Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2014 14:49 - значи ли това, че няма държава?!
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 2709 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

- Адвокат Груйкин, наскоро обявихте, че 100 държавни такси са незаконни!?

- Всъщност около 100 са общо различните такси в България, а ние не сме се натъкнали на законна такава. Нашето подозрение, а за това говорят всичките ни анализи, е, че всички държавните такси са незаконни. Няма законова основа за тях.

- Какво ги прави „незаконни”?

- Незаконни са, защото са определени произволно. Законът за държавните такси нарушава задължителни икономически и социални принципи, които са налице във всяка правова държава. Липсва разходна оправданост и икономическа целесъобразност. Таксата, която е цена на услуга, трябва да съответства точно на материалните разходи за дадената услуга. Всяка една такса трябва да почива на едно предварително ценообразуване. Трябва да е направена сметка какви разходи включва едно административно действие. Такова никога не е правено. Администрацията не се чувства длъжна да се отчете. Вземете за пример издаването на разрешение за откриване на аптека. Защо искат 4000-5000 лв.? И 50 да са, абсолютно неоправдано е. Вземете тарифите, когато сте си плащали нещо – там никога няма икономически обосновки.

- Противоречи ли това на конкретен нормативен акт?

- Принципът на разхода влезе законово през 2003 г., но администрацията продължи да си го прави постарому. И по време на социализма размерите на таксите се правеха произволно. Тази традиция се запази. Изхождат от това колко пари са нужни за администрацията, каквато изглежда в мечтите им, а не такава, каквато е в реалност. Разрешението за издаване на аптека има разходи за тонер и лист хартия. Смятам, че възнагражденията на служителите, извършили една или друга дейност, не трябва да влизат в цената на таксата. Щом плащаме данъци, ние плащаме и техните заплати. Те се издържат от данъците. В 60% от времето си чиновниците се занимават с други работи, а в останалите 40% работят. Тези 40% ли трябва да влязат в таксата, която плащаме? Цените на съответните услуги и такси трябва да са по-ниски, щом е така. Но не са смятани. В която и информационна система да влезете, ще ги видите тия около стотина произволни такси. И почвате да се хващате за главата. Голяма част от тях са абсолютно излишни. Те са направени с единствената цел да изхранват някакви чиновници, да облагодетелстват хората, които са на власт. Властта е в основата на безконтролното нарастване на администрацията и таксите, на произволните комисии с бонусите. Нашето мнение, е че 70% от тези администрации и такси са не само безполезни, те са вредни.Ако съм длъжен по закон за нещо, не трябва да го плащам. Трябва да има такса за нещо, което зависи от моя избор. Като документите за самоличност. Те са на държавата. Държавата казва: „Ще платиш толкова, защото така сме решили”. Това е изнудване.

- Може ли да се каже, че у нас гражданите обслужват интересите на държавата, а не държавата – на гражданите?

- Държавата издевателства върху гражданите. Тя извършва насилие над тях. Не им позволява да си вдигнат главата и да помислят трезво какъв е смисълът на едно или друго действие, което тя, чрез съответната администрация, прави. За тези 20 г. големият страх на управляващите елити е това - събуждането. Не се отчитат пред гражданите. Нямат интерес гражданите да се интересуват и да мислят. В сила е погрешната концепция на социализма: чиновниците и държавата са всичко. Отделният човек е нищо. Той има само задължения. Запази се социалистическата държава и манталитетът от тогава.

- Ако се намалят таксите, няма ли да се наложи увеличение на данъците?

- Сигурно не. Държавата ще функционира много по-добре с три пъти по-малка администрация. Предизборните лозунги говореха за оптимизиране в този сектор, но трябва да се каже колко получават срещу какъв труд. Ако наистина администрацията е такава, каквото трябва да бъде, предварително се смята какво прави и колко трябва да плащаме, нека да се знае кое колко е. И не правителството да излезе с популистките декларации, че България е данъчен рай. Това не е вярно. В България данъци + такси + осигуряване е едно от най-смазващите в Европа. Голяма част от таксите са скрити данъци. Никой не се е засилил да идва тук, всички си тръгнаха.

- Атакувахте много от таксите в съда. На какъв етап са делата?

- Относно четири-процентовата такса, която се дължи при иск в съда – делото продължава. На първа инстанция са отхвърлили жалба със скандални мотиви. Това е скандално решение, защото заключението, което направи съдът след 3 страници разсъждения е, че тези 4% не затрудняват гражданите във възможността да предявяват искове. То противоречи на каквато и да е логика, на здравия разум. То е абсурд. При положение, че на 1 000 000 лв. са 40 000 лв. Голяма част от клиентите ми се отказват, че не могат да платят таксата. При обжалване пак се иска такса. Така стана и с мой конкретен случай в семейното право – става дума за подялба на имущество със сериозна стойност. Просто не може да се заведе този иск, защото не може да се плати таксата. Това е голям резил за състава, който си позволи такова решение. Всички знаем, не е тайна, че натискът върху ВАС е огромен. Или се действа с облаги. Различни форми на въздействие. Нека си припомним случая от миналата седмица. Това са все по-видими белези за разпад в този съд. Това би било трагично. Съдия от ВАС отказа да подпише решението за избора на шеф на градския съд. Ако продължаваме така с извънсъдебни доводи, не е добре. Такова падение не се е случвало. Видими са форми на разпад на най-важните звена в България.

- Говорите за натиск… След протеста пред парламента на 14 януари 2009 г., вие защитавахте десетките бити от полицията. Сега главният комисар Калин Георгиев обясни, че полицейското насилие е мит. Като мотив посочи, че на 54 000 състав има „само” 70 случая на насилие. Как ще коментирате това изявление?

- Нямаше да мисли така, ако негови близки или той е пострадал. В България има неадекватни управляващи, споменатият от вас комисар е христоматиен пример за несъстоятелност. Неговото твърдение е пълен абсурд. Всеки го знае. Хората ги е страх от полицията, те не се обръщат към нея. Погледнете полицията. Това са хората, които са внушават от съжаление до страх, но не и доверие. Обидно е даже да го коментираме. От това, което той казва, единственото, което може би заслужава да се помисли е броят на служителите на МВР. И резултатите от тяхната дейност. Щом допуснахме хора като Бойко Борисов да е премиер, хора като Калин Георгиев, а Цветанов – вътрешен министър, значи всичко може да ни се случи, а то вече е започнало да ни се случва.

- Думите ви не са ли потвърждение на максимата, че всеки народ си заслужава управниците?

- Така е, въпросните господа са си на мястото. Въпросът е ние къде сме.

Автор: Владимир Клисуров

                                                                     Публикуван: 9 ноември 2011 г., в-к РепубликаГласувай:
161. hristo27 - Вече спрях да се учудвам на "...
24.02.2014 17:55
Вече спрях да се учудвам на "шедьоврите" на правосъдната система в България.
цитирай
2. bven - Изглежда , че Ердоган е прав, като пуска мнения за българските земи в състава на Турция.
25.02.2014 12:40
След като държавата не функционира и законите нямат сила (или няма закони), то е ясно, че сигурността на гражданите е просто мит. Естествено се налага мнението, че се касае за хора, които се стрижат като овце - така, както решат овчарите. А те не мислят за живота , нали? Остава и да се помисли за това - в каква Ферма живеем?
Колкото до съдилищата - те функционират според тоягата. Имаше постинг за адвокат, който бе осъдил Общината в Пловдив без да плаща такса! (виж Аферим дядо чорбаджийски, машалла!) Така че - на гражданите е ясно, пък и доста са тези, които са се опарили от решения и такси на съдилищата.
Чудесен пост за изтрезняване, Божо!
цитирай
3. bojo12345 - На 1: hristo27- шедьоврите...
26.02.2014 04:25
Тоя Делян Пеевдски излиза че е "кротко агънце"!
Де да беше само той ,та като се почне от Дръндарския циганин Доган , че се стигне до бабаита Бойко от Банкя!
При един развод в съда питат циганина Хасан , канво има да делят с Айшето.
- Господин съдилище - имаме печка - мечка , гардероб - мардероб..
Съдията : На жената печка на Хасан мечка .На жената гардероб на Хасан - мардероб.
Хасан : Господин Съдия ти съдия ли си или Мъдия:))))))))))))
цитирай
4. bojo12345 - На 2: bven Как да не функционира държавата...
26.02.2014 04:31
Я отиди в кое да е циганско гето . Те отдавна живеят в комунизма- ток без да се плаща , вода също , а за данаци да не говорим.Но детскиге си ги получават в пълен размер дори и тези които нямат и един ден трудов стаж!!!
цитирай
5. planinitenabulgaria - Българи, разработени от чужди служби са в основата на
26.02.2014 23:14
предателството на интересите ни в Сърбия и Македония, а ползите от тази дейност останаха за децата и внуците им. Лошо е това, но тези рекетьори никой не смее да пипне...
цитирай
6. bojo12345 - На 5: planinitenabulgaria - много си прав!
28.02.2014 14:45
Виновни са днешните ни управници , на който в кухите им глави няма и грам патриотизъм и национално самочувствие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2967684
Постинги: 1900
Коментари: 4211
Гласове: 17780
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031