Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05 08:59 - трай,коньо за зелена трева!
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 244 Коментари: 3 Гласове:
5 


Като за финал: Скандал заради пенсиите прекрати заседанието на парламента
18:15, 05 май 21 

Автор:
Ирина Иванова


Депутатите приеха на първо четене поправки в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат преизчисляване на пенсиите към 2018 г.

„За“ това предложение гласуваха 127 депутати от „Има такъв народ“, БСП, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“, като само един се е обяви „против“. ГЕРБ не участва в гласуването.

В резултат на това преизчисление биха се повишили пенсиите на 56% от възрастните, а необходимите за целта средства са 1,110 млрд. лв. до края на годината.

Над 1,6 млн. българи живеят под прага на бедност

Народните представители обаче се скараха дали текстовете предложени от БСП да бъдат гласувани и на второ четене. Левицата поиска още днес да се вземе окончателното решение, макар да не е ясно и откъде ще се вземат парите за изпълнението му. Причината - малкото оставащо време на този парламент, преди да бъде разпуснат.

Срещу гласуването на двете четения едновременно обаче се обявиха от ГЕРБ и ДПС. С мотив, че ще има предложения между тях на законопроекта. „Кодекс за социално осигуряване на две четения! Хайде, без това, това не е ратификация“, възмути се Йордан Цонев от ДПС.

А от партията на премиера в оставка дори поискаха да се прекрати заседанието. Това взриви залата и наложи председателят на Народното събрание Ива Митова да даде 15 минути почивка.

След паузата обаче нещата не се успокоиха. Митева отказа да подложи на гласуване искането на БСП за второ четене и депутатите от левицата продължиха с окупацията на парламентарната трибуна. Това доведе до прекратяване на заседанието, а БСП освиркаха председателя на парламента с възгласи за оставка.


Според дневния ред заседанието трябваше да приключи след гласуване и на трета точка, която предвижда Временна анкетна комисия за плажа "Росенец", но до нея не се стигна. Депутатите имат още едно заседание в петък, преди да бъдат разпуснати.

От къде да се вземат парите?

Ако в петък текстовете за социалното осигуряване все пак минат на второ четене, то въпросът от къде ще се вземат парите за преизчисляване на пенсиите остава.

В хода на дебата днес се чуха опасни предложения за решенеито на този проблем. Председателят на бюджетната комисия Георги Ганев от „Демократична България“ обяви, че без увеличение на пенсионната възраст няма измъкване от мизерията на българския пенсионер. „Пенсионната система е в невъзможност да осигурява прилични доходи на пенсионерите, а това е следствие на намаляващо, застаряващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст“, обяви Ганев, въпреки че от 2016 г. пенсионната възраст в България расте, а една трета от пенсионерите не успяват да изпълнят и сегашните условия за пенсиониране.

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лв. и през май

„Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милиончета във вашата субсидия, а сега за българските пенсионери няма пари“, изтъкна Мика Зайкова от „Има такъв народ“, цитирана от bTV.

Корнелия Нинова пък посегна на сребърния фонд. „В него има 3.3 млрд. лв. само за пенсии. Правителството го държи в резерва, за да отчита нап хартия, че резервът е висок. Не знаем дали там са парите, но ние го предлагаме като източник на средства за преизчислението“, каза лидерът на БСП, цитирана от „Сега“.

Тома Биков от ГЕРБ пък директно обяви, че преди разговорът за увеличението на пенсиите трябва да се проведе разговор за увеличаване на осигуровките, „защото оттам ще се съберат част от парите“. Биков пропусна факта, че правителството на ГЕРБ на два пъти увеличава осигурителната тежест, като се отметна от редица придобивки за пенсионерите, обещани и гласувани срещу това увеличение.

https://topnovini.bg/novini/874712-skandal-zaradi-pensiite-prekrati-zasedanieto-na-parlamenta
Гласувай:
5
01. kvg55 - bojo12345,
06.05 09:44
"Мегаскандал се разрази на днешното заседание на временната комисия по ревизията в парламента. Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие".
"ГЕРБ нахлу на заседанието на комисията по ревизията и прекъсна скандалните разкрития"
цитирай
2. bojo12345 - Гамените миришат от главата, Красимире -
06.05 10:17
kvg55 написа:
"Мегаскандал се разрази на днешното заседание на временната комисия по ревизията в парламента. Един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие".
"ГЕРБ нахлу на заседанието на комисията по ревизията и прекъсна скандалните разкрития"

Илчовски се представи като крупен собственик на земя - притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях - лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим. Проблемите му почнали 2012 г., след като от държавно дружество му поискали "почерпка" от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. "По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие", обясни Илчовски. От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на "балък".

Исканията към него с времето ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. "Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава", разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на "нашите прокурори".

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов - през 2017, 2018 и 2019 г. "На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат... Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени - в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари", разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. "Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките", твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов. Първо единият от тях с прякор Пилето подарил малко кюлче. После другият, който има минен бизнес, дал голямо кюлче. “Закачлива” забележка от премиера накарала Пилето да даде още две кюлчета.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви. Обеща, че ще изпрати на членовете й клипчето с плеймейтката. И при нужда ще даде още документи.

Изслушването бе прекъснато от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които обвиниха Мая Манолова, че позволява оклеветяване на хора. От ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати твърдят обратното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела. Мануил Манев от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тема процедура, чиято цел очевидно беше да саботира изслушването. И тя успя - след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като говорят едновременно, комисията се отложи за петък. Илчовски обеща отново да се яви и да продължи с разкритията.
цитирай
3. bojo12345 - Илчовски обаче става известен още ...
06.05 10:18
Илчовски обаче става известен още през 2012 г. като основен свидетел по наказателно дело срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов, който бе арестуван по обвинения за търговия с влияние. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда, а в момента е и депутат от ДПС.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение.

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд и делото му е още висящо. Сега той пак е депутат от ДПС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2328900
Постинги: 1670
Коментари: 3528
Гласове: 15818
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031