Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2017 09:04 - събуждане или сън...
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 1140 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                НУЖНА ЛИ Е НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА НА Р БЪЛГАРИЯ?

                                          Акад. Маргарита Каменова

Дочакахме този ден, в който вицепрезидент на Р България да заговори на висок глас за необходимостта от национална доктрина, от национален идеал , който да превърнем в кауза.

С патос и геополитическа обосновка, г-жа Маргарита Попова каза впечатляващи думи на днешната конференция (4 февруари 2016 г.), организирана от Института за стратегия и анализи в хотел „Маринела“,София под надслов „България заплашена от неоосманизъм“. Голяма част от изказванията и духа на този форум ще представим в следващите издания на вестник „Целокупна България“.

Тук ще цитирам част от изказването й:.... „Нужен ни е план на нацията, нужна ни е обединителна човеколюбива национална доктрина, за да бъдем здрав мост между Изтока и Запада. ...Да заговорим за национален идеал, който да превърнем в кауза. Моята представа за национален идеал и моето политическо послание днес е: единение на българските граждани вътре и вън от родината за развитие и утвърждаване на демократична, правова и социална държава за благополучие и сигурност, за мир и напредък у нас и в региона, за достойно участие в развитието и изграждането на Европейския съюз.... Днес ни е нужна национална доктрина с идеал и кауза, подвластна на приемственост...„

Тези думи на г-жа Маргарита Попова съвпадат почти дословно с предложения „Проект за национална доктрина“ от учени от Българската академия на науките и изкуствата с ръководител акад. проф. д-р Григор Велев, чиято последна – 6-та редакция е представена на Президенството и Правителството на Р България и отлежава втора година в българския парламент.

(Пълната статия можете да прочетете в раздел Наблюдател)Гласувай:
41. bojo12345 - Днес ни е нужна национална доктрина с идеал и кауза, подвластна на приемственост...„
29.12.2017 12:10
Понеже пускането на поста ми отне много време - точно тогава започна да се обновява сайта,реших, че всичко ще изчезне и продължих да чета по темата за нашата национална доктрина. Така излязоха много данни - за проекта за доктрина и нейното отлежаване в парламента и за доктрините на нашите съседи, създадени още през 19 век:
„Начертание“…Върху кои територии според доктрината трябва да се изгради „Велика Сърбия“?

- Предвижда се в нея да се включат териториите освен на Сърбия, и на Босна, Херцеговина, Черна гора, Северна Албания, Македония, България (Западна и Северна), по-голямата част от Тракия (Румели), Хърватия, Словения, Далмация, Истрия, Крайна и Южна Щирия. Както се вижда, задачата е прекалено амбициозна.
Гарашанин смята, че Русия е заинтересована от територията на Източна България, през която ще се простира коридорът за стремежите ? да завладее Цариград и Дарданелите. Според него Русия няма да позволи създаването на голяма и силна държава в замяна на пропадаща Турция.

Турция:
„Османските векове са успешна история, която сега трябва да възстановим“
неостаряващата „нова“ геополитическа доктрина на Турция и опасностите, които тя крие за България, за нейната, териториална цялост, независимост и суверенитет.
турската конституция от 1924 година, а именно — член 66: „Всеки, свързан с Турция посредством връзките за гражданство, е турчин“; и член 42: „Освен турски език, никакъв друг език не може да се преподава в учебните и възпитателни учреждения на турския гражданин в качеството му на майчин“.
За Турция неоосманизмът е кауза, за преследването на която тя се чувства достатъчно силна, не се нуждае от съюзници, а единствено от ясно идентифицирани географски граници за експанзия. И в тези граници, когато проектираш да завладееш съседите си, да обявиш за ръководен принцип във външната си политика правилото „нула проблеми със съседите“, би могло да означава само едно: че проблемите на съседите ще се превърнат в проблеми на самата Турция със съседите на съседите. Гответе
цитирай
2. bojo12345 - а за потъващите ни съседи това е въпрос на мегалия....
29.12.2017 12:13
И в Гърция още в зората на освобождението си от османско владичество политическият елит пристъпва към създаване на национална доктрина, която да начертае пътищата за развитие на гръцката нация и държава. Тя е наречена „Великата идея”, на гръцки „Мегали идея“.

Доктрината възниква през ХIХ век и се утвърждава през ХХ век. Рождената ? дата е 14 януари 1844 г., когато депутатът Йоанис Колетис, по-късно министър-председател по времето на крал Ото, прокламира в своя реч пред гръцкия парламент принципа: „Всички, населяващи тази държава, са гърци, без разлика на вяра и език – гърци, албанци, власи, арменци, турци и всякакви други“. Главното в тази реч, която се превръща в гръцка национална доктрина, е необходимостта от обединението на всички гърци от една обща, геостратегическа по същество идея: създаване на гръцка национална държава. Колетис излага патетично „мечтата на гръцкия народ за възстановяване на Византия като „гръцка държава“.необходимостта да се създаде голяма гръцка империя, която да доминира в Югоизточна Европа и в Източното Средиземноморие – равностойна на Велика Византия. Гърция да се превърне в център на Европа, чиято мисия е да просвети Запада и Изтока. За гърци се признават онези, за които майчиният и бащиният език е гръцки и които вярват в Исус Христос.в нея е заложена идеята за тотална хегемония, заплашваща всички нации на Балканите. Но във времето се доказва, че тя преди всичко е насочена срещу българските национални интереси. През 1948 г. Клеоменис Икономос заявява: „Стратегията, заложена в „Мегали идея“, предвижда следните земи, които трябва да принадлежат на гръцката държава: цялото Средиземноморие; Мала Азия; Тесалия; Епир, Йонийските острови, Сърбия, България, Тракия, Дакия и Сирия. Всички тези велики гръцки народи трябва да се обединят със свободна Гърция“.
всички гръцки политически партии, независимо от идеологията, която изповядват, подкрепят и защитават основните идеи, заложени в гръцката национална доктрина „Мегали идея”.
Както се вижда, Както се вижда, нито части от Дакия (днешна Румъния), нито от Сърбия или от Сирия днес са гръцки територии, докато същото не може да се каже за цели райони с българско население.
цитирай
3. bven - Много силен и навременен пост, Божо!
31.12.2017 14:04
Една национална доктрина, без ламтеж за чуждото и със сила и енергия за българите, би събудило националната гордост и воля за свобода!
Честита Нова година и живот и здраве !
цитирай
4. bojo12345 - Току-що попаднах на нещо по темата, публикувано преди доста време от съблогер:
26.01.2018 22:53
Цели и задачи на Саракта

Публикувано от Admin на 30 Mar

1. Да съхрани и защити Прозвището (Името) на Българския Бог като личен живот на Българина и всемирна даденост на човечеството.
2. Да разкрие и защити древната история на Българите като автохтонно население на Балканския полуостров, неговото мисийно предназначение и път в Бъдещето.
3. Възражда Българската Държавност и Държава в техния изначален съвършен израз.
4. Защитава и развива еднонационалността на Българската държава, нейната териториална цялост и независима вътрешна и външна политика.
5. Работи за Обединението на Българите вътре и вън от страната в една обща държава на Духа.
6. Работи в общочовешки план за планетарна промяна на ценностите, човешките и междудържавни взаимоотношения, премахвайки диктата на глобалния интернационализъм – глобализма.
8. Цел на Саракта е опазване на Българската природа - гори, планини, въздух, земя и вода и връщането им в състояние, наследено от нашите предци.
9. Саракта издига знамето на отговорността на личността към Цялото, споделена с нейните права.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3085767
Постинги: 1909
Коментари: 4274
Гласове: 17937
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728