Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2020 08:00 - мъдростта на политика Фердинанд
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 183 Коментари: 0 Гласове:
2 

Х. Политика и политикани

Политиканите додяват често на царете. По-добре е да ги оставиш да се ядат помежду си. Ако ти ги дразниш, ти ще увеличиш яростта им; тя утихва щом им даваш знак да се приближат към теб и към властта. Най-хитрите от тях достигат всякога това, което желаят. Те стават тогава по-ревностни подпори на твоята система. Слабите изчезват между тълпата и от техния вик и критика остават глас вопиющи в пустиня. Не забравяй, че тълпата по инстинкт презира слабите или пренебрегнатите. Искаш ли някого да съсипеш, направи така, че тълпата да го презира. Обаче пази се да се опитваш против хора, на които тълпата веднъж е повярвала.

В политиката има стремеж все към реформи. Политическите мъже, като приемат властта пристъпят най-напред към реформа на техните идеи, разположения към теб и поведение към твоя антураж. Властта е мощен идол; той прави хората с два образа: ти придобивай твоя образ, а изгубваш своя.

Заради това да не се тревожиш от случайността. Опасността иде само от това да не държиш дълго време в опозиция младите партии.

Младите хора са обикновено жадни за власт, жадни да угнетяват, да се покажат високомерни и деспоти. Гледай да ги укротиш с тлъсти кокали, за да им отнемеш апетита за насилие.

В такива случаи именно един крал трябва да се покаже прозорлив. Опасно е за него да изпусне фрази за симпатия към тия, които управляват, и антипатия към тия, които чакат реда си да управляват. Германският император направи голяма грешка, като обяви война на социалдемократите на времето и взе явно страната на своите министри-реакционери.

Следвай съвета ми да туриш юзди на социалистите и комунистите в България, като изкъртиш зъбите на най-буйните с даването им да гризат най-големите кокали. Славолюбивите между комунистите са и най-безхарактерните. Впрочем демократите са най-малко опасните хора. Те са гладни за власт повече от всички и трябва да имаш предвид техните апетити.

Когато си привършил да подписваш укази или да слушаш докладите на твоите министри, не се отдавай много на спорт, гуляй или пиянство, защото чувам, че не знаеш мярката на пиенето – чети по-скоро Библията или Плутарх69.

Българският народ има инстинктивна омраза против всичко, което изпъква начело. Той е готов да смаже всекиго, който се издига по-високо, та ако ще дори и в безмислието.

Това е едно нещастие, но ти трябва да се радваш, защото ниските чела са болшинството в тая страна. А ниските чела не са в състояние да направят бунт против короната. Другояче вървят работите, когато изпъкнат високите чела. Има нещо силно в тях и то дори да е вятър, пак е опасно.

Научавам се, че имаш в двореца си при теб едно лице, което някога беше като капитан в войската за връзка между теб и Стамболийски.

Зная, че този господин, Генчев70 именуем, тогава те спаси, като ти издаде плана на дружбашкия водач да измени конституцията в смисъл царят винаги да бъде избираем и да няма династия. Този дебелоглав политиканин, по примера на Ивайло Бърдоквата71, да се прогласи за водач, може би за цар на българите. Допущам, че обществото не подозира защо и как стана убийството на Стамболийски.

За твоя съветник Генчев слушам да се говори, че той играе в твоя дворец ролята на Распутин72. Пази се, защото ти знаеш каква е участта на Распутин и на Николай ІІ, твоя кръстник. Твоите слабости те правят пленник на антуража ти. Един от твоите приближени е разказвал наляво и надясно как си се сърдил, че не ти долагат какво става в града, какво се говори против теб и пр. и си ги заставил всяка вечер да ги разказват les potins de Sofia73. Вечер преди да идват при теб на доклад те са се съвещали кой какво да те лъже. Тежко ти, ако такива са и твоите пипала.


Тагове:   политика,


Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2329032
Постинги: 1670
Коментари: 3528
Гласове: 15818
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031