави го вкъщи с жена си и с слугите си и в другите царски дворове, гдето има достатъчно тонковци да се възхищават от товите униформи и ордени отколкото от твоя ум. Но другаде спомняй си конституцията и бъди засмян, любезен и смирен пред каналията.


ХІІ. Как трябва да се държат речи.

Не е необходимо един цар да е сладкодумен, но той трябва да има дарбата да стъкми прилично някои безсъдържателни мисли, да ги свърже без много грешки. Говори малко. Мълчаливите хора изглеждат важни и мъдри.

Научи наизуст няколко изречения, които са енциклопедията на царското красноречие.
Недей поздравлява по един и същи начин един селски кмет и един кавалерийски полк.

Говори всекиму езика, който му се нрави. За това не е необходимо да си добър психолог. Има няколко категории хора и няколко категории изречения, които могат да ги трогнат, стига да умееш кое да употребиш за дадения случай.

Трябва да отвикнеш народа от царски словоизвержения.

Но ти ще бъдеш принуден често да отправяш по някоя дума на тогова или оногова. В такъв случай положението е по-деликатно. Трябва да говориш и при все това да не кажеш нищо. Без да изпаднеш в положението на глупак, трябва да не кажеш ни една оригинална и искрена мисъл.

Задавай въпроси, които да предизвикат само комплимент за теб.

Поздравлявай, честитявай и отмини. Всички ще бъдат очаровани или ще се преструват, че са станали такива ... но то е все едно ... Ето секрета на цялото изкуство на царуването.


Тагове:   военни,   царуване,


Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1884862
Постинги: 1394
Коментари: 2797
Гласове: 13657
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31