Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2019 09:01 - Известен и загадъчен българин
Автор: bojo12345 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 686 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                          Анджело Куюмджийски

Един от най-загадъчните хора в България е роден в Самоков през 1886 год. в семейството на златаря Бохор (или осиновител) с име Челеби (Рахамим) Нисим Куюмджийски. Впоследствие той се самокръстил на Ангел. Наричан е още "семкарчето", понеже невръстен е разнасял печени семки из чаршията.

image Куюмджийската къща, худ.проф.В.Захариев

Според някои източници Ангел завършил самоковския педагогически колеж и работил като учител, по-късно учил в Сорбоната( предложен от американски мисионери, които го финасират) и се жени за знатна белгийка. Тогава става и масон в еврейската организация "Джойнт". Има солидни съмнения, че е финансирал атентата в църквата Св.Неделя, но де факто няма нищо. През 1920 година младият Ангел открива в София франко-белгийска банка и е председател на "Съединени тютюневи фабрики", т.е. на цялата тютюнева индустрия в България. По-късно се появява романът "Тютюн", където той е прототип на главния герой Морев. Близък е с български политици и е приятел с Мушанов и Малинов. Често се шегувал, че поведението на политиците зависи от разписките в неговите банкови каси. Към 1934 година той поглъща всички други банки и започнал, баснословно богат, да се нарича "Български кредит".

С цел да изнася тютюни в Испания е необходимо да стане испански гражданин и той извършва измама с акта за раждане на брат си Елиезер. През 1941 год. започват насилия над евреите и за да спаси бизнеса си, благодарение белгийс-кото гражданство на съпругата си, той става гражданин и на трета страна - Белгия. В този период изчезват всички негови снимки и документи, може би си прави и пластична операция и емигрира първо в Париж, после в Ню Йорк. Смята се, че като полковник от разузнаването на Щатите, той присъства на срещата на тримата големи в Техеран, в състава американската делегация.
Като всеки богат, уважаващ себе си човек, Ангел се занимава с благотворителност - създава Фонд за подпомагане на бедните студенти в България, съществувал до 1953 год., подкрепя държавни институции и дарява сгради в градовете.

Българинът може би е измамил Хитлер?

Германците изискват от него да достави уранови руди от Азия. Той взима депозит и застрахова кораба.  Но корабът потъва някъде в индийския океан, а българс-кият екипаж е спасен. Ангел се спасява благодарение на испанското си граданство.
През 1946 година Куюмджийски се среща в Париж с младия дипломат Иван Асен Георгиев и го вербува в полза на американците.

За смъртта на този аферист  също има легенди -  не се знае точна дата - през 1953, 68 или през  седемдесетте години . Снимки - също липсват.
С името му се свързват къщата в Самоков, обезсмъртена в картина на удожник и две къщи в София - на френското посолство и американския посланик.
(в материала са използвани публични
данни)Гласувай:
81. bven - Може би не точно за човека, но свързано с темата е това:
24.06.2019 10:02
След деветомартенското „фиаско“ главните палачи у нас Александър Белев и Тодор Денекер бият отбой и се заемат с прегрупиране на силите.

Особено апетитна хапка са софийските евреи, повечето богати, които наброяват над 25 хиляди души. За какво става дума може да се разбере от показанията след време на Мешулам Сабинайев от еврейската община в Лом.

Той описва дошлите в града „от Белото море до тихата бяла Дунава“ в конски вагони, във всеки – по 60 души, без разлика от пол, възраст и занятие - измъчени, гладни болни, бременни, родили мъртви деца...

А Белев и помощниците му Слави Пънтов и Ярослав Калицин забраняват да им се поднесе храна и дрехи. Развихря се черна борса под контрола на „трибунала“.

„Накрая – пише Сабинайев – Беле, Пънтов и Калицин започнаха да грабят всичко: пръстени, гривни, обици, верижки, дори златни коронки от зъбите – от вагон на вагон, от човек на човек с шапка в ръце“...

А има и комисиона от Берлин за трудолюбието – защото българската държава плаща на Райха определена сума за всеки евакуиран евреин. И със специално постановление властимащи от висшия ешелон си присвояват еврейски домове и имущество.

Българските евреи трябва да поемат Голготата си в дните около 24 май. До 31 май кажи-речи всичко трябва да е приключило.

И всичко е безоблачно... до 1 май.

На този ден Атанас Буров, политик, журналист и банкер, се отбива в Съветската легация, за да честити тачения от съветите Ден на труда. Гледа да не се бави, трябва да намине и през Германската легация, защото и за Райха 1 май е Ден на труда.

Но посланикът Лавришчев го задържа. В задния двор му прошепва под секрет, че СССР е жизнено заинтересован България да стане Обетована земя не само за българските евреи от Западна Европа, търсещи път през Истанбул към Палестина.

Под още по-голям секрет Лавришчев споделя и друго. Че другарят Сталин е замислил след войната в обезлюдения Крим (главно поради изселването на българския етнос, наричан татари – това съветският представител дипломатично премълчава) да бъде създадена Еврейска автономна съветска република.

Изграден бил Антифашистки еврейски комитет с председател популярния артист С. Михоелс, под ръководството на член на ЦК – С. Лозовски. Михоелс и един поет – Фефер били вече посетили за няколко месеца САЩ на турне за мобилизиране на общественото мнение за идеята, както и за събиране на средства.

Постигнатото надминавало всякакви очаквания. Така че, една нова „болгарска“ политика към евреите след войната ще бъде взета предвид от победителите. А кого да търси и как да му въздейства за каузата, той, господин Буров много добре знае. Разбира се, Буров знае, пък и подозира, че сам Лавришчев е наясно накъде ще се опъти след разговора.
На излизане от легацията го среща човек, който най-малко е могъл да очаква. Банкерът авантюрист, покръстеният евреин Анжело Куюмджийски, емигрирал преди години.

Между двамата има големи различия, водили са дори банкерски войни. За да избегне излишните обяснения, Куюмджийски на бърза ръка казва: „Било каквото било, бай Буров, да забравим – за Отечеството работим, байо!“.

цитирай
2. bven - продължава:
24.06.2019 10:06
Куюмдийски си е такъв – удря го на силни фрази (сега се прави аналогия с думи на Левски), след Първата световна се е представял за спасител от кризи, през 1925 г. е финансирал комунистическата партия, но макар и да е имало срещу него показания в следствията около Атентата на 16 април, показанията загадъчно изчезват.

„Бай Буров - продължава Куюмджийски в кръчмичката на ъгъла на „Раковски“ и „Патриарх Евтимий“ (днес не съществува, разрушена е по време на бомбардировките) „Лисичата дупка“ - знаеш, че съм вече американски поданик, полковник съм от разузнаването и тук съм по поръчение на Държавния департамент. Там смятат, че е от полза за България рязка промяна в политиката към евреите“.

След което уточнява, че вече е говорил по този въпрос с Добри Божилов и че той е спечелен за делото. И някак си все така между другото, Куюмджийски споменава, че в България бил пристигнал инкогнито, с помощта на българския екзархийски наместник в Цариград Андрей Велички.

Банкерът авантюрист разбира се не казва всичко. Всъщност, премълчава най-важното. Че освен поръчение от Държавния департамент, изпълнява и мисия, поверена му от председателя на известната ционистка организация „Джойнт“ Давид Розенберг.

Погледът на „Джойнт“ (иначе казано – Световната конспирация на юдеомасоните) е отправен към Крим.

„Крим – бил казал Розенберг на Куюмджийски, а след години ще го каже и на целия свят – ни интересува не само като евреи, а и като американци. Защото Крим – това е Черно море, това са България, Гърция, Турция..."

След войната Сталин ще разбере, че сам влязъл в клопката на ционистите, че в замисъла за Кримска еврейска република всъщност е бил марионетка и сам трябвало да даде територията, която да се превърне в плацдарм на Щатите и ционистите за ликвидиране на СССР. Но това – след войната. През 1943 г. всичко е розово.

След двете срещи Буров сяда срещу германския посланик у нас Бекерле и слага картите на масата. Вие знаете какъв ще е изходът от тази война, господин Бекерле. Това е началото. Краят: спасяването на българските евреи от газовите камери, както и превръщането на България в пункт, през който евреи от Западна Европа ще пътуват към Цариград и от там за Палестина, е вашата индулгенция за времето на Страшния съд.

Индулгенциите са полезно нещо. И човекът с най-голямата власт в България спешно и тайно поема към Берлин за среща с Адолф Айхман. На свой ред там слага картите на масата.

"Знаете, че съм старо полицейско куче, господин Айхман. И на мен ми е пределно ясно какво се крие зад сделката ви с ръководителя на ционистката организация „Ваада“ Жоел Бранд, стар далавераджия.
Вие сте му обещали зелена улица за милион унгарски евреи срещу военно снаряжение и най-вече камиони, които толкова загрижения за съдбата на евреите Рузвелт ще достави в Истанбул. Аз знам да мълча.
Но мълчанието има цена. Тя е да си затворите очите за 48 хиляди български евреи, за които се трасира път към газовите камери. Нужно е само да се съгласите официално с онова, което вече съм писал в докладите до фюрера: „с оглед на българския манталитет“ и че „вредно и дори опасно е за Райха да се продължава натиска над София“.

Бекерле не чака отговор. Поема обратния път.

Всичко останало, за което толкова много е писано, са подробности от пейзажа.

В Берлин спират натиска, но не и във Вашингтон. До Добри Божилов, вече министър-председател, меморандум изпраща директорът на Съюза на Швейцарските банки Мюлер. И премиерът се застъпва за рязка промяна в отношението към евреите, за което Богдан Филов, вече регент, се опитва да му дърпа ушите.

„Времената се смениха“ само му отвръща Добри Божилов.

И става истински ангел хранител на корабите „Милка“, „Марица“ и „Беласица“, а по-късно на „Вит“ и „Пирин“, които започват ударни курсове от Кюстенджа и Варна, а „Вит“ и „Пирин“ от Бургас до Истанбул, от където пътниците – хиляди евреи от Унгария и Полша поемат пътя на спасението към Палестина.

В Стокхолм при посланика Николай П. Николаев, дипломат от кариерата и патриот, пристига пратеник на Рузвелт – Джим Харисън. Той моли да се предаде на българското правителство послание от Вашингтон да не се допуска връщане на успели да се измъкнат от спасителния бряг евреи.

Не само няма да бъдат връщани, отговаря Николаев, но всячески ще бъдат подпомагани. Само седмица по-рано дипломатът е получил подобно предложение от посланика на СССР там Александра Колонтай, дъщеря на генерал, герой от Освободителната война, и прекарала детството си в България. И на нея е отговорил по същия начин.

В същото време в Анкара друг пратеник на Вашингтон – Хиршман предава на посланика ни там Никола Балабанов аналогично послание от Рузвелт. Балабанов отговаря, че макар в България Законът срещу евреите да не е отменен, той на практика действа.

Всичко това в свое време ще бъде оценено подобаващо. Бившият главен равин на България, емигрирал вече в САЩ, Маркус Ентърпрайз ще връчи на Николаев в Стокхолм специална благодарност на Държавния департамент за българската политика по еврейския въпрос.
http://www.desant/show-news/24616
цитирай
3. bojo12345 - Благодаря ти, бвен, за точното допълване образа на този световен гешефтар /според мен/
24.06.2019 11:46
"Крим – това е Черно море, това са България, Гърция, Турция..." - този цитат чудесно се връзва с напъните на световните политици в жаждата им да притежават черноморския шелф - не само заради Крим! А Българската земя и Българите са прицел отдавна. Остава да видим какво правят българите, не българските политици сега?
цитирай
4. lexparsy - Закъснях за среща заради Вас бе :-)))
24.06.2019 13:41
Защото като прочетох интересния материал Божо, си бях приготвил един късичък въпрос „Да де, ама какво е общото и известно за контактите му с Буров?“
А Бвен ме захласна... Довечера пак ще прочета!
Много благодарим и на двама Ви. Всичко ще излезе на Яве, със сигурност. Само да не е късно :-(
Красив Еньов ден да имате!
   Лекс
цитирай
5. bojo12345 - Лекс, Еньовден е богат не само на лечебни билки и пророчески сънища:)))
24.06.2019 20:52
Дано си бил приет възторжено на закъснялата среща и сигурно,в душата ти е царяло спокойствието от една малко повдигната завеска от тайната политическа история на България. Пък както казваш - всичко излиза наяве - когато му дойде времето и когато ние сме готови да разберем истината.
Хубава билко-енергийно-лечебна вечер от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2967915
Постинги: 1900
Коментари: 4211
Гласове: 17781
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031