Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 06:35 - КЪДЕ Е КЛЮЧЪТ ЗА БАРАКАТА?
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 4457 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 01.04.2012 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Задавайки си този въпрос , търся отговор за бъдещето на рудодобива  в Родопския регион,отрасъл, който е основен поминък на местното население в Мадан,Рудозем ,Златоград и Лъки. Пропускам Кърджали ,там също имаше рудоуправление от бившия гигант  "ГОРУБСО". Колко пъти вече се стига до едно и също положение - стачкува се, защото не се изплащат заплати на миньорите. Колко пъти се стига до изпадане в неплатежоспособност?

Така бе и при Ф.Димитров, така бе и при Л.Беров. Също е и днес при Б.Борисов. И при бившите премиери се наляха пари за покриване загубите на тогавашния гигант от пет рудоуправления ГОРУБСО. При Ф.Димитров - 140 000 000 ,при Л.Беров -156 000 000лв.Миньорите получаваха заработените пари и се успокояваше положението. Покриваха се разходите за производството и се почваше на чисто - без задължения за ток , материали и вноски към НОИ.
 
И днес нещата  не са по различни на пръв поглед , но има една разлика.Тогава не беше приет закон за полезните изкопаеми и ГОРУБСО бе 100% държавно. При стачката  по време на Беровото правителство , СМФ "Подкрепа",  водена от председателя си инж.Д.Димов, подписа " Рамково споразумение" с искания на стачкуващите ,като забележете:
Първа точка бе да се приеме Закона за полезните изкопаеми! След това подобряване условията за работа в мините и след това изплащането на заработените заплати.По - късно бе приет този закон.Защо бе необходим, ще ме запитате?За да може да се раздържави и отдаде на концесии рудодобива. Днес има няколко рудодобивни дружества - бившите рудоуправления.

 За да работят по правилата на пазарната икономика тези нови рудодобивни предприятия следва да са рентабилни и печеливши!!!
Защо казвам това - като пример мога да посоча бившото V-то  рудоуправление в Лъки. Там да се е чуло след разделянето да се е изпаднало в неплатежоспособност и да се стачкува? Лесно е да кажат Синдикатите" дайте пари на нашите работници" и да трупат активи. Но по-добре е и да знаят като кажеш ДАЙ да знаеш и от къде трябва да дойдат тези пари.

 При двете големи стачки средствата се дадоха от извънбюджетната сметка на МС- от джоба на данъкоплатеца.
 Днес на помощ се притече не кой да е, а Нколай Вълканов - собственик на "Минстрой холдинг" -стоителят на "Цанков камък". Известен и с хонорара на Доган и с направените  двойно по-големи разходи за построяването на язовирната стена. Инж. Вълканов е и бивш директор на Минстрой - Мадан и много добре е запознат с проблемите на региона и рудодобива.
За да се опредили дали може едно дружество , добиващо руда, да е рентабилно , факторите са твърде много .

На първо место е наличието на залежите .
Защо ще почна от тях.Още през царско време германци разработват мините в региона.След Девети се създава Българо - съветското  Горубсо.Добивът отначало е от първите, намиращи се на най-малка дълбочина хоризонти -  50м.Днес се добива от хоризонти на дълбочина  400 -500 м., та дори и повече. Забоите   са на отдалеченост от шахтата на разстояние над 1000 - 2000 м. По тези фактори трябва да се изчислят разходите за вътрешно - рудничния транспорт.

Другия показател е какво е  наличието на руди по забоите- тесни жили (дамари) или
метазалежи , където можеш да добиваш руда и да се оформи подземна зала,  по - голяма от стадион. Само който е влизал и виждал тези изработки, може да си го представи. Вторите видове забои за добив( метазалежите) отдавна са иззети ,още при съвместното българо - руско предприятие! Днес трябва да добиеш рудата така , че да няма много баластра (камъни) при отчисните- забоите на блоковете.
Растящите цени на еленергия и горивата също натоварват разходите неконтролируемо.

Следващият фактор е Флотацията - да предадиш по-богат материал и да се добие по- качествен концентрат. Съдържанието на метал в концентрата определя и цената му.
Доколкото си спомням, то трябва да е над 50%. Примесите на олово в цинковия и на  цинк в оловния също влияе върху цената . Влагата на концентрата също е показател. В КЦМ има специална таблица , по която се гледат тези показатели и се правят отбиви или си дават бонус премии.

Другият много важен ,а може и най-важен критерий е цената на метала на борсата в Ротердам за деня, в който предаваш концентрата в КЦМ. Комбинатът плаща метала по тези цени и по курса на  долара за деня!

Защо посочих днешните мини Лъки - те все още са на кантар - покриват си разходите.
Там на времето работеха над 1500 работници в V-то рудоуправление. Днес са три пъти по-малко. Закриха Кенан дере , Четрока и щолната Хан Аспарух. Работи се на две смени в Джурково и Говедарника (Дружба) няма дневна заради по -високи цени на дневна еленергия.

Споделям тези мои виждания, зашото и аз съм бивш работник в мините и ми е тежко,  като гледам в какво  положение изпадат днес подземните работници, а и каква е перпективата и за бъдещето?
Писаха се големи глупости по вестниците - " МИНЬОРИТЕ :                          БОЙКО НИ СПАСИ  ОТ РОБСТВОТО"

 Още при първите големи стачки се заговори, че лозунга от соца "Миньор е моят татко - миньор ще бъда аз"  си е изпял песента. Заговори се ,че ще е необходимо да се търсят нови алтернативи за други видове заетост на местното население - лека промишленост - текстилна ,обувна,  за домашни потреби и т.н.
Решаването на бъдещето на региона не е лека задача ,то си е висша математика (Политика). Рудодобивът е до време и крайно време е да се помисли не за решения от днес за утре ,а за решения с години напред .
И колкото по-бързо се вземат тези мерки, по- добре ще е за местното население.
Защо да се внасят евтини стоки от Китай? Да не би тези трудолюбиви мести жители да не могат да работят по-добре от китайците ?
Нали ще идват арабски шейхове? И като са такива герои днешните политици (бат Бойко) , нека помолят богатите мюсюлмани да помогнат на нашите местни мюсюлмани. Доган  бей , вместо да лапа хонорари от Н.Вълканов - да уреди тази негова дружка  с финансиране от шейховете за строителсво на нови предприятия.Стига е строил разните му хотели и спа центрове!
  Само за да гласуват за ДПС ли са тези работещи в региона ?! Нека днес ДПС покаже , че може да помогне на изпадналите в тежко положение свои избиратели. Като им построиха джамии и черкви , да не би да им посяха руда по рудниците?
Как можаха да намерят средства за едни от най-големите нови храмове на балканите, така и да намерят пари  за нови предприятия и работни места -
ТАМ Е КЛЮЧЪТ ЗА БАРАКАТА.
 Може да звучи нелицеприятно - Бараката ,но ако я караме както до сега , след някоя и друга година наистина може регионът  да заприлича на барака!

image
 
Господа политици събудете се и час по-скоро вземете далновидни решения, за да  преобразите региона и да се заживее нормално там!


Гласувай:
22
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Всичко е игра. Която ще достигне ...
01.04.2012 12:11
Всичко е игра. Която ще достигне апогея си по време на изборите.
цитирай
2. bojo12345 - На 1:hristo 27- когато става въпрос за бъдещето на хората от региона...
01.04.2012 13:22
Политическата игра е крайно време да е извън предизборната агитация.И Синдикати и политици трябва да кажат истината. Ако продължат да ги лъжат по-бързо ще ги ликвидират и предприятията ще отидат за ликвидация и скраб. Паралелно с затихването на добива на руда , да им намерят нов поминък. Като алтернатива за миньорите сочеха каскада горна Арда (тунелите) Също бе и за Цанков камък-тунела 900м-една проходка за около година работа.
цитирай
3. lambo - Целта е ясна
02.04.2012 09:57
Доган да вземе чрез Минстрой - Рудозем- Мадан ( вече го взе ) и ОЦК - Кърджали ( в ход )

По този начин не остава НИТО ЕДИН ДРУГ РАБОТОДАТЕЛ в Родопите, освен Дон Доган. Щото Бойко му даде и Булгар-Табак

И после - всичките гласове там ще са за ДПС. Помнете ми думата

цитирай
4. bojo12345 - На 3:lambo - ДПС е етническа партия....
02.04.2012 12:24
Нейният електорат независимо какво работи , гласува за мафиотското й ръководство , нали им построиха джамии.
Между ОЦК кърджали и ОЦК - Пловдив ,който бат Бойко посочи като пример , разликата е огромна. Кърджалийският завод работи, като преработва
отпадъчно олово от акумулаторни батерии (показаха една малка купчинка по БТВ). За да се натоварят производствените му мощности днес не отпадат както преди , много батерии от ЕЛЕКТРОКАРИ!!!. Навсякъде вече се работи с ГАЗОКАРИ!
Пловдивският комбинат работи изключително с вносни концентрати. Инж.Илия Добрев (бивш директор и днес притежател на основния пакет акции) беше изключително добър мениджър и обикаляше по цял свят да урежда концентрати.
За ДПС е добре дошло електоратът им не само да е етнически фанатичен,но и да е беден- по - лесно се манипулира бедняка.
За Горубсо , с който от старите добри специалисти да съм говорил - са на мнение, че запасите вече са на привършване и дните му са преброени.
Залагането на производствените мощности за кредит във която и да е банка ,само ще ускори гибелта му. Щом изпаднат в неплатежоспособност, банката ще обяви ликвидацията и активите ще отидат на търг, а мините за скраб - има хиляди тонове желязо и стотици тонове медни проводници!!!
цитирай
5. slavimirgenchev1953 - Мутрите предпочитат да вдигат
02.04.2012 13:30
църкви, за да омилостивят Господа, вместо да направят нещо за хората. (((
цитирай
6. bojo12345 - На 5:slavimirgenchev 1953 - Много си прав...
02.04.2012 16:23
"Блаженни са вярващите" - на това разчитат мутрите , местните са добродушни мюсюлмани , прости хорица , зарадваха се на големите джамии , а малкото християни на черквите!
Но заблудата е временно явление , рано или късно ще се усетят , дано не стане късно , защото повече ще опъват каиша след това!!!
А новият собственик инж.Николай Вълканон е един от основните играчи на бившата "Мубтиггруп"- мафиотска структура -от него нищо добро не може да се очаква,освен ограбване и на малкото което е останало .
цитирай
7. mileidi46 - Това е моят малък подарък и за теб приятелю...
13.04.2012 18:01
http://sl.glitter-graphics.net/pub/3271/3271185uf7jp47j9p.gif

Светли празнични дни пожелавам от сърце..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2175870
Постинги: 1590
Коментари: 3341
Гласове: 15267
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930