Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04 17:00 - За честта на собственото си име
Автор: bojo12345 Категория: Тя и той   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
5 

Благодарността! - Високата нравственост у българите има още едно измерение .

Освободителната война дава на България статута на турски васал, при това дълбоко разпокъсана, като в същото време Сърбия и Румъния придобиват независимост. Оказва се, че ние и досега живеем с чувството на признателност към Русия, докато нито сърби, нито румънци споделят или изразяват подобно чувство. Казал ли е някой дори и една добра дума за признателност към сънарод ниците ни за тяхната далеч по-безкористна помощ, оказана на сърби, на гърци, на румънци? Промълвили ли са руснаците някакво признание за хилядите българс- ки доброволци, сражавали се и оставили костите си за руските интереси?

А историята свидетелства, че българите сме наистина силни хора. Ние не виждаме в нея малоценните комплекси, присъщи на десетки други народи. За нас тя не е въпрос на самоотричане и самоунижение! Напротив, тя е проява на силата! Старите българи са били известни на другите народи със своята сила, безстра шие, чест, достойнство, справедливост, толерантност, отзивчивост, съпричаст- ност, граничеща с жертвоготовност, човещина и благородство. Всичките  тези качества в техния сбор е бил отличителна черта за тях. Затова, струва ни се, няма да е справедливо и пресилено, ако ги обозначим като БЪЛГАРЩИНА .

Как друго, освен като геноцид, бихме коментирали клането над мирното  население,   устроено от сърбите в Хърватско, Босна, Херцеговина, Косово? Някога ние да сме вършили подобни безчинства?
Можем ли да забравим “освобождаването” на Македония от гръцките войски през Балканската война, когато “освободителите” палеха българските селища, само и само за да прогонят българското население и анексират земята ни? За турските изстъпления не е необходимо да говорим. Колонизацията на Америка от испанци, англичани и французи и масовия геноцид над местното население, довел до ликвидирането му особено в Северна Америка.

Как освен варварщина да наречем нашествието на Светослав Киевски в България, когато при първото му нахлуване всички пленени български първенци са изклани с целите им семейства, а невръстните им дечица – хвърлени и издавени в Дунава? Има ли думи и как може да се квалифицира набиването на кол на 20 000 българи от Филипопол (Пловдив) при второто му нашествие? Присвояването на огромната тракийска култура и представянето й за гръцка е не само най-ранната световна фалшификация на историята, но и най-ярко свидетелство за нравстве- ните качества на античните гърци.

И рече Господ на Мойсей: Ще ви заведа в земя, дето тече мляко и мед, но няма да възляза помежду ви, защото сте жестокодейни люде, за да не ви избия по пътя…” Господ никога не се е обръщал с подобни думи към древните българи. Напротив, българският владетел сам беше написал: “Ако някой говори истината Бог вижда. Ако някой лъже – Бог вижда. Българите сториха много добрини на християните, но християните забравиха, ала Бог вижда!”

Хунският народ държи на най-високо ниво честта, доблестта, храбростта и достойнството… Това е главната причина за разпространението на тяхното име и слава далеч по света”. И потвърждение на казаното намираме в идеологията на “Синята партия” в Цариград, членовете на която не само изповядвали хунските нрави и хунското държавно устройство, но дори се придържали и към хунското облекло. А за това, какви са били истинските нрави в хунската империя на Атила: всеки пленник, който приема да воюва на страната на хуните, става равноправен член на държавата им, не се третира като роб, може да се жени и създава семейство, да бъде земеделец, да отглежда собствени стада добитък или да се занимава с какъвто пожелае занаят. Той живеел нормален живот “много по-добър отколкото тоя в Римската империя” . По пътя си хуните са унищожавали само центровете на съпротива, а населението, живяло само на километър –два от този център, не са закачали! Петнадесет века по-късно, цивилизована Европа и светът могат само да се удивляват от хунската хуманност .

Хунобългарите са имали най-обширната някога съществувала държава – най-многоетническата и най-разноезичната, но практикуваното навред по света робство им е било чуждо. Дедите ни са били най-големите завоеватели, познал някога светът, но никога не са прибягвали до геноцида и етническите прочиства-ния, толкова типични за “цивилизования” XX век. От черепите на победените противници са правели ритуални чаши и са вдигали наздравици, но никога не са осакатявали, ослепявали, скопявали! Били са най-първите и последователни еднобожници, но техният Тангра никога не ги е учил на омраза и нетърпимост към другите народи и религии.

Напротив, българите никога не са рушили чуждите олтари, не са трошили ничии кумири, нито пък са секли ашерите им. Те са градили и сели. Навред по пътя си те са издигали градове, крепости и защитени ънгъли! А са сели из света четмо и писмо, вяра и държавност! Но не с огън и меч, а със слово и разум! Затова арабският пътешественик Махмуд ал- Гарнати беше записал някога: “Българин значи мъдър, разумен човек”!

Българската държава и българският народ преминаха през многобройни перипетии, но все пак устояха и оцеляха. Стара Велика България на кан Кубрат отдавна не съществува на политическата карта . Преди броени години възникна самостоятелна и независима Украйна – сърцевината на някогашната Кубратова България, а по-късно център на васалната Бат Баянова България със столица Киев, който след разцепването й от хазарите става средище на нововъзникналата Киевска Рус. Не съществува и Волжка България, а голямата част от населението й отдавна е разпръснато и русицизирано. Останалата компактна маса е разкъсана в пределите на няколко съседни федеративни републики и области и преименувано в татари, чуваши, башкири, удмурти, мордвинци, марийци и още ред други народности.

Единствено ние, дунавските българи, при това само онази част от тях, заселили земите южно от р. Дунав, днес разполагаме със самостоятелна държава. Но и нашата история представлява низ от възходи и падения. Достатъчно е да кажем, че три четвърти от изминалото хилядолетие България прекара без държавност и суверенитет, било то под византийска и турска власт или руски диктат. Затова днес граничим от всички страни със свои бивши територии, българското населе-ние с всеки изминат ден се топи и намалява, а върху довчерашните ни земи никнат една подир друга все нови и нови самостоятелни държави.

                                Българската национална идея

Българската национална идея има отношение към България като държава и към българския народ в неговата цялост, независимо от пъстрата му етническа структура. Много често на практика националните идеи включват и мигриралото навън от държавата население, особено онова, запазило народностното си самосъзнание.

Една твърде интересна особеност във външната ни политика от последните десетилетия, включително и от времето на студената война. Макар и най-верен сателит и активен “износител на революция” (т.е. средище н международен тероризъм и търговия с оръжие и наркотици), България се оказа остров на стабилността във външната си политика по отношение на съседите си, при всичките си идеологически и политически различия и противопоставяния с тях.
наложилата се досега традиция на пасивна защита и безразличие към българс ките интереси. Демократичните правителства на Ф. Димитров и И. Костов също не предприеха коренни промени във външнополитическия ни курс, ако и да премина ха към варианта “активна защита .

Ние, българите няма да забравим стореното ни от Дизраели, Клемансо и Чърчил и животинската им омраза към нас, по която с нищо не се различават от “бащицата” Сталин.
Последното пък означава, че не трябва да живеем с илюзии и да бъдем наивници.

Че ние трябва да бъдем активната страна – находчиви, пъргави и точни в действията си. Да изискваме и налагаме равнопоставеност и признание на собствените си постижения, национални интереси и достойнство. Да ги приучим да ни зачитат и уважават!

В състояние ли сме тогава да предприемем нещо за собственото си спокойствие и гаранции сами, без Европа, но и без да влизаме в противоречие с нея при нейното разбиране и съдействие?

          автор:  Св.Попов, Българската идея и демосферата /със съкращения/
Гласувай:
5
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2215991
Постинги: 1609
Коментари: 3383
Гласове: 15426
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31