Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2020 08:00 - Премълчаното в нашата история
Автор: bojo12345 Категория: Регионални   
Прочетен: 623 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Сармати и алани

Сарматите били народ, родствен на скитите. От VII до III век пр. н.е. те обитавали Поволжието и Приуралските степи. В III век пр.н.е. вече са завладели земите на скитите северно от Черно море. Към II век пр.н.е. имат според руските историци племенни съюзи - на язиги, аорси, сираки, и роксолани. Около 179 год. пр.н.е. се споменава сарматският цар Гатал. Според историците сарматите изобретили тежката кавалерия. Техните облечени в броня конници били първообраза на средновековните рицари. Гумильов твърди, че точно сарматската тежка кавалерия спряла настъплението на римските легиони на изток. С течение на времето племенния съюз на аорсите се обособява като отделен народ - алани. Те създали своя държава между Кавказ, Дон и Волга, която /както вече писах/ била разгромена от хуните. След разгрома аланите се пръснали на огромно простран-ство - от Каспийско море до Атлантическия океан. Една част от тях дори създала заедно с вандалите нова държава чак в Северна Африка! Голяма част от тях се установили северно от Черно море, където се разтворили между прабългарите.

Прабългари

Някои автори не приемат определението “прабългари”, като се позовават на факта, че самите те са се наричали БЪЛГАРИ. Народ, който да нарича себе си “прабългари”, никога не е съществувал. Това е така, но все пак трябва по някакъв начин да се направи разграничаване между древните българи и съвременния български народ, в чието формиране са участвали и славяни, и траки, а както се вижда от настоящата книга - и доста други народи. Затова официалната история е приела да използва термина “прабългари”, към което ще се придържам и аз.

Кои са прабългарите? “Официалната” ни история твърди, че техният произход е точно установен и те са “племе от тюркската група”, а родината им е планината Алтай. Ако това е така, то този произход трябва да ни изпълва с гордост, защото вече видяхме, че Алтай е огнището на една от най-древните цивилизации в света.
В същото време видният руски историк и изследовател на Великата степ Лев Н. Гумильов [73] е уверен, че прабългарите са народ от фино-угорската група, обитавал горите северно от степта. От там те били изгонени от савирите в средата на V век и се заселили северно от Черно море, където покорили живеещите там племена. Гумильов счита това за толкова очевидно, че даже не намира за нужно да посочи източниците на тази информация, или пък да се обоснове по някакъв друг начин.

От своя страна Петър Добрев твърди, че прабългарите са индо-европейски народ от източноиранската езикова група, обитавал планината Имеон /днешен Памир/ до към 153 год. Около посочената година се преселили северно от Кавказ, където създали своята държава Велика България [74]. Други изследователи идентифицират прабългарите със загадъчните юечжи - проникналият най-далеч на изток индо-европейски народ, който водил многобройни войни с хуните за господство над Великата степ. За наши прадеди се сочат и тохарите - индо-европейски народ, живял в Средна Азия през ранното средновековие [75].
Съществува и хипотеза, според която живелите в Азия прабългари са се появили там след като напуснали в дълбока древност Балканския полуостров. Димитър Чиликов [76,77] смята, че най-древните писмени знаци и породата коне, с които прабългарите дошли от изток, са създадени в нашите земи. Хипотезита за балканския произход на прабългарите намира поддръжка и от Петър Добрев [78]. Той пише следното: “съгласно една доста разпространена във Византия традиция, на българите ... се е гледало като на народ, произлизащ от древното тракийско племе бриги или фриги. Преки сведения за това е оставил Дмитрий Хоматиан.” Добрев обръща внимание и че в най-древните индо-европейски езици /като например санскритския и древнокелтския/ се използва звукосъчетанието “РИ” там, където в българския език използваме съчетанието “ЪЛ”. Така на нашата дума ВЪЛК отговаря ВРИКА, на думата БЪЛХА отговаря БРИКА, на думата ДЪЛЪГ - ДРИГУ, на СТЪЛБА - СТРИБА, на ЖЪЛТ - ЗРИТ. По същото правило тракийското име БРИГИ би трябвало в българския език да се произнася като БЪЛГИ. А като се знае, че в прабългарския, както и в други езици, множествено число се образува със суфикса “АР” то от БЪЛГИ стигаме съвсем естествено до БЪЛГАРИ. Според Добрев и езикът на бригите има много сходства с индо-иранските езици, към които той причислява и прабългарския.

Но кога древните българи са се преселили на изток? П.Добрев пише че те, наричани по индийски “болхики”, се споменават над 70 пъти в древния епос “Махабхарата”. Този епос е писан между Х и V век пр.н.е. Там народа “болхики” е посочен като най-могъщият на север от Индия [79]. Толкова ранна датировка ни връща към събитията от времето на Великото преселение на балканските народи от края на II хилядолетие преди н.е. През този период, както вече писахме, бригите /фригите/ създали своето царство в Северозападна Мала Азия, после продължи-ли на изток и унищожили дължавата на Хетите. Там през ХII век пр.н.е. от тях се отделил народа на арменците. Ако друга част от бригите е продължила преселението си на изток, то това най-вероятно е станало точно в тези времена, още повече, че границата между II и I хилядолетие преди н.е. е времето на заселване на индо-европейските народи в Иран, Индия и Средна Азия.

Планините на Памир и Хиндукуш, където се твърди че са живели нашите прадеди през I хил. пр.н.е., са граница между цивилизациите на Индия и тези на Средна Азия. В този район през VII век пр.н.е., възникнала първата средноазиатска държава - Бактрия, която се славела с многобройните си и добре укрепени градове. Счита се, че в столицата на тази държава - Бактра е живял пророкът Заратустра /Зороастър/. Най-старата част на Авеста /свещената книга на зороастрийците/ била написана на бактрийски език. През 30-те години на VI век след дълга и упорита борба Бактрия “доброволно” се подчинила на персийския цар Кир [80]. Държавата получила персийски управител - сатрап, но местната аристокрация запазила в свои ръце по-дребните постове. Последвал дълготраен мир и стопански разцвет. През IV век пр.н.е. в Персийската държава започнал упадък, който засегнал и Бактрия. През 330 год. пр.н.е. в Средна Азия нахлула армията на Александър Македонски. Жителите на Бактрия и съседна Согдиана му оказали най-упоритата съпротива, каквато въобще бил срещал някъде. Войната продължила 3 години и била съпроводена с големи жестокости от страна на македонците. Съпротивата ръководел управителят на Согдиана Спитамен. Той привлякъл за съюзници чергарите масагети, но след първото по-сериозно поражение те му изменили. Масагетите отсекли главата на Ситамен и я пратили на Александър.

След смъртта на Александър Бактрия и Хиндукуш станали владение на Селевкидите, а от 250 год. пр.н.е. там се образувало независимо Гръко-Бактрийско царство. То просъществувало до 140 - 130 год. пр.н.е. Тогава в земите на царството нахлули прогонените от хуните юечжи и то се разпаднало. Юечжи се отъждествяват от Гумильов с масагетите или согдийците. Но ако наречем согдийци жителите на Согдиана преди това нашествие, то те са били уседнал народ, който трудно може да се отъждестви с чергарите юечжи. Що се отнася до масагетите, това е събирателно име, с което древните гърци са наричали племената от степите на днешен Казахстан, независимо от произхода им. Възможно е с това име да са били наричани и тези, които китайците познавали като юечжи. Би било добре да се знае дали те произхождат от Казахстанските степи, или са от племената, напуснали Балканския полуостров или Мала Азия през ХII век пр.н.е. Все пак те са между кандидатите за наши прадеди. Ако разсъждаваме дали прабългарите са един от народите юечжи, или са споменатите в Махабхарата балхики, не трябва да пропускаме да разгледаме и възможността от сливане на двата народа, при което се образува нов етнос.

След разпадането на Гръко-Бактрийското царство, на територията му се образували многобройни малки държавици, някои от които били управлявани от новите заселници, а други от местни владетели и от потомците на войните на Александър - македонци, гърци и траки. Тези владения били отново обединени в една държава от Кадфиз I /15 - 45 г. от н.е./. Така възникнало Кушанското царство. Според “Большая советская энциклопедия” кушаните са “един от 5-те народа юечжи”. 
Гласувай:
4
01. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре! Тема за ...
16.09.2020 09:59
Здравей, Божидаре!

Тема за размисъл
По една основна причина
Известно е, че Александър е гръцки възпитаник, без да е грък Такива са много опасни Налага гръцкия език Говорисе за гърците на Александър ,за гръцка империя?
На новата империя са необходими хора- за всичко Преселението към изток на хора от Балканите е голямо То се засилва след нашествието на Рим на Балканите! Столицата на Согдийската империя- Согдиана е най- големият град на света Царете и са македонски После, на нейно място се сформира Кушанската империя След разпада и почва великото преселение! И тук внимание , уж е гръцка империята, но гърци няма? Нито сред оставащите ,нито сред потеглилите на запад Така ,че да оставят някакви следи За Българите- има И в момента има българи-европейци като нас , останали в Афганистан от онези времена Има и Български държави по обратния път- до Дунава Защото имат държавнически опит и не е проблем да ги създадат! Фактът ,че имаме Балкански гени, доказва и какъв е произходът на Българите, дошли от Средния Изток!...

Хубав ден!
цитирай
2. bojo12345 - Благодаря ти за коментара, Иване.
17.09.2020 12:27
Започнахме да си отваряме очите за историята, открадната и манипулирана от световния заговор срещу българите. Ние не се съмняваме нито в гените си, нито в историята си, писана със смелост и кръв. Поне можем да се гордеем, че не сме крали нито земи, нито истории.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2405152
Постинги: 1715
Коментари: 3651
Гласове: 16098
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930