Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 08:26 - корона-вирус и въпроси, въпроси...
Автор: bojo12345 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 417 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 03.04.2020 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

https://czpz.org/society/12334-2020-03-22-06-15-39
                       Един въпрос към министър - председателя  

Националният оперативен щаб е създаден със заповед на министър-председа-теля Бойко Борисов № Р-37/26.02.2020. Правното основание за издаване на заповедта е чл. 24, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерския съвет, който гласи: Чл. 24. (1) Работни групи за изготвяне на проекти на актове или на други експертни предложения по конкретни въпроси от компетентността на правителството с участието на представители на различни администрации се създават с решение на Министерския съвет или със заповед на министър-председателя.

В нашия случай, щабът е създаден със заповед на министър-председателя, а не с решение на Министерския съвет, което не е съществено от гледна точка на функциите му, но показва допълнително неглижиране на неговата роля. Видно от текста на чл. 24, правомощията на Националния оперативен щаб се свеждат до изготвянето на експертни предложения, които са конкретизирани в т. 3 на заповедта: „Да организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяването на разпространението на COVID-19, както да събира, обобщава и анализира цялата ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, и да информира медиите и обществеността.”
С други думи Националният оперативен щаб е нещо, като говорител на министър-председателя по въпросите на COVID-19, като дори седалището му не е в Министерския съвет, а във ВМА. В този си вид Националният оперативен щаб не може да издаде никакво разпореждане, на когото и да било. Единственото правомощие дадено на Председателя – ген. Мутафчийски в т. 2 на заповедта е да привлича други експерти при нужда.

За да стане съвсем ясно, ви предлагам да видите как биха изглеждали нещата, ако на 26 февруари, вместо тази заповед на премиера, Правителството бе решило да приложи приетият още през 2006 година „Национален план за готовност за грипна пандемия”. В него е разписано, че в случай на пандемия се създава Национален пандемичен комитет в състав:
1. Председател – определен от министър-председателя вицепремиер;
2. Заместник-председател – министърът на здравеопазването;
3. Членове: 3.1. заместник-министър на вътрешните работи; 3.2. заместник-министър на финансите; 3.3. заместник-министър на отбраната; 3.4. заместник-министър на труда и социалната политика; 3.5. заместник-министър на транспорта; 3.6. главният държавен здравен инспектор; 3.7. директорът на дирекция „Опазване и контрол на общественото здраве”, към МЗ 3.8. директорът на Националната здравноосигурителна каса; 3.9. директорът на Националната ветеринарномедицинска служба; 3.10. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести; 3.11. директорът на Института по микробиология на БАН; 3.12. националните консултанти по епидемиология, вирусология и инфекциозни болести;
4. Секретар – началник отдел „Надзор на заразните болести”, Министерство на здравеопазването.
Националният пандемичен комитет заседава при кворум от 2/3 от членовете си.

Комитетът:

1. разработва националната политика за ограничаване разпространението на пандемичния грип;
2. координира дейностите на държавните органи и осъществява връзки с неправителствени организации
3. анализира данните за епидемичната ситуация по отношение на пандемичния грип, като информира Министерския съвет и обществеността, предлага конкретни противоепидемични мерки за ограничаване на последиците за здравето на гражданите;
4. предлага на Министерския съвет становища по международни декларации, конвенции, споразумения и други документи, касаещи пандемичния грип.
Председателят представлява Комитета, ръководи работата му, подписва протоколите от заседанията и внася за разглеждане в Министерския съвет материали, становища, информации и предложения. В отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председателя. Секретарят организира подготовката на заседанията, води на отчет взетите решения и координира изпълнението им. Членовете на Комитета изразяват становищата на министерствата и ведомствата, които представляват. При необходимост в работата на Комитета могат да бъдат включвани и други специалисти извън списъчния му състав.

С националният план са определени 21 болници, които да поемат пациентите с тежко развитие на болестта.

Освен Национален план, трябва да бъдат изготвени регионални планове и пла нове на лечебните заведения с подробно разписано съдържание. Дейностите, които следва да бъдат извършвани във всяка отделна фаза на пандемията са разделени на следните основни компоненти:
І. компонент: Планиране и координация;
ІІ.компонент: Мониторинг и оценка на епидемичната ситуация;
ІІІ. компонент: Профилактични и противоепидемични мерки;
ІV. компонент: Задачи на лечебните заведения;
V. компонент: Комуникации

 Няма никаква епидемия  Шарлатанийки Проф. Мария Рита Джизмондо: Няма жертви на коронавируса в Италия Д-р Борислав Генчев: Паниката е безпочвена Пълна каша какво е разрешено и какво не

Ще спра до тук. Националният план е достъпен в Интернет. Странно е, че не е сред документите на страницата на МЗ. Възможно ли е Министерският съвет и министерството на здравеопазването да не са знаели за него? Защото, ако са знаели, планът не само трябваше да е наличен на Интернет страницата на МЗ и МС, но властите трябваше да го приведат в изпълнение. 

Няма значение, че в наименованието му е записана грипна, а не коронавирусна пандемия, защото механизмите на разпространение на двата вируса са идентични, както и мерките за противодействие. Освен това планът би могъл да се актуализира с новите данни за сегашната пандемия, информация за която имаме от няколко месеца.

Можеше ли Правителството да актуализира и приведе в действие националния план? Можеше ли Правителството да разпореди актуализация и привеждане в действие на регионалните планове и плановете на лечебните заведения? Можеше ли Правителството да вземе решение за създаване на Национален комитет и да определи състава му?
Можеше ли националния комитет, ако бе създаден навреме, да осигури необходимите средства(маски, костюми, лекарства и пр.) преди избухването на епидемичния взрив? Можеше ли националния комитет, ако бе създаден навреме да осигури необходимите тестове за изследване?

Отговорът на всички тези въпроси е ДА. Правителството имаше достатъчно време и предостатъчно основания да го направи. Защо това не беше направено, с какви аргументи и имало ли е друг надделяващ интерес е въпрос, чиито отговор знае Бойко Борисов.                                                                       
                                                                                       Д-р Стойчо Кацаров                 Информацията на щаба за епидемията е манипулативна  

Информацията, която ни се поднася за коронавируса е подвеждаща. Сутрин обед и вечер генерал Мутафчийски ни казва, колко хора са се заразили този ден. Всъщност, той не знае колко души реално са се заразили. Той казва числото на положителните лабораторни проби, направени в 4 лаборатории.  Общият брой на направените лабораторни проби от началото на кампанията на оперативния щаб до сега е около 500. Положителни проби са установени при 92 души. Това не значи, че 20% от населението е заразено с коронавирус.

Смъртността е съотношението на броя на починалите от заболяването към броя на заразените с вируса. Съобщава се за трима починали. Това също не значи, че смъртността от коронавирус в България е 3-4%. В случая е известен броя на починалите, но не и броя на заразените, за това не може да се говори за смъртност от коронавирус. 

Към това трябва да се добави, че в графата „починал от коронавирус” се поставят всички с положителна проба, без да се съобщава дали вируса е непосредствена причина за смъртта или е случайна находка при болни с тежко увредено състояние от друго заболяване. Така например за първата починала жена не се съобщава, че е претърпяла сърдечна операция една седмица преди смъртта си и е починала от сърдечна недостатъчност, а не от пневмония или дихателна недостатъчност, каквато би причинила коронавирусна инфекция.

За другата починала жена се спомена, че е била с мозъчен инсулт, но независимо от това тя се причислява към „загиналите от коронавирус”. Вероятно и в двата случая смъртта би настъпила и ако пробите за коронавирусна инфекция бяха отрицателни. Дори и да приемем, че вирусната инфекция е изиграла роля за настъпването на смъртта, то същата роля би изиграла, която и да е друга вирусна или бактериална инфекция. По същата логика, починал в автомобилна катастрофа, чиято проба за коронавирус е положителна, можем да причислим към „загиналите от вируса”.                   М. Околийски: Следващите дни са критични за целия свят  

В Китай се действа много дисциплинирано и професионално по отношение на коронавируса, идните дни са критични за целия свят, за да овладеем заразата. Свидетел съм как на практика целият свят взима много решителни мерки, надяваме се до месец всичко да приключи. – Това заяви пред БНТ Михаил Околийски – управляващ офиса на СЗО в България Желанието да се помогне адекватно на Италия накара Световната здравна организация да изпрати най-добрия регионален екип, за да работи заедно с местните власти. Има някои неизвестни, кой е например "нулевият пациент", от който е започнало усложнението на обстановката в Италия.

„Драстичните мерки за сигурност в Италия не са по препоръки на СЗО, италианците се опитват да подходят рационално, без паника. Не мога да кажа дали мерките са прекалени, нямаме мандат за това, всяка една страна е суверенна и сама взима решения.“ – каза още доц. Околийски

 
По думите  му Световната здравна организация не препоръчва носенето на маски от здрави пациенти, защото създават измамно усещане за сигурност. Те могат да са полезни за хора, които са болни, за да не разпространяват заразата. Коронавирусът има много кратък живот извън човека (до минути), абсурдно е да се мисли, че е "внесен" от стока или предмет. Хора, които нямат симптоми, е възможно също да са преносители на коронавируса, което е притеснително, каза още доц. Михаил Околийски.

Днес Южна Корея отчете 161 нови случая на коронавирус, ден след като бяха въведени извънредни мерки за борба с огнището на заразата. С това случаите в страната стават седем. Китай също съобщава за 409 нови случая, като общият брой на континента достигна 77 150 след зигзагообразен модел на увеличение през последните дни. 150-те нови смъртни случая от болестта COVID-19 повишиха общия брой на починалите в Китай до 2592 и показаха скок, след в последните 4 дни се движеха около 100. Всички, с изключение на един починал, са в провинция Хубей, където огнището се появи през декември.
Значителните скокове в случаите извън Китай предизвикаха опасения, че ситуацията излиза извън контрол. Случаите бързо се увеличават в Италия и Иран през последните дни.

По-голямата част от случаите в Япония са от круизния кораб Diamond Princess, където близо една пета от 3 711 пътници и екипаж са заразени.

Далеч от мястото, където болестта за пръв път се появи, властите в Италия се борят за овладяване на първото голямо огнище в Европа, а Иран отчете осем смъртни случая . Някои от заразените през последните дни не са имали никаква връзка с Китай, а това тревожен знак за разпространението на вируса.

Иранското здравно министерство потвърди и общо 43 случая в страната, първият, от които беше докладван в сряда.  В северния регион на Ломбардия в Италия, който включва Милано, губернаторът обяви в неделя, че броят на потвърдените случаи е 110. В момента в Италия има 152 случая, най-големият брой извън Азия, включително три смъртни случая. Венеция, която е пълна с туристи за карнавални събития , отчете първите си два случая, заяви губернаторът на Венето Лука Зая. Не е известно дали двамата заразени са участвали в карнавални празненства.
Междувременно Кувейт и Бахрейн съобщиха за първите си случаи на вируса , а Турция , Пакистан и Армения затвориха границите си с Иран. В същото време Китай обяви, че ще позволи на здрави и незаразени от Ухан да напуснат епицентъра на вируса.                                                                                    
  Източник: БНТ, France24, Aljazeera  Гласувай:
5
01. bojo12345 - Ами той, човекът, каза, че е развълнуван...
03.04.2020 14:53
Какво да правим, освен да му се радваме. Ново положение, нова заплата и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2065139
Постинги: 1515
Коментари: 3113
Гласове: 14633
Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031