Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 23:19 - спомени, спомени:((((
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 7122 Коментари: 13 Гласове:
15

Последна промяна: 08.11.2012 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Изгорена книга


Радой Ралин

ЛЮТИ ЧУШКИ

Народни епиграми

... ТЪЙ, ОТ ДНИТЕ РОБСКИ И ХАЙДУШКИ

СМЕ ИЗЯЛИ МНОГО ЛЮТИ ЧУШКИ.

ЗАТОВА НИ Е ЛЮТИВ ЕЗИКА...

И ТЕЖКО МУ КОЙ НИ ПРЕДИЗВИКА.

Безплатно приложение

до

БЮРОТО НА ГК НА БКП

ТУК

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА от комисия в състав: Ст. Белчев, Л. Лазаров, Р. Карарусинов, Д. Ананиев и Ю. Емилова

ДРУГАРИ,

Преди известно време излезе от печат книгата "Люти чушки" от Радой Ралин, в която са събрани епиграми на автора с илюстрации от художника Борис Димовски. В нея се съдържат художествено и идейно несъстоятелни обобщения и груби клевети по адрес на нашата социалистическа действителност, срещу политиката на Българската комунистическа партия.

Перифразирайки народни мъдрости и поговорки, авторът прави редица обобщения на нашата действителност, които имат клеветнически характер и са насочени към разпалване ту на дребнобуржоазни и сектантски настроения, ту на ревизионистични страсти.

В книгата е даден простор на нихилистичните и политически объркани концепции на автора, които много старателно са подсилени и защитени от илюстрациите на Борис Димовски. Двамата автори често си сменят ролите, взаимно се допълват. Там, където текстът на Радой Ралин е лишен от "оригиналност" и "остроумие", на помощ идва рисунката на Борис Димовски, която тъй да се каже "изплюва камъчето".

Ето няколко примера:

Под заглавие "Реорганизация" Радой Ралин перифразира известната пословица по следния начин: "Променил се Алия, погледнал се, пак в тия". А отгоре е нарисувано дрипаво плашило. Явно насочена против нашата икономическа политика е и епиграмата: "Икономически ефект", която гласи: "Голямо чудо над малко блюдо". В нарисуваното блюдо се вижда само една оглозгана риба. Под заглавие "Бедността не е порок, а урок" е поместена епиграмата: "Кой постъпва честно, не живее лесно". В "Отчитане на успехите" се казва: "Думба-лумба два дни, а година - гладни". Под заглавие "Цени и качество" е сложена епиграмата: "Да би се яло, не би висяло". Друга епиграма гласи: "Кой излезе прав, не излиза здрав". Подобна клевета лъха и от епиграмата "Кадрова политика" - "Който дрънка, е за вънка". А като обобщение за целия живот у нас звучи епиграмата: "Славна е нашта": "Един плаща, друг разгаща".

От всичко това става ясно, че авторите се отнасят негативно към икономическите резултати на нашата страна, невярно представят нашите успехи в социалистическото строителство.

В книгата "Люти чушки" е допусната несъвместимата с всякакъв морал и законност, изключваща комунистическата партийност, илюстрация на Б. Димовски" в която е злоупотребено с подписа на първия секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет на НР България, като е поставен на опашката на едно прасе. Над тази "илюстрация" е отпечатана епиграмата "Глух, но послушен": "Сит търбух за наука глух". При това отпада всякакво колебание, че и някои други епиграми са насочени против ръководството на партията. Така например под заглавие "Басня" е поместена поговорката: "Хитрата сврака с двата крака". Над нея Борис Димовски е нарисувал изправен човек, стъпил върху две бюра, т. е. човек, който държи две власти.

С това книгата "Люти чушки" се превръща в безпрецедентен за нашата социалистическа действителност случай. Накрая авторът призовава:

Хайде наште! Яжте люти чушки!
Стига сме си правили оглушки...
Люти чушки няма и за семе!
Нищо... и това ще понесеме!

Напоследък и издателство "Български писател" издаде нова книга "Пресовани размисли" - афоризми от младия автор К. Грозев. В редица от афоризмите, поместени в тази книга, се правят несъстоятелни и вредни политически обобщения за нашата действителност, редактор на която е Радой Ралин.

Издаването на книгата "Люти чушки" е една твърде нагла диверсия, станала възможна благодарение липсата на елементарен партиен критерий и политическа бдителност в системата на някои звена на книгоиздаването. В случая е извършено открито нарушение на установения нормален ред, необходим за издаването и разпространението на всяка книга.

Какви са фактите?

Както авторите, така и редакторите потвърдиха, че книгата е била запланирана в редакционно-подготвителния план на издателството преди 3 години. Идеята е била да се издадат народни мъдрости, в които да се покаже, че съвременната епиграма има дълбоки народни корени. Впоследствие обаче авторът е изменил на първоначалната идея и по същество е представил за печат подправени народни мъдрости, с които той прокарва своите антипартийни възгледи. По всичко личи, че редакторите са съзнавали какво значи издаването на тези епиграми, защото доста време са протакали издаването на книгата.

Въпреки че в плана на издателство "Български художник" за 1968 г., който е одобрен от Комитета за изкуство и култура, не е запланувано издаването на подобно заглавие, издателство "Български художник", чийто профил не съответствува на сатиричния жанр, настоява да се издаде книгата като извънредно издание. Прави впечатление спешността, с която се подготвя излизането на книгата. Така например издателството иска разрешение от ДО "Българска книга" за издаването на книгата и в същото време тя е подготвена за печат, дори е предадена на печатницата. Не е случайно и това, че редакторите и издателите са се погрижили да дадат на тази книга уникален за нашите мащаби тираж - 40 000, въпреки че окръжните предприятия са заявили 22 000 и че по думите на авторите - това е едно сравнително от по-слабите техни произведения. Взети са много бързи мерки и за разпространението на книгата. Преди да са прочетени сигналните броеве от съответните органи, книгата е пусната в продажба.

При това следва да се отбележи, че тя е пусната за производство в края на м. юни т. е., когато все повече се надигаше контрареволюционната и ревизионистична вълна в Чехословакия.

Какви изводи могат да се направят от всичко това? Първо. Книгата на Радой Ралин "Люти чушки" илюстрирана от Б. Димовски, е вредно произведение, в което Се съдържат художествено и идейно несъстоятелни обобщения и груби клевети по адрес на нашата социалистическа действителност и срещу политиката на партията. Съзнателно или несъзнателно с тази книга авторите се обявяват срещу партийната политика, по същество преминават в редиците на нашите врагове, за което те като комунисти следва да отговарят според изискванията на партийния устав.

                           
В разговора, който комисията води с другарите Радой Ралин и Борис Димовски, пролича, че те не осъзнават своята вина и не си направиха самокритика. Те не признават, че са направили тенденциозни и клеветнически обобщения на нашата действителност, като наивно обясниха, че са имали предвид отделни отрицателни прояви, които имат място в нашия обществено-политически и икономически живот.

Разбира се, това не отговаря на истината. В хода на проверката ние можахме да се запознаем с мнението на голям кръг специалисти и други другари, предимно от средата, където работят Радой Ралин и Борис Димовски. Ръководствата на СБХ, СБП, редакцията на в, "Стършел" и партийните бюра в тези организации разгледаха на специални заседания този въпрос и излязоха с писмено становище, което ние прилагаме към докладната записка. Всички са единодушни, че епиграмите на Радой Ралин и Борис Димовски звучат като съзнателен стремеж да бъде обработено общественото мнение в определена насока за създаване на антипартийни настроения.

Ние смятаме, че случаят с "Люти чушки" не е изолиран факт. Подобни епиграми др. Радой Ралин е публикувал и друг път в различни вестници и списания, четени са по радиото и телевизията. Проследявайки творческата дейност и поведението на Радой Ралин, ние констатирахме, че неведнъж са полагани усилия и грижи да се помогне на др. Радой Ралин, но за съжаление и досега той не е направил сериозни изводи за себе си-Макар и по-рядко, но известни критични бележки са отправяни и към Борис Димовски. Въпреки това, той не си е направил необходимите изводи.

Комисията е единодушна, че Радой Ралин и Борис Димовски са нарушили грубо партийната дисциплина и социалистическата законност, поради което следва да понесат най-тежкото наказание. В същото време обаче ние мислим, че трябва да им се даде последна възможност и им се помогне да осъзнаят своята вина и с поведението си и творчеството си в бъдеще да докажат, че стоят на здрави естетически и партийни позиции за утвърждаването на партийната линия и нашия комунистически идеал.

Второ. Издаването на тази книга е груба политическа грешка. свидетелство за липса на елементарен идеен и художествен критерий от страна на нейните издатели и редактори.

Голяма вина, за да се стигне до този скандален случай, има ръководството на ДО "Българска книга", С подписите на др. Цвятко Гагов - генерален директор на обединението, Стойне Гяуров и Д. Русев - директори на обединението и Асен Станоев - главен редактор на обединението е разрешено отпечатването и продажбата на тази книга в такъв голям тираж. Те са наказани от Комитета за изкуство и култура.

Според нас най-голяма отговорност носят директорът на издателство "Български художник" - Б. Ташев и З. Брезинска - секретар на партийната организация в издателството и редактор на книгата, които са наказани служебно.

Третият извод, който ще трябва да направим, се отнася до незадоволителната партийно-политическа и възпитателна дейност на партийните организации в системата на творческите съюзи, книгоиздаването, печата, радиото и телевизията- Налагат се срочни мерки за подобряване цялостната възпитателна работа сред художествено-творческата интелигенция, издателските и журналистически кадри.

21. XI. 1968 г. София


Тагове:   рралин,


Гласувай:
15
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Имаше една страхотна карикатура на Б. Димовски:
23.09.2012 23:32
Още помня карикатурата с изрода, стъпил на две бюра едновременно. Едното бе на председателя на Държавния съвет, а друготе бе на първия секретар. От долу пишеше: Хитрата сврака - с двата крака. Недвусмислено за хитра сврака бе набедена Правешката Тиква. За това набеждаване Борис Димовски го бяха били на почивки, а Забой Ралин, тъй като е бил партизанин е бил третиран само с финния брус, но много продължително, докато обещал повече така да не прави. Но не са посмели да ги окошарят.
цитирай
2. bojo12345 - На 1: planinitenabulgaria - по времето на Тошо ....
23.09.2012 23:59
чушките бяха люти......
Днес Бойковите са върло люти!
"За това ни е лютив езика...
и тежко му кой не предизвика!"
/ Р-Ралин/
Българина се е смял и затова е оцелял - отиде си Костов , след него Царя, сега
е ред на пъдаря на бат Тошо!
цитирай
3. hristo27 - Ако беше жив бай Радой, езикът му пак ...
24.09.2012 16:02
Ако беше жив бай Радой, езикът му пак щеше да е пиперлия - като лютите му чушки.
цитирай
4. bojo12345 - На 3: hristo 27 - навярно щеше да е пиперлия не само към политиците....
24.09.2012 19:36
но и към избирателите им!
Не е виновен който яде зелника , виновен е и този който му го е дал!
цитирай
5. dolsineq - ". . . Издаването на книгата ...
25.09.2012 20:32
"...Издаването на книгата "Люти чушки" е една твърде нагла диверсия, станала възможна благодарение липсата на елементарен партиен критерий и политическа бдителност в системата на някои звена на книгоиздава..." – то и сега не е по–различно с купените медии и книгоиздателства.
цитирай
6. bojo12345 - През онези години ...
26.09.2012 07:04
Тогавашните управници бъркайки в кацата с медът, си цапаха само китките ( или само толкова можеше да видим) Днешните направо плуват в тази каца.
Дано скоро се удавят,че плуването и доста труден спорт!
цитирай
7. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 07:19
БЛАГОДАРЯ ТИ ПРИЯТЕЛЮ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
8. анонимен - И днес ...
02.10.2012 16:21
Във умелите ръце
всяка люта чушка,
вместо да се изяде,
се превръща в пушка.
цитирай
9. bojo12345 - На 7: pevetsa
03.10.2012 02:56
Радвам се ,че мога да Благодаря ,Алекс!
цитирай
10. bojo12345 - На 8:andreshko
03.10.2012 03:01
Каква пушка от чушка трябва за Бойко
че крайно време е стола да му се разлюшка!
цитирай
11. анонимен - bojo12345 - А бе, ти май си влюбен в Бойко
03.10.2012 10:50
Остави го за малко и се поогледай и за другите, дето ни докараха до днешното положение. Или вече си забравил ? Забравиш ли миналото, ставаш роб на настоящето- помни това и гледай оптимистично на всичко, което ще се случи !
цитирай
12. bojo12345 - На 11: andreshko, благодаря за мнението.
03.10.2012 12:42
Не съм ги забравил,но има едно правило-последния най-силно го бие тока!
цитирай
13. анонимен - Показваш невежество по електротехника
03.10.2012 15:02
Коментарът ти е неверен, може би поради липса на знания по електротехника.
Първият от редица хванати за ръце хора, докоснал "фазата" попада под пълното напрежение.
Ако пък е и бос - последствията за него са фатални !
Затова винаги се започва от първия/първопрочината/, за да можем точно и вярно да открием и анализираме причино-следствените връзки.
Това е закон във всички области на живота и науката !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2210298
Постинги: 1605
Коментари: 3383
Гласове: 15397
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31