Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2013 11:00 - българите в чехословакия
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 5473 Коментари: 6 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Има неща, които се случват и се забравят. Има неща, които по-дълго помним, преживяваме и лека-полека - забравяме. Но сега ще се опитам, в този календарно-телеграфен стил, да ви напомня (или да научите) за неща, които не бива да се забравят! Един писател беше казал:
Хора, обичам ви! Бдете!


3-5 януари 1968

Начало на Пражката пролет - период на политическа либерализация в Чехословакия, опит за построяване на "социализъм с човешко лице". Пленум на ЦК на чехословашката компартия освобождава първия секретар Антонин Новотни и избира на негово място реформатора Александър Дубчек. Новотни се оттегля и като президент на страната, на негово място е избран ген. Лудвиг Свобода, репресиран по време на сталинизма. Отменена е цензурата, което предизвиква голяма обществена активност и открити дискусии в пресата, създават се независими политически клубове. През април Дубчек обявява програмата си за либерализация, която признава свободата на словото, на придвижване, включително на пътуване в западните страни, на дебат и на сдружаване, обещава парламентарен контрол върху репресивните органи и по-голяма роля на съда, федерализация на Чехословакия. Но общественият натиск е за все по-радикална демократизация.

На 27 юни журналистът Лудвиг Вацулик публикува "Две хиляди думи, отправени към работниците, селяните, служителите, учените, работниците в изкуството и всички останали", което е програма за пълна демократизация на системата без конфликт с комунистическата партия, като чрез граждански натиск ръководствата на предприятията минат в ръцете на добри икономисти, бъде прочистена местната власт от компрометирани и консервативни комунисти, бъде освободена пресата, бъдат разкривани доносниците и принудени службите за сигурност да се откажат от политическата си функция. Манифестът предупреждава за опасността от съветска интервенция и за опасността при федерализация Словакия да остане във властта на комунистите консерватори. "Две хиляди думи" е публикуван с подписите на 70 интелектуалци, а по-късно е подписан от много други граждани.

12-16 февруари 1968
Официално посещение в България на съветския външен министър Андрей Громико.

6-7 март 1968
В София се провежда съвещание на Политическия консултативен комитет на Варшавския договор. По време на съвещанието новото чехословашко ръководство получава подкрепа от другите комунистически държави, но е съветвано да внимава с реформите в партийната политика, да даде "отпор на антисоциалистическите и антипартийните прояви и изказвания" и да не допусне нежелано развитие.


20-26 март 1968
Официално посещение на Тодор Живков в Турция. Подписана е спогодба за изселване, отнасяща се за близките на изселилите се до 1952. Спогодбата влиза в сила през март 1969, когато е ратифицирана от Турция. До края на ноември 1978, когато изтича срокът на спогодбата, се изселват около 115 000 етнически турци. Има единични случаи на принудително изселване.

23 март 1968
Съвещание в Дрезден на партийните и държавни ръководители на страните от съветския блок, посветено на ситуацията в Чехословакия. Въпреки опитите на Дубчек да обоснове програмата за реформи, той е остро критикуван от Валтер Улбрихт, от Владислав Гомулка, който заявява, че в Чехословакия върви контрареволюция, и от Тодор Живков. Брежнев смята, че компартията е загубила управлението на страната. Най-сдържан е Янош Кадар, който намира, че не може да се говори за контрареволюция и че чехословашката компартия ще се справи с положението. След съвещанието в Дрезден се засилват нападките на останалите соцстрани срещу чехословашките комунисти и се разработват варианти за действие. Валтер Улбрихт, Владислав Гомулка и Тодор Живков са за използване на "всякакви средства, включително военни".

26 март 1968
Политбюро на ЦК на БКП обмисля мерки, за да не стигне информация за събитията в Чехословакия до българската общественост, като съобщенията се изработват само от БТА и "Работническо дело", да не бъде допуснато публикуването на полемични статии в печата и се "подобри работата на партията с интелигенцията, младежта и особено студентите".

29 март 1968
На пленум на ЦК на БКП се обсъжда Пражката пролет. Мнението на мнозинството е: "Ако Чехословакия не успее да се справи с контрареволюцията, то ние сме длъжни да се намесим и да я спрем."

  април 1968
Съветските посланици в ГДР, Полша, Унгария и България информират техните ръководства, че в Чехословакия действа антидържавна група, в която влизат социалдемократът Черник, бившият член на ЦК на ЧКП Прохазка, ген. Крейчи, писателите Кохоут, Вацулик, Кундера, Хавел и която поддържа връзка с лидера на буржоазната емиграция Павел Тигрид. Няколко дни по-късно висши представители на КГБ информират комунистическите лидери, включително Дубчек, че САЩ осъществяват оперативен план за тайни операции срещу страните от соцлагера.

22 април 1968
Секретариатът на ЦК на БКП утвърждава "разгърнати мероприятия за подобряване идеологическата работа с интелигенцията и студентската младеж".

23-26 април 1968
Тодор Живков е на посещение в Чехословакия и подписва с Александър Дубчек продължаване на договора за дружба, сътрудничество и взаимопомощ.

8 май 1968
В Москва ръководителите на България, ГДР, Полша, СССР и Унгария обсъждат ситуацията в Чехословакия. Прозвучава идеята за военно решение. Против е единствено Янош Кадар.

21 май 1968
Решение на Политбюро за написването на многотомна история на България с акцент върху образуването на българската нация, Възраждането и борбите за национално обединение - историците получават партийно разрешение да се занимават с теми табу като националния и македонския въпрос.

14-15 юли 1968
Среща във Варшава на ръководителите на България, ГДР, Полша, СССР и Унгария. Дубчек отказва да участва в срещата. Комунистическите лидери остро осъждат политическата линия на чехословашката компартия. Прозвучават открити настоявания за военна интервенция.

Тодор Живков предлага да се действа с военна сила, защото "без нашата решителна подкрепа здравите сили в страната трудно ще се организират... те трябва да почувстват подкрепата на нашите въоръжени сили, помощта на Варшавския договор". Леонид Брежнев говори за колективната отговорност на социалистическите страни за съдбата на социализма във всяка една от тях и така за първи път очертава идеята за "ограничения суверенитет" или "доктрината Брежнев". Участниците в срещата изпращат колективно предупредително писмо до чехословашките комунисти.

21 юли 1968
12-и мотострелкови полк (Елхово) е вдигнат по тревога и с нощни маршове се изнася до военноморската база Атия, откъдето след няколко дни по море е транспортиран в Съветския съюз - Жлятино, Мукачевски район, Закарпатска област.

23 юли 1968
Бойни заповеди на министъра на народната отбрана на НРБ № 001, 002 и 003 определят 12-и и 22-и мотострелкови полкове за участие в "учение на Въоръжените сили на страните от Варшавския договор“ на територията на СССР и ги преподчиняват на главнокомандващия Обединените въоръжени сили.

27 юли 1968
22-и мотострелкови полк (Харманли) е вдигнат по тревога и от летище Узунджово до 29 юли е транспортиран с военнотранспортни самолети в СССР - гр. Коломия, Лвовска област.

28 юли 1968
В София е открит световен фестивал на младежта и студентите, на който чехословашките представители предизвикват голям интерес сред младежите и тревога във властите.

29 юли 1968
12-и и 22-и мотострелкови полкове са разположени в Лвовска и Закарпатска област в СССР. Числеността на двата полка е 2164 души. В продължение на двадесет дни се извършва ускорена подготовка на личния състав, техниката и въоръжението, бойни стрелби и показни занятия за оттрениране на настъпателни и отбранителни действия в непознат район под ръководството на съветското командване. При престоя на полковете в СССР военното контраразузнаване вербува нова агентура, резидентура и доверени лица сред офицерския, сержантския и войнишкия състав, като цели да има агент във всяка рота и доверено лице във всеки взвод.

1 август 1968
Командирите на 12-и и 22-и мотострелкови полкове получават бойните задачи на частите. 12 МСП, в състава на съветската 128-а мотострелкова дивизия, да се изнесе по маршрута Жнятно, Кошице, Банска Бистрица, да овладее района на Банска Бистрица и Зволен в Словакия и да установи контрол върху административно-политическите и военни обекти: летище Зволен, пощата, телеграфа, радиото, клубовете на поитическите партии, милицията, казармите и армейските складове. 22 МСП да бъде прехвърлен от летище Коломия в СССР на на летищата "Рузине“ и "Водоходи“ край Прага и да организира кръговата им отбрана, като не позволява излитането на граждански и военни чехословашки самолети или на капиталистически страни. При нужда полкът да изпрати сили в Прага за съдействие на съветската 7-а въздушно-десантна дивизия.

3 август 1968
Съвещание в Братислава на лидерите на комунистическите партии на СССР, България, Унгария, ГДР и Полша с чехословашкото ръководство.

Приета е декларация за сплотеността на "братските партии" срещу опитите на империализма и "другите антикомунистически сили" да подкопаят основите на социалистическия строй и единството на социалистическите държави. Декларацията обявява, че собственият "национален път към социализма" може да е единствено в рамките на марксизма-ленинизма, при ръководна роля на комунистическата партия и социалистическа национална икономика. Партията и държавата трябва да са организирани върху принципите на демократичния централизъм, от който ръководството на Дубчек вече е обявило, че се отказва. "Братските партии" потвърждават готовността си да хармонизират и съгласуват действията си на международната сцена.

Защитата на завоеванията на социализма във всяка една братска страна е прогласена като основен интернационален дълг на всички социалистически държави. На срещата на Брежнев е предадено писмо от петима членове на ръководството на чехословашката компартия за "действена намеса за спасяването на ЧССР от опасността от контрареволюция".

15 август 1968
Държавна сигурност арестува Петър Бояджиев от нелегалната група Съюз за независимост и възход "Левски". На 28 август е арестуван Алфред Фосколо. На 4 и 6 септември 1968 са арестувани Александър Иванов и Райна Аръшева. Обвинени са в шпионаж.

16 август 1968
На разширено заседание на Политбюро на ЦК на КПСС е взето решение за военна интервенция в Чехословакия.

18 август 1968
Тайно съвещание в Москва на Леонид Брежнев, Янош Кадар, Владислав Гомулка, Валтер Улбрихт и Тодор Живков. Констатирано е, че всички политически средства за въздействие върху ръководството на чехословашката компартия са изчерпани.

Одобрено е решението на съветското Политбюро за военна интервенция на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

19-24 август 1968
Съдебен процес срещу ръководителите на създадената през 1966 Марксистко-ленинска българска комунистическа партия - нелегална, която си е поставила за цел да продължи делото на Горуня за борба срещу Тодор Живков. Присъдите на Михаил Докторов, Иван Младенов, Стоян Куцаров, Найден Найденов, Дончо Й. Дончев са от 5 до 10 г. затвор.

19 август 1968
Министърът на народната отбрана на НРБ отдава бойна заповед № 004 за безпрекословно изпълнение на възложените от главнокомандващия Обединените въоръжени сили задачи "по разгрома на вражеските елементи“. Бойните задачи са заповядани отново. На следващия ден са сведени до целия личен състав.

20 август 1968
Строго секретно Постановление № 39 на Министерския съвет на НРБ за "участие с въоръжени сили за оказване помощ на чехословашкия народ в борбата му срещу контрареволюцията“.
продължава..

www.decommunization.org/Communism/Bulgaria/1956-70.htm

Гласувай:
121. stela50 - Слушала съм разказите на участници в тези събития,
03.04.2013 11:31
мисля, че преживяното не може да се забрави,
не само от тях ... и не бива да бъде забравено ...
Поздрави за постинга, Божо !
цитирай
2. hristo27 - Унгария, Чехословакия, /Чехия и ...
04.04.2013 09:36
Унгария, Чехословакия, /Чехия и Словакия/, Полша, Румъния.
Където "пукна пушка", демокрацията донесе европейски начин на живот.
България и "нежният политически преврат" - опашката на европейската колона, означаваща Бедност и Смешни доходи!

И нещо в допълнение - " Минималната пенсия в Габон е 194 евро! "
цитирай
3. bven - Били сме водени за носа - и политици, и народ..
06.04.2013 09:07
Защото все още не се изнася пълната истина от тези страници на българската история. А участниците и досега мълчат...за да отнесат истината в гроба. Помня само, че чехите, които идваха на почивка на черноморието, бяха настроени срещу нашето овчедушие.
Поздрави за това, че открехваш за една неизвестна за много хора истина, Божо!
цитирай
4. bojo12345 - На 1:stela50 , 2:hristo27 и 3:bven - Спомняйки си за чешките събития...
06.04.2013 10:20
Много ми се иска да ги сравня с днешното време.
Тогава под диктовката на СССР и затова , че бяхме членове на Вършавския пакт,
отидохме да въдворяваме ред там.Тогава диктатора Бай Тошо не пита обикновените българи дали са искали.
Днес новите наследници на бившата соц номенклатура , дали са питали българите дали са съгласни да пращаме войски на оня край на света в Авганистан.
И сега ли ще кажем ,че сме солидарни с Авганистанските братя , да не би онези там с чалмите да сега ни сторили нещо лошо???
За това че сега сме в НАТО , има ли разлика от преди.
Не можем ли и ние като Швейцария да стоим на страна от тези събития?

цитирай
5. planinitenabulgaria - Аз си спомням тези събития:
10.04.2013 18:52
В нощта, когато братските страни окупираха Чехословакия от Чехия пристигна група туристи, на път за морето. Те знаеха само руски, а аз забравих думата захвачены /окупирани/, те не можеха да ме разберат. Накарах ги да извикат един с немски език, те намериха такъв и им обясних какво е станало снощи. Тогава нямаше телефони както днес. Останаха на гарата, изпуснаха си влака за морето и се върнаха...
цитирай
6. bojo12345 - На 5:planinitenabulgaria - събитията в Чехословакия ме завариха в Берлин.
11.04.2013 20:37
На връщане пътувах с влак и на гарата в Прага , международния коловоз беше блокиран от кордон военни с автомати .На транзитно преминаващите не ни бе разрешено да слизаме от вагона.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3293357
Постинги: 1925
Коментари: 4354
Гласове: 18151
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930