Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2020 08:21 - Над мен - само господ
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 24.04.2020 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Кой и защо се страхува от главния прокурор? Сотир Цацаров: доблестен, заслужил, с пистолет за награда. Горчивите плодове от овощните градини, купени уж за 1000 лева. Самотната битка на Калин Калпакчиев срещу „чугуненото мнозинство" във Висшия съдебен съвет.

Един от главните прокурори, предшественици на Сотир Цаца­ ров, беше казал - над мен е само господ. И все още е прав: на практика у нас това е най-безконтролната фигура, с най-много власт в съдебната система, централизирана все още по сталински об­ разец. Бяха правени няколко плахи опита за промяна, но те удариха на камък. В България почти всички, включително премиерът, изпитват страх от Цацаров и никой не смее да му опонира сериозно, камо ли да променя статуквото в прокуратурата. Досега съм забелязал само две изключения - Христо Иванов и Радан Кънев. Постът наистина е ключов, главният прокурор може да разсипе живота на когото си иска, бил той обикновен гражданин, политик или бизнесмен. И с най-измисленото обвинение може да лежиш две го­ дини в ареста. Дори да се изясни после, че делото е било поръчка, все едно. Прокурорът не носи отговорност и след осъдителна присъда срещу държавата в Страсбург. Както и подкрепилият кандидатурата му политик се смята за чист пред гражданите, ако протежето му не се справя на ниво.

Още преди избора на главен прокурор в сайта „Биволъ“ излезе информация, че съпругата на един от кандидатите - Меглена Цацарова, пловдивски нотариус, е купила заедно с колежка две овощни гра­ дини на реална цена 119 151,11 лв., но са ги записали в акта за 1000 лева - и така „спестили“ над 5000 лева от местен данък и такси. На изслушването в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), а и в продължение на цялата си кампания Сотир Цацаров твърдеше, че в неговата декларация е била вписана истинската цена, както и че данъкът е бил платен в пълен размер в деня на сделката, обявена на занижена цена по молба на продавачката.
Само че „Биволъ“ уточни, че по това време са внесени същите пари за друг имот. Подразбра се още, че Цацарова е влязла в съдебен спор за градините, защото се оказало, че не са купени от истинската собственичка, та покрай това и реалната цена на имота не би могла да остане в тайна. Тя е загатната и в неустойката, предвидена по договора.

Тази история предизвика възмущение, но основно в интернет. Преди изслушването, от Българския институт за правни инициати­ви (БИПИ) изготвиха профил на кандидата Сотир Цацаров - там за­почват от отличните му оценки в Софийския университет, над 20-те години трудов стаж, десетките специализации в чужбина, първата от които - в САЩ. Наказания няма, но пък има награди и след запитване от БИПИ и известно изчакване се разбра, че от МВР са го отличили с почетното отличие „За доблест и заслуги“ III степен и с... пистолет. Не стана ясно само дали Бойко Борисов има нещо общо, макар по това време да е бил главсек на вътрешното министерство.

Обществеността беше надлежно информирана и за случая, в кой­то тогавашният шеф на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров бе оставил за постоянно в ареста компютърния специалист Максим Савов, който изкара невинен пет месеца зад решетките заради обви­нение в кражба от късогледа продавачка и недостатъчна прецизност при събирането на уликите. Ролята на Цацаров в делото „Савов“ беше отчетена и в писмото на Комитета за българо-европейско сътрудни­чество в Швеция до ВСС, където се предлагаше да се отложи изборът на главен прокурор до избистряне на всички съмнения около неговите нерегламентирани контакти с политици и отношението му към безраз­борното подслушване .

Но от всички членове на Висшия съдебен съвет само представи­телят на малцинството бунтари Калин Калпакчиев опита да постави ребром тези въпроси. „Чугуненото мнозинство“ обаче се наложи за пореден път и не допусна да се чуят неговите доводи. При това положение на Калпакчиев не му остана друго, освен да качи оценката на фактите около кандидатурата на Цацаров в блога си. Ще цитирам няколко от най-важните пасажи в неговия текст, за да се разбере ясно за какво става дума.

В началото Калпакчиев пояснява, че според т.нар. Бангалорски принципи - общоприетите етични стандарти за съдиите на държави­ те членки на ООН, приложими и за представители на другите магистратски професии в съдебната власт, моралните качества имат основно значение за правилното изпълнение на служебните функции. Нататък той продължава с разбор на притежаваните от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров нравствени качества. На първо място е споменат придобитият на 4 февруари 2008 г. от Цацаров и съпру­гата му имот, при което „съзнателно в договора за покупко-продаж­ба са вписали невярна цена“ - вместо 60 921 евро, само 1000 лева. На юридически език това се превежда като „относителна симулация по отношение на цената като съществен елемент от съдържанието на договора за покупко-продажба“.

Калпакчиев припомня, че Цацаров твърди и в медиите, и при изслушването пред Етичната комисия на ВСС, че „към датата на изповядване на сделката са заплатени дължи­мите местни данъци и такси по действителната продажна цена, а не според симулативната цена по договора“. Обаче ВСС не е направил задълбочена проверка по фактите около сделката, постъпили от раз­ следващите журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов. „Устано­ вява се, че Цацаров не е представил пред ВСС първичен документ за плащане на дължимите публични вземания. От приложеното удосто­ верение № 560/23.11.2012 г. на Община Марица, област Пловдив се установява, че по сделката са платени 10 лева данък при придобиване на имуществото. Дължимият данък по действително платената цена е заплатен едва на 26.02.2010 г. заедно с лихвите“, добавя Калпакчиев. Според него е безспорно, че Цацаров и неговата съпруга са придоби­ли недвижим имот чрез симулация - прикриване на истинската цена. И този факт не е безобиден, защото пред магистратите и техните се­мейства има висок стандарт за публичност на доходите.
„Симулацията е притеснителна и от гледна точка на това, че съпругата на Цацаров е била съгласна действителната воля на страните да остане скрита за държавата и трети лица. От изявленията на Цацаров до момента, от двусмислените му обяснения не може да се изключи съмнението, че данъците са платени върху действителната цена не веднага, а тогава, когато плащането им е било необходимо, за да се ползва като доказа­телство за действително платената цена, защото съпругата му като ищец е претендирала от съда да ѝ бъде присъдена тази сума, а не впи­саната в нотариалния акт.“ На всичкото отгоре от решението на Апе­лативен съд-Пловдив по делото за разваляне на симулативния договор се вижда, че никой от свидетелите не твърди, че по-ниската цена е била вписана по искане на продавачката.

Калпакчиев смята, че ВСС не е направил необходимата проверка и по сигнала срещу Сотир Цацаров за търговия с влияние по търговско дело с предмет чл. 72 от Трудовото законодателство, касаещ извърше­ни апоргни вноски в дружество, контролирано от бизнесмена Георги Гергов. „Не беше даден убедителен отговор на множеството поставе­ ни в сигнала въпроси и по време на изслушването в Етичната комисия - че Гергов е посочил трите вещи лица, които да извършат оценката и защо съдът е назначил именно същите вещи лица, за да оценят имоти­ те в рамките на охранителното производство“, пояснява Калпакчиев. А при положение, че основна и същностна ценност за всеки магистрат е независимост-та, това би трябвало да звучи притеснително. Освен това „в редица от публични коментари и изказвания на вис­ши представители на изпълнителната власт (министър-председателя и министъра на вътрешните работи) еднозначно се изразява положи­телна оценка за дейността на председателя на ОС-Пловдив (Цацаров), както и за неговата личност“, припомня Калпакчиев. Не стига, че де­ лото срещу министъра на вътрешните работи се разглежда в  Плов­дивския районен съд, ами и самият Цацаров признава, че е запознат с материалите по това дело, въпреки че по служба няма право на това. „Факт са големият брой разрешения за използване на СРС, дадени от председателя на Пловдивския окръжен съд, въпреки неговата декларация в концепцията, че СРС е краен способ за събиране на доказателства; безспорна е концентрацията на осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека по случаи от съдилищата в Пловдивския съдебен район“, допълва Калпакчиев. Според него факти­те недвусмислено показват, че високите изисквания за независимост­та на този магистрат са сериозно компрометирани и че е формирано „основателно, подкрепено с факти съмнение, че кандидатът за главен прокурор Цацаров не отговаря на високите морални изисквания за за­емане на длъжността“. Като контрастна фигура нататък в изложението на Калпакчиев е представен друг кандидат за поста - Галина Тонева, личност с безукорна професионална квалификация и висок морал.

Разбира се, това не попречи точно Цацаров да бъде избран. От­ тогава неведнъж съм му казвал в очите, че е превърнал прокуратурата в посмешище. И с това че искаше да разследва президента Плевнелиев въпреки имунитета му, и с пращането на въоръжени барети в лудницата в Курило, и заради сагата с тъй наречените „убийци“ на Пеевски, които се оказаха грешка... Много са случаите, в които този главен прокурор действа като слон в стъкларски магазин или не до­ вежда разследването доникъде.

И само случаят с Христо Бисеров стига за илюстрация. След като от ДПС обявиха, че той си подава оставката от всички партийни и слу­жебни постове се оказа, че срещу него има обвинения за пране на пари и данъчни измами, но остана без отговор въпросът кой издаде четата, кой го предупреди за това. Малко по-късно стана ясно, че сигналът за далаверите е дошъл от чужда служба, чу се за огромни преводи на пари през границите, а прокуратурата оправда бавното развитие на случая с нежеланието на швейцарците да разкриват банкови тайни. След сума ти перипетии най-накрая беше подготвен обвинителен акт, но съдът го върна обратно на прокуратурата, защото в него нямало достатъчно конкретика. И, разбира се, на финала Бисеров се оказа абсолютно невинен.
А това отново повдигна някои въпроси. Пет пъти съм го питал: „Вие зависим човек ли сте, господин Цацаров?“ И нищо.

Господин Цацаров, задаваме си и друг въпрос - дали сте зависим по някакъв начин от Пеевски, как­ вито индикации има? И вие добре знаете, че това е ахилесовата ви пета.
Какви са тези индикации?

Първо циркът с така наречените килъри, второ разследването точно сега, прокуратурата застава на едната страна в цялата тая война и то е очевадно?
Първо, ако прокуратурата бе на страната на единия есемес-автор, най-вероятно това дело нямаше да бъде пре­кратено. И това дело нямаше да бъде с такава квалифика­ция. И второ, ако вие наричате всичко това, което се случва в момента с виновно длъжностно лице, според нас, от БНБ, сценарий, аз не го определям като такъв. Може би ще дой­де един по-късен период, в който ще тичате със същия този микрофон в съдебните зали. Може би... Това работите, в това няма нищо лошо.
Може би ще дойде един момент, в който ще разберете, че тук не става дума за заставане на една или на друга страна. Можете да ми зададете въпро­ са защо застанахте на една страна, ако разследването бе насочено срещу Корпоративна търговска банка (КТБ). Аз продължавам да повтарям, че не бива да се пали финансова паника. Че не бива този пожар, който някой се опитва да възбуди, да бъде залят допълнително с бензин, защото на някого, който пише есемеси, това му е изгодно.


Участвате активно в запалването и поддържа­нето на пожара и с разследването, и с проверката, и най-вече с криенето на тази проверка...
Според вас съм грешен, ако правя нещо. Според същия вас съм грешен и като не правя нищо. Разбирате ли, става така, че единственият безгрешен сте вие.

Става въпрос дали сте зависим от Пеевски?
Вие казахте, че имате доказателства за това...
Не, не съм казал... ...(че съм) зависим от Пеевски. Аз ви казвам, ние разследваме длъжностно лице от БНБ, ние не разследва­ме КТБ. Не ми изкривявайте отговорите. И ако твърдите нещо, бъдете така доблестен, каквото искате да ми кажете, не да ме питате с някакви си умозрителни въпроси... Ето ги вашите колеги, задайте ги пряко.

Ето, пряко ви питам трети път - дали сте зави­сим по някакъв начин от Пеевски? Хайде сега ми дайте конкретика.
Ето конкретния въпрос.
С риск да отегча цялата аудитория (ще повторя). Аз съм грешен, защото правя нещо, аз съм грешен и когато не го правя. Аз съм грешен, защото съм главен прокурор. Вие, Сашо Диков, сте безгрешен.
1. Февруари 2015 година

Кажете, как оценявате това, което се прави в прокуратурата в Румъния?
Това, което се прави в прокуратурата в Румъния, естествено, че го оценявам позитивно. Мога да ви кажа, че контактите с колежката Лаура Кьовеши са установени, как­ то и с главния прокурор на Румъния. Другата седмица ние ще представим един доста, да го нарека, интересен проект както за структура за противодействие на корупцията, така и за минимални необходими - разбира се, ние ги предста­ вяме на експертно ниво - изменения в наказателно-проце­суалния кодекс. Измененията в наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат насочени най-вече към превенция на това масово явление за осуетяване на влезлите в сила присъди.
Признайте, че отчайващо сме изостанали в срав­нение с Румъния!

Не, не сме отчайващо изостанали. Но напредъкът ни е много бавен. Значи да, добре, запознат съм със самия до­ клад, днес е публикувана и самата позиция на ръководство­ то на прокуратурата. Но това не може да бъде... Да речем, направените констатации, които са обективни, които и не мога да скрия, че аз съм удовлетворен от тях. Това са кон­статации, които малко или много дават позитивна оценка на ръководството на прокуратурата и на нейната работа. Но това не е максимумът. Не можем да кажем, че в този доклад има отличници...

Вас не са ли ви оценили заради красноречие, а не заради резултати?
Защо не ги питате тях? Аз мисля, че са ме оценили за...

Наистина ли не усещате, че не си вършите рабо­тата както трябва?
Правя максимума, за да си свърша работата. Разбира се, никога не мога да достигна полета и висотата, по която вие си вършите работата. Но каквото мога, правя.

Иронията е крайно неуместна, господин Цаца­ров, крайно...
Тя е най-точният отговор на вашия въпрос.

... крайно неуместна, защото превърнахте про­куратурата в посмешище някакво. Господин Диков, дайте да не правим констатации вие в какво превърнахте журналистиката. Лек ден.
от книгата "Истината боли" ,  С.ДиковГласувай:
6
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2405251
Постинги: 1715
Коментари: 3651
Гласове: 16098
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930