Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2018 08:01 - аферата на века
Автор: bojo12345 Категория: Хоби   
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 продължение

Василев и отстранените директори на КТБ обвиниха БНБ, че е отказала ликвидна подкрепа на банката, както и искането на акционерите й да намерят работещо решение

Кой има интерес от случващото се в КТБ, с явното съдействие на БНБ и управителя й Иван Искров? – запитаха те.

По всичко личи, че налице е конспиративен сценарий за разбиване на КТБ, който обслужва интересите на нейни длъжници, които не искат да си върнат кредитите, както и на хора, които искат да получат на безценица финансирани от банката активи.

След пресконференцията от 11 юли, на която стана ясно, че управителят на БНБ е променил мнението си на 180 градуса, бе разпространена информация, че Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка по сигнал на БНБ, съобщиха от Прокуратурата.

imageI. По отношение на сигнал от 09.07.14 г. на г-н Иван Искров до г-н Сотир Цацаров

В късния следобед на 09.07.2014 г. /сряда/ управителят на БНБ е депозирал до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на „КТБ“ АД за извършено на 19.06.2014г. /ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:

 • 93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
 • 23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
 • 45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД.

„Нашата позиция ще бъде детайлна и категорична, когато БНБ ни представи конкретен план, разписан с числа кое колко ще ни струва.”Това каза депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Румен Гечев по време на заседание на комисията по бюджет и финанси за извършения в КТБ одит, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Най-лесно е слабите хора да си хвърлят оставката.” Това каза пред журналисти Иван Искров, управител на Българска Народна Банка (БНБ), предаде репортер на Агенция „Фокус” .

На въпрос на журналиста Сашо Диков, как са откраднати 3.5 млрд. лева и дали знае управителят на БНБ как е станало така, че изведнъж над 205 млн. лв. могат да бъдат изнесени с чували, Иван Искров отговори: „Не е лесно, особено в тези дни. Нека да не се твърди, че са откраднати 3.5 млрд лева, защото няма такова нещо в доклада на одиторите. Не сме казвали това. Нали правите разлика между – има достатъчно данни, доказателства, документи в кредитното досие на базата, на което бих могъл да преценя в какво състояние е един кредит на еди-кой си и няма достатъчно документи, затова не мога да изразя мнение”. Искров припомни, че предстои разследване и не може да се говори за откраднати пари.

Искров не намери нито един пропуск от страна на БНБ , за да се стигне до тази ситуация. "Гордея се с това, което направи БНБ в една раздрусана политическа обстановка", каза той.

На многобройните въпроси на депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС как БНБ е проспала тегленето на над 200 млн. лв. в един ден и натрупаните лоши кредити за над 3.5 млрд. лв., Иван Искров не можа да даде смислено обяснение. Прехвърли цялата отговорност към шефа на "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, който в момента е разследван.

Три дни преди поставянето на КТБ под особен надзор, БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално“.

От Корпоративна търговска банка публикуваха своята реакция на разкритията от 11 юли на Българската народна банка така:

{edocs}nk4.doc,600,400,link{/edocs}

Как се случи така, че на „лошата“ банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД?

С изнесеното дотук питам: кога лъже управителят на БНб и кога казва истината?

Шефът на БНБ за себе си: „Не е възможно Иван Искров да изпълнява поръчки!”

Самият Искров коментира за себе си на брифинг в Народното събрание: Не е възможно Иван Искров да изпълнява поръчки. "Не се ли вижда от 10-годишната ми работа?! Няма да отговарям на човек, който ще трябва да дава отговори пред специализираните органи. Как си представяте, че ние ще търсим Бромак в чужбина, след като е изтеглил 200 млн.лв, за да се върне и да си оправи банката?!", каза управителят на БНБ.

"Някъде да видяхте лична оценка на Иван Искров, аз не виждам", продължи да недоумява той, говорейки за себе си в трето лице.

След медийните изяви на управителя на БНБ, Иван Искров останаха въпроси без отговор:

 • Как и защо на Иван Искров му се размина продажбата на печатницата на БНБ, която бе скандална и не в български интерес?
 • Как така гуверньор на Централна банка твърди, че 206 милиона евро, кеш, са изтеглени с разписка и в чували са били изнесени от КТБ с камион?
 • Как се теглят 1 млрд от банка и никой в БНБ не реагира?
 • КТБ не е фалирала – Не трябва да се притесняват вложителите в банката. Прекратени са операциите на банката и това може да създаде трудности на бизнеса, но банката не е фалирала, подчерта управителят на БНБ, Иван Искров. Това е важно да се знае, защото БНБ реагира бързо да се избегне фалит. Не трябва да се нагнетява напрежението. Така гуверньорът на Централната банка Иван Искров обясни на пресконференция решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор.
 • Оманският фонд чрез офшорно дружество притежава 30.75% от акциите на КТБ.
 • „Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ”, каза пред телевизията Стоян Денчев, ректор на Библиотекарския университет, а в зората на прехода един от близките сътрудници на президента на Мултигруп Илия Павлов. По това време Денчев бе и депутат от групата на ДПС и до днес се счита, че е в добри отношения с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според него Оман би проявил гъвкавост, за да успее да рекапитализира банката и тя да заработи отново, но, разбира се, всичко зависело от условията.
 • Преди анонсирането на интереса на Оманския фонд към КТБ, изразено от Стоян Денчев, се заговори, че миноритарният акционер ВТБ, която държи 9.9% от акциите, може да рекапитализира банката, което обаче не се случи.
 • Всичко около КТБ започна с едно измислено, фалшиво обвинение за поръчково убийство. Трима души бяха задържани, но по-късно, поради липса на доказателства – пуснати. Прокуратурата се самоотрече от „поръчания” атентат срещу Пеевски! Главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров се извини като че ли ставаше дума за настъпена гражданка в трамвая! Името на прокурора, поискал задържането на трима невинни граждани остана скрито!
 • Пеевски заяви, че Цветан Василев искал да стане премиер, но той му отказал съдействие?!? Какъв е Пеевски, че да зависи от него назначаването на премиер в държавата – никой не отговори на този въпрос, даже и партията му, ДПС.

"Никакви поръчки не изпълнявам. Иван Искров не е едноличен собственик на капитала на БНБ. Не взима еднолични решения". Така управителят на БНБ коментира изявлението на Цветан Василев, което банкерът направи от Виена в отворено писмо.

Управителят на БНБ поиска от журналистите да не отговаря на „твърдения на хора, които вероятно ще трябва скоро да отговарят на други органи и институции”.

Спирам дотук засега с припомняне на един интересен детайл от кариерата на Иван Искров

{edocs}nk1.doc,600,400,link{/edocs}

В следваща публикация четете:

 • Кои са вероятните сценаристи, които ще имат силата да пуснат в ход подобна банкова измама?
 • Кои са тези, които биха подкрепили случилото се с КТБ?

Моята версия е: задават се избори и са необходими пари и предизборна агитация – случаят с КТБ се оказа идеален за двете цели, които биха били в услуга единствено на политиците като така биха получили тяхната подкрепа в БНБ, прокуратурата и МВР.

 • Кои политически сили се възползваха от случилото се с КТБ – на първо място Делян Пеевски, депутат от ДПС, ГЕРБ чрез изказванията на лидера си Бойко Борисов и като подизпълнител на небосклона изплува „България без цензура” с Николай Бареков.

Разиграната сага бе подкрепена от правителството на БСП, но не и от някои депутати и партийни членове.

Ако имахме действащо законодателство, то апетитът би минал с яденето, но уви в България такива чудеса не се случват.

Кризата в жанра „банкова система и стабилност” възкреси както децата на лейтенант Шмидт, така и Паниковски.

Има ли случай в други страни, където да са били изтеглени авоарите на една стабилна банка по шокиращия начин, по който това се случи у нас? Няма.

Не зная как ще се развият събитията след източването на КТБ и недомаслените обяснения на гуверньора на БНБ, но едно е сигурно: заради неуморната си работа и изявления по стабилността на КТБ,, от което има полза човек на ДПС, а разбираемо и самата партия – в партийните среди на „Паниковски” нищо чудно воеводите да си отидат и главният герой на закани, заплахи да остане паднал, без репортери и светкавици и сам...

Банковата криза – рога и копита Събота, 12 Юли 2014г. Люба Манолова

Някой си играе с огъня – задават се избори, на политиците трябват пари. 

imageМоже ли без закрилата на политици да изчезнат кредитни досиета от банка, пари кеш да се извозят в чували с камион незнайно къде, и управител на Национална банка да говори веднъж истина, веднъж - лъжа?

Възможно ли е да се говорят от политици небивалици за кражба на 206 млн пари в евро, кеш и никой да не реагира?

Всичко е възможно май, ако сме в България...

В началото бе пресконференцията на БНБ, на която бяха пуснати подбрани, „правилни” журналисти, които гарантирано нямаше да задават на бледото дете на банковата стабилност, Иван Искров неудобни въпроси. В търсенето на ангели без крила, в края на седмицата избухна нечуван скандал, какъвто нито една държава на земното кълбо не е сънувала!

Та въпросният управител на БНБ, Иван Искров се изправи пред „правилните” журналисти и прочете следното слово:

Уважаеми дами и господа,

На 18, 19 и 20 юни, след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна Търговска Банка, от същата банка бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева.

На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна Търговска Банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна Търговска Банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол-България.

Както знаете, и в двете банки от групата на Корпоративна Търговска Банка веднага бяха назначени квестори. На 25 юни в двете банки влязоха и независими одитори с цел да бъде направен преглед на активите и пасивите на банките в срок от десет работни дни, които изтекоха в сряда. Вчера, в четвъртък, докладите на одиторите бяха внесени в централната банка.

Заключенията от прегледа на одиторите в резюме са следните:

1. Резултатите по отношение на Креди Агрикол-България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво.

2. Резултатите от прегледа на Корпоративна Търговска Банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл. Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев.

В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Тези именно действия на длъжностни лица в Корпоративна Търговска Банка е възможно да доведат до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони лева. Очевидно е, че миноритарните акционери в Корпоративна Търговска Банка също са жертва на тези злоупотреби.

Поради изброените причини, днес ще внесем доклада на одиторите за прегледа на активите и пасивите на Корпоративна Търговска Банка на вниманието на Главния прокурор на Р България.

В допълнение на казаното за състоянието на Корпоративна Търговска Банка и на основание на данните, предоставени ни от отделна проверка, извършена от самите квестори, на 9 юли 2014 г. с входящ номер 6199 вече внесохме при Главния прокурор още един сигнал поради съмнения за криминални действия на лица, свързани с банката. Конкретно - по данни на квесторите, на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна Търговска Банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна Търговска Банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро. Какво деяние е това и какви действия следва да се приемат е само от компетенциите на прокуратурата. Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка. Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай.

По изложените дотук въпроси оставаме занапред да се произнася прокуратурата, за да не пречим на процесуално-следствените действия. Оттук нататък Българската народна банка съвместно с правителството се концентрираме върху преструктурирането и оздравяването на "добрата част" на Корпоративна Търговска Банка с оглед защита интереса на всички нейни вложители.

Какви действия ще бъдат предприети по отношение на Корпоративна Търговска Банка и Креди Агрикол-България оттук нататък?

Очевидно е, че не можем да пълним "каца без дъно", както казва мъдрия български народ и не можем да одържавим Корпоративна Търговска Банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката.

Бихме застрашили както дейността на Българската банка за развитие, така и значителна част публични ресурси и ресурси на БНБ.

Но целта остава непроменена! И тази цел е гражданите и фирмите да могат да разполагат с пълния размер на своите средства. Единственото изключение от това ще бъдат фирмите на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него лица и фирми.

Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?

Той съдържа многобройни технически подробности, но накратко казано, мерките включват следните стъпки:

 

1. Одържавяване на Креди Агрикол – България ЕАД;

2. Прехвърляне на всички "добри" активи и пасивите на Корпоративна търговска банка в Креди Агрикол. Важно е да се знае, че тук попадат и всички депозити на гражданите и фирмите, за които това ще представлява само една правна и счетоводна операция, която по никакъв начин няма да засяга главното – всеки гражданин и всяка фирма ще разполагат със своите сметки, депозити и спестявания. Единственото изключение от това, подчертаваме, ще бъде мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и свързаните с него фирми и лица. Те няма да бъдат гарантирани от държавата и остават в КТБ;

3. Осигуряване на абсолютна ликвидна подкрепа на държавната Креди Агрикол /която ще бъде преименувана/ от страна на нейния нов собственик - държавата. За тази цел ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, държавния бюджет и Българската народна банка. Колкото е необходимо – толкова. Механизмите за това вече са разработени, в резултат от съвместната работа на ангажираните с този процес публични институции, в т.ч. БНБ и Министерството на финансите;

4. Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ-в несъстоятелност – ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;

5. Казаното дотук ще стане възможно след гласуването на проекта на специален закон, който вече е изготвен и ще бъде представен днес на основните парламентарни сили.

Оттук нататък на ход са политиците!

Накрая, уважаеми дами и господа, даваме си ясна сметка, че към Българската народна банка има критики за дейността на Банков надзор в конкретния случай. Това обаче, което не е известно на широката публика искам да изясня днес - а то е: съгласно действащия от 1997 г. и в момента закон за Българската народна банка, законодателят е вменил правата и отговорностите за функцията банков надзор на подуправител, ръководител на управление Банков надзор. Управителят и другите членове на Управителния съвет на централната банка нямат никакви директно възложени задължения, нито права по отношение на текущия банков надзор. Във връзка с това внасяме законови промени, с които ще поемем такива отговорности.

В заключение бих искал да споделя, че през изминалите няколко седмици Българската народна банка работи в пълен синхрон с държавния глава на Република България и други държавни институции, водени от разбирането, че банковата стабилност е първостепенно обществено благо. И вярваме, че ако някой се е съмнявал, вече всички са убедени, че това е безспорен факт.

Преструктурирането и оздравяването на тази кредитна институция е много важно както за ключови отрасли на икономиката, така и за големи български общини, болници, много компании и хиляди граждани. Всяко друго решение би било безотговорно и би довело до дългосрочни негативни социално-икономически и политически последици.

Отново подчертаваме, работим оздравената държавна банка да бъде отворена на 21 юли.

На ход са политиците!

Благодаря за вниманието.

Бисерите на Искров от това изявление биха могли да влязат в Книгата с рекорди на Гинес. Ето някои от тях, които хора с високо кръвно, със слаби нерви и сърца не бива да четат:

 • Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., от 5.4 млрд лева общ кредитен портфейл;
 • Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер г-н Цветан Василев;
 • В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си;
 • Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв;
 • За съжаление, тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби;
 • Конкретно - по данни на квесторите, на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна Търговска Банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна Търговска Банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро;
 • Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка;
 • Очевидно е, че не можем да пълним "каца без дъно", както казва мъдрия български народ и не можем да одържавим Корпоративна Търговска Банка в сегашния й вид, както беше обявено на 22 юни, преди да бъдат известни данните от проверката;
 • Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност;
 • Оттук нататък на ход са политиците!Гласувай:
3Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2967737
Постинги: 1900
Коментари: 4211
Гласове: 17780
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031