Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2019 08:05 - Енергийният експерт коментира
Автор: bojo12345 Категория: Технологии   
Прочетен: 405 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Еленко Божков: Трябва да се прекратят договорите на американските централи
Цената на тока се вдига и заради увеличението на цената на емисионните квоти, посочи енергийният експерт

В исканията на индустриалните енергийни консуматори има девет направления, които по презумпция трябва да се включени в правилата на работа на българския енергиен пазар. Наблюдава се хаотичност в доводите. Трябва да се прекратят дългосрочните договори на централите Марица Изток 1 и 3. Това коментира енергийният експерт Еленко Божков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.


„В средите на самите работодатели участват членове, които саботират големия енергиен пазар“, твърди експертът.

Според него голямата опасност от повишаването на цените е именно в увеличението на цената на емисионните квоти, която „от 10 евро скочи на 35 евро“. Еленко Божков е на мнение, че намаляването на обема на квотите с 24% се превръща в проблем в случая.


"Кръстосаното субсидиране има две страни – между консуматорите на ниско напрежение на регулярен пазар, там то е избегнато. Ако говорим за такова между големите консуматори на средно и високо напрежение и малките консуматори на ниско напрежение в регулирания сегмент – не виждам това съотношение на потребена енергия какво влияние оказва", смята експертът./инвестор бг/


                      "Още сега имаме нужда от нов ядрен блок"

- Господин Божков, има 13 кандидати за АЕЦ "Белене", кои обаче са сериозните, реалните инвеститори?

- Процедурата беше обявена по следния начин. Заявление за стратегически инвеститор и писмо за намерения - или като миноритерен инвеститор, или като търговец, който има намерение да реализира електроенергия, произведена от "Белене". А както се вижда и от приложенията към процедурата, има още една възможност - да бъде едновременно и миноритерен инвеститор, и търговец на ток. Като се направи това разделяне, се вижда, че от подадените 13 кандидатури, седем са свързани с искания за участие като мажори-тарен инвеститор, а останалите са писма за намерения.

Прави впечатление, че от тези седем, без да е дадена такава възможност в самото съобщение за процедурата, има две много известни фирми, които искат да участват като доставчици на оборудване и в структурирането на финансирането на проекта. Което не е точно инвеститор. Това са "Фраматом" и "Дженерал Електрик". Понеже са световноизвестни доставчици на оборудване за атомната енергетика и двете са допуснати за участие.

При останалите пет има един любопитен момент. Освен трите големи потенциални инвеститора - "Росатом", който е главен проектант и основен производител на доставеното оборудване, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидроядрена компания (KHNP), участват и две фирми, които будят интерес. Но те явно попадат в т.нар. дълъг списък с потенциални инвеститори благодарение на прекалено отворената и демократична процедура. Това е една комбинация от български и чешки компании и друг консорциум с участието на големите фирми на бизнесмена Христо Ковачки. Интересно е каква е вероятността тези фирми да останат в краткия списък. Според мен тя е минимална.

Как ще се развие по-нататък търгът, зависи от деветте стъпки, описани в приложението към процедурата. От него се вижда, че сега основната работа на комисията е да отсее от тези пет фирми краткия списък. Възможни са различни комбинации. Може да бъдат поканени и поощрени фирми, които да се кооперират за по-нататъшно участие като мажоритарни инвеститори. Имам предвид, че е възможно коопериране например между "Росатом" и китайската CNNC. Което ще бъде една много добра комбинация. Що се отнася до останалите инвеститори и търговците на електрическа енергия, там нещата добиват любопитно-екзотичен характер с участието на още три фирми на Ковачки. Две от фирмите за търговия с електрическа енергия станаха известни със сигнала на работодателите до КЗК във връзка с нарушения и манипулации на пазара. Присъствието на тези фирми в търга дава един много балкански привкус на процедурата.

Особеното при фирмите, които искат да участват или като търговци на електроенергия, или като миноритарни инвеститори, или като комбинация между двете, е, че не съществуват нито критерии за избор, нито начин как да се извърши класацията. Техният списък просто ще бъде предоставен на избраните инвеститори.

- С кои инвеститори би било най-добре според вас държавата да води преговори?

- Държавата трябва да продължи преговорите задължително с "Росатом" и с китайската CNNC. Ясно се видя готовността на тези две фирми да участват в изграждането съвместно с българската държава. При това с един дял на българската държава, който подлежи на обсъждане и договаряне. Моето желание е България да участва в проекта не само с блокираща, а с мажоритарна квота, ако е възможно.

- Това се коментира и изглежда логично, защото и двете компании, за които говорите, са държавни. Значи тези две държави смятат, че проектът е атрактивен. Защо тогава България да се ограничава в рамките само на блокираща квота?

- Нашата държава трябва да участва с повече, защото този проект освен всичко друго е тясно свързан с националната сигурност на страната.

- Вече беше зададен въпросът възможно ли е при участие на "Росатом", което логически е неминуемо, да има някакви обструкции от Европейския съюз.

- Това, от което се опасявам, е, че ЕС ще забави процедурата, развитието на проекта. Вината обаче е изцяло на правителството. За Европейската комисия проектът е изцяло нов. Ще има нова нотификация, въпреки че по същество проектът е същият, който беше спрян през 2012 г. И не би трябвало да има особености в нотификацията. Като изключим, че ще има нова схема на финансиране. Другото е, че Агенцията за ядрено регулиране трябва да лицензира проекта отново. А за да стане това, трябва да бъде осъвременен и завършен техническия проект - нещо, което трябваше да бъде направено отдавна. Опасявам се и че може ЕК да иска обяснения или да постави някакви ограничения във връзка с общите изисквания за търговия в ЕС за доставката на свежото ядрено гориво.

- Прогнозата ви е за забавяне на процедурата или за блокиране?

- Прогнозирам евентуално забавяне поради некомпетентността и мудността на българското правителство. Състоящо се в забавянето на лицензирането на проекта заради забавянето на лицензирането на техническия проект. И не мога да кажа какъв е срокът за нотифициране от ЕК. Що се отнася до евентуално блокиране на проекта, то ще бъде избегнато с поставеното условие в процедурата за доставката на свежото ядрено гориво.

- При огласяването на кандидатите министър Теменужка Петкова се похвали със сериозния интерес към "Белене". Същите тези хора обаче през 2012 г. спряха проекта с аргумента, че е икономически нерентабилен.

- Това е точно така. Теменужка Петкова, преди да стане министър, оглавяваше една от комисиите, която трябваше да обоснове спирането на проекта. Както и търсенето на призраци в този проект и доказването на неговата нерентабилност.

- Какво ги накара да сменят позицията си?

- Реалностите. Ползата от проекта се вижда, тя е ясно доказана неколкократно. Както от доклада на HSBC, така и от доклада на БАН. Проектът има и широката обществена подкрепа, обоснована и подкрепена от БСП, която предизвика референдума.

- Как тогава да определим решението през 2012 г. за спирането на проекта - като политическа поръчка ли?

- Така трябва да се нарече.

- Колко ще струва изграждането и вярно ли е, че токът от "Белене" ще е скъп?

- В обявяването на процедурата е поставено ограничение до 10 млрд. евро. Всички изчисления показват, че сумата е реалистична. Ако се спазят инвестициите от 10 млрд. евро, цената на тока няма как да надвиши 53-55 евро на мегаватчас. Това е цената, на която се продава в момента ток на унгарската борса, а и на българската в сегмента "Ден напред".

- И е по-ниска от пиковите стойности на нашата борса.

- Заради изкривявания на нашата борса беше постигната цена от близо 200 лв. за мегаватчас.

- За колко време може да бъде завършена централата?

- Ако процедурата не се забави и централата започне да се строи след предвидената за приключването й една година, ни трябват още 8-9 г., за да може да се пусне в експлоатация първият блок.

- Коментирайте заключението на бившия министър Трайчо Трайков, че няма място и за "Козлодуй", и за "Белене".

- Дали има място в електроенергийната ни система за потребление на ток от още един ядрен блок? Още сега, в момента има място за още един хилядник. Нуждата от допълнителен блок се вижда ясно във всеки момент от товаровата диаграма на ЕСО и най-вече през зимния период. С това, което ни готви ЕС за затваряне на въглищните централи, даже да има удължаване на техния живот, в съвсем обозрим период нуждата от два блока става повече от очевидна.
https://www.duma.bg/elenko-bozhkov-es-mozhe-da-zabavi-protsedurata-za-belene-n198424Зад „Еврохолд” прозира силуетът на един бивш политик, от който се лишихме наскоро.                                          Цветан Цветанов стои до него.

Това заяви в предаването „Още от деня” бившият шеф на КЕВР Еленко Божков.
Как ще се обезпечава кредитът? Може да се обезпечи като се взема от гражданите, предположи още Божков."Сделката по продажбата на ЧЕЗ със сигурност не е в двора на ДПС. Кои политически лица са замесени в нейното закупуване ще разберем, когато видим и енергийните експерти, които ще бъдат поканени на следващите разговори относно продажбата"", заяви по темата и другият експерт в студиото Иван Хиновски.


""Еврохолд"" е фирма, която е започнала от нулата в бранша на енергетиката. Подозрителното е, че нищо не знаем относно състава на експертите, политиката на инвестиции и ремонти. Не знаем нищо и за нейния текущ капитал, а само следващата година трябва да започне с разход от около 180 милиона лева"", поясни експертът.


"Трябва да се структурират някакви критерии в законодателството, защото на вратата чукат и други продажби в енергетиката"", каза Хиновски.


Предстоят интересни фалити и продажби, потвърди Еленко Божков.


Блокът на "ТЕЦ Марица - изток 2" няма да може да работи на въглища дълго време след пожара, посочва Еленко Божков. Според Хиновски, останалите блокове в "ТЕЦ Марица - изток 2" са в разполагаемост, затова няма никаква заплаха за доставките на енергия.
https://frognews.bg/novini/elenko-bojkov-predstoiat-faliti-prodajbi-energetikata.html

                   
Финансовото състояние на холдинга в момента се проверява от Комисията за финансов надзор и се очаква до края на седмицата да бъдат представени и резултати от проверката.

Застрахователният и финансов холдинг Еврохолд, който иска да купи ЧЕЗ за 335 млн. евро, не е в добро финансово състояние, което остро поставя въпроса за финансирането на сделката, заяви пред БСТВ енергийният експерт Еленко Божков.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на ЕВРОХОЛД Асен Минчев Христов има присъда от Русенския съд затова, че „противозаконно е попречил на орган на власт да изпълняват задълженията си и да контролират спазването на правилата на движение“, съобщават наши източници, които ни изпратиха и факсимиле от присъдата от 6 юни 2007 г.

Според Еленко Божков пък Асен Христов е свързан и с бившия председател на ГЕРБ Цветан Цветанов

Според енергийния експерт държавата, а не частни дружества трябва да притежават най-голямото електро дружество у нас.

Финансови експерти обясняват, че ако чужди банки финансират сделката, то като обезпечение ще се използват сметките за ток, които досега събираше ЧЕЗ. Това означава, че в договорите с тях ще залегнат планирани увеличения на цената на тока за бита и бизнеса.

”Еврохолд” е фирма, която е започнала от нулата в бранша на енергетиката. Подозрителното е, че нищо не знаем относно състава на експертите, политиката на инвестиции и ремонти. Не знаем нищо и за нейния текущ капитал, а само следващата година трябва да започне с разход от около 180 милиона лева”, поясни експертът.
https://bultimes.com/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D1%8F/


Еленко Божков: Как за 15 секунди на нашата енергийна борса беше извършена далавера за десетки милиони и пак няма виновни /https://web.facebook.com/eurodikoff/videos/-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B4-23-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%84/768156560193663/?_rdc=1&_rdr


Гласувай:
4
11. kvg55 - bojo12345,
30.09.2019 10:24
Да се прекратят, ама никой не смее да го направи.
цитирай
2. bojo12345 - kvg55, така е, защото всички в нс и властта са свързани много отдавна.
30.09.2019 11:54
Все пак някой трябва да развърже Гордиевия възел. Как се казва той?
цитирай
3. batogo - !!!:))) Здравей, приятелю! Истината за Мариците 1 и 3 е малко по-различна...
10.10.2019 11:55
Ще уточня, че тъй наречените "американски централи" са собственост на руски офшорен енергиен концерн, регистриран в щатите, който ги закупува, след като са оборудвани с най-съвременна американска техника и технологии, намаляващи в пъти вредните емисии. За да възстановят бързо огромните си инвестиции в покупката на двата теца и да реализират бързи печалби, новите собственици, с помощта на българо-руската енергийна мафия, наречена БЕХ и влиянието на тази мафия върху икономическите и политическите процеси у нас, успяват да сключат крайно неизгодни за България дългосрочни договори по време на управлението на Иван Костов, на 11 юни 2001 година, четири дни преди изборите.
Хубав ден, Божо12345 и се позаинтересувай за фактите, преди да пропагандираш такива про-руски публикации на разни измислени експерти.
цитирай
4. bojo12345 - Бат Оги, добре е, че го пуснах това интервю.
12.10.2019 11:05
Тези факти не се знаят от всички, пък и журналистите не ги коментират:((. Затова , доколкото можем, ще търсим истината за милото си поробено отечество!
Бий камбаната и да се знае!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2287654
Постинги: 1651
Коментари: 3465
Гласове: 15664
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930