Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 22:02 - По стъпките на Орфей
Автор: bojo12345 Категория: История   
Прочетен: 18371 Коментари: 29 Гласове:
33

Последна промяна: 26.05.2012 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

Татул - сгушеното селце в Източните Родопи беше напълно непознато допреди две-три години. Разкопките, които провеждат проф. Николай Овчаров и сътрудниците му, превърнаха с. Татул в сензация.
Селото се намира на 2 км западно от с. Нановица и на 15 км източно от Момчилград. Само на 200 м от селището, в местността Кайа башъ е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи.

image

image

image

image

image

 Пътят до там е тесен, но хубав. Наколо има рядка широколистна гора. Стига се до селото, има табела  указваща, че това е тракийски храм. Направен е и малък паркинг. Върви се по пътека между самите къщи на селото. Пътеката постепенно се превръща в тясна горска пътечка. След около 10 минути ходене се стига до светилището.

image

Родопите са култова планина, владенията на тракийския певец Орфей.
Според Фабър д’Оливие името Тракия призхожда от финикийското Ракхива – етерното пространство или небесната твърд. Името Тракия има символичен смисъл и означава страната на чистата наука и на произлизащата от нея свещена поезия. Легендарният Орфей блести с лъчите на творческия гений. Твърди се, че той е син на една от жриците на Аполон. Описан е с руса коса , падаща на вълни, и тъмносини очи. Красивият му глас е обаятелен, той говори с нов поетичен език и изглежда боговдъхновен. Орфей отива в Египет, където търси убежище при жреците в Мемфис. Там той научава тайните им, за двадесет години преминава всички изпитания и се завръща като посветен в тайните, за да изпълни мисията си. Нарича се Орфей или Арфа / аур на финикийски означава светлина, а рофае – лечение/, което означава онзи, който лекува със светлина. С научните си знания и със своя ентузиазъм Орфей увлича много от траките, преобразява религията на Бакх и укротява вакханките. Неговото влияние бързо прониква във всички светилища на Тракия. Орфей пречиства и преобразява простонародния Бахк в божествения Дионис, символ на Божествения дух. Така Орфей става първосвещеникът на Тракия и откривателят на небесния Дионис.

Според ясновидката Гергана Герасимова, Орфей е роден в началото на 6 432 година пр.н.е. и умира в средата на 6 366 година пр.н.е. Той е познавал Висшата вселенска философия, тълкувал е мъдростта и ученията на атлантите. Бил е с изключително високо духовно ниво на развитие, което го е правело търсен духовен учител не само от тракийските племена в района. Името на Орфей може да се преведе по-скоро като „Магична светлина”. Негов дядо е бил Хоропс, който е погребан северозападно от Татул, в една гробница с бащата на Орфей – Ойагър. Гробницата е на две нива и е с два отделни входа. Те са били много мъдри и знаещи владетели, но не са имали нивото на посветеност на Орфей. От тях има останали ръкописи и документи, които се съхраняват в специални отделения на гробницата. Влиянието на Орфей е било силно не само по българските земи, но и по земите на днешна Гърция и Мала Азия.

Комплексът край Татул се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.

image

image

Светилището представлява скален масив, а върхът му - пресечена пирамида. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. Датиран е от края на V и началото на ІV хил. пр.Хр. За това свидетелстват намерените глинени съдове в региона.В околните ниви са откривани гробове и каменна пластика от различни епохи, антични и средновековни надписи
.

кладенецът   
image

саркофагът
image
олтарът в скалата:
image

Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени през ХVІІІ – ХІ в. пр.Хр., когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображения на Бога Слънце.

При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.

През ХІІІ – ХІІ в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

image

През античната епоха е изградена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са разкрити няколко сгради, една от които е великолепен храм със запазени 6-метрови стени. От античната епоха е открита цяла серия от бронзови пръстени – печати.

image

image

В първите години след Христа в района на светилището е регистрирана строителна активност. Обновеното светилище просъществува до 50-60-те години на І век.

Мястото е населено отново през втората четвърт на ІІІ в. От това време е открита значително количество римска керамика. Счита се, че елинистическият храм и сградите около него са превърнати в укрепена римска вила, обитавана от богат местен аристократ. Имението е опожарено през 267 – 269 г., когато варварите готи нахлуват в Родопите. В края на ІІІ в. вилата е възстановена, но в доста по-примитивен вид.
Нов период на разцвет започва през ІХ – Х в. Тогава са извършени поредните преустройства.
Централното и най-високо място на скалния връх заема гроб с ориентация изток-запад, всечен в масивна канара, издялана като пресечена пирамида. На южната страна на величествената скала е издълбан друг подобен гроб, разположен в полусферична ниша. Нишата е покрита с арковиден издялан в камъка свод. Към двата гроба води изсечено в скалите тържествено стълбище, състоящо се от осем стъпала.

image

Татул освен светилище за пренасяне на жертви на древните тракийски божества, съвсем сигурно е бил и средище за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето в определени дни от годината - в деня на зимното слънцестоене, например при изгрева си Слънцето е попадало на "мушката" на един специален скален процеп. За това подсказва и формата на най-високата част от мегалита – вдълбан полукръг наподобяващ изгряващо слънце.

Най-особеното тук е, че този своеобразен саркофаг е насочен точно към Слънцето в дните на равноденствие. Скалата с форма на пресечена пирамида, притаила светилището, не прилича на никоя друга, открита по нашите земи. В нея са изсечени стъпала, водещи нагоре към върха й, където пък съществува странен "саркофаг", чиято дължина е точно 170 см, и около който има улей. Специалистите предполагат, че по този улей се е оттичала кръвта от положената в саркофага жертва. Известно е, че траките са почитали Слънцето и обредността им е свързана именно с този култ. Така че по всяка вероятност жертвоприношенията са се извършвали при изгрев (или залез). Тук не можем да не споменем връзката с близката пещера "Вулвата", чиито олтар-матка се "опложда" от слънчевия лъч единствено по време на есенното равноденствие, когато прониква докрай през тесния и процеп(виж
bojo12345.blog.bg/turizam/2012/04/17/do-peshtera-utrobata.941369).Още на времето Иван Венедиков изказа хипотезата, че става дума за светилище на самия Орфей.

В ранновизантийската епоха (IV-VII в.) в скалите е построена яка крепост:

image

По-късно тя е разширявана и преустройвана многократно. Сега със сигурност личи една четириъгълна кула, чиито подземен етаж е служел за водохранилище. Друго водохранилище е издълбано изцяло в скалите и се намира на 5 м. от кулата. То има крушовидна форма и отвътре е обмазано с дебел пласт хоросан. През средновековието вероятно е имало и църква, сега разрушена напълно. Открити са две колони и два каменни капитела с изобразени релефно кръстове. Самото средновековно селище се е намирало в полето под крепостта и под съвременното село, близо до реката. Там при стопански работи са откривани фрагменти от средновековна керамика и стъклени накити. Фиксирани са и няколко некропола от това време, чиито гробове са оформени по познатия начин с каменни плочи.

При Татул е открита статуетка на гол бог, мъж, изправен и подпрян с едната си ръка на лира, а с другата ръка държащ плектрон - нещо като перо, с което се свири. Статуетката е датирана от II - III век - римска епоха. Намерена е и монета от същата епоха. Статуетката най-вероятно изобразява самия Орфей, но може да е и на Аполон Китарет. Част от находките на учените са и керамичен жезъл на жрец, запазено глинено кандилце с красиви орнаменти, прешлен за вретено, тежест за вертикален стан във форма на пирамида.
  Според проф. Овчаров Перперикон и Татул се нареждат до египетските пирамиди и пирамидите на маите в Средна Америка.
Приятно гледане!

Гласувай:
33Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрави
26.05.2012 22:50
за хубавия тракийски постинг!...
цитирай
2. tota - По стъпките на Орфей
26.05.2012 22:55
Божидаре, прочетох с удовлетворение твоят изчерпателен разказ за това свято място на предците ни ... Заслужава си да се посети. Нахлуван мисли, въпроси напират. Колко ли тайни крие още земята ни? Нашата земя страдална ...

Поздрави!
цитирай
3. hatanasov - Поздрави за постинга!
26.05.2012 23:11
По моя информация районът най-напред е изследван и описан от проф. Богдан Филов. Негово откритие е и Перперикон. Той издава книга с изследванията си, някъде около 1930 г., която е изключително трудно да бъде открита днес по понятни причини.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Поздрави за постинга!
27.05.2012 00:17
Следващият път иди да видиш какво представлява коритото при кладенеца пред къщата на пазача. И допълни постнига с още една снимка. Това е последната къща в посока към светилището. Ако не отидеш, аз ще ти кажа, но едната половина от това "корито" още се издирва.
цитирай
5. bojo12345 - На 1: mt46 Благодаря!
27.05.2012 03:20
Пожелавам ти и ти да го посетиш,това което ще видиш на живо е прекрасно!
цитирай
6. bojo12345 - На 2:tota-вярно е , че трябва да се посети.
27.05.2012 03:25
Ако желаеш, можем да се организираме и друг път да посещаваме такива забележителности заедно.Мога да взема с мен още трима.Не сме малко блогерите от Пловдив - с по-голяма компания ще е по - приятно.
цитирай
7. bojo12345 - На 3:hatanasov-Благодаря!
27.05.2012 03:32
Виж какво писах на Тота,може да ти хареса предложението ми.
Някой път тези илзети ги съчетавам и с риболов.Оставям жена ми да
разглежда и снимаме,това и е хоби.След това по моято хоби си прекарваме
останалото време.Сега през лятото дяня е голям -има времае за всичко.
цитирай
8. bojo12345 - На 4:planinitenabulgaria-Радвам се ,че ти е харесал постинга ми!
27.05.2012 03:46
Заслужава си човек да го види това место отново,там още има какво да се открива.
Но едва ли ще мога да отида в близките две три години.Има други места които съм планирал за посещение!
цитирай
9. peeva1950 - възхитена съм!
27.05.2012 05:27
Благодаря Ви! Само съм чувала за това чудо. Какво щастие да стъпиш на това свято място, където всяко камъче е история!
цитирай
10. bojo12345 - На Татул бях с съпругата и сина ми.
27.05.2012 07:21
И тримата имахме щастието да се любуваме на красотата на това кътче. От него се
разкрива чудесна гледка към околността.
Татул е на 300 км от Бургас . Ако някоя
агенция - туристическа, организира излет, защо да не го посетиш? А има екскурзии по желание на гражданите.
Тук водят чужденци да гледат този феномен. Ние, българите трябва да го видим!!!
цитирай
11. sparotok - !
27.05.2012 07:36
Хареса ми постинга ти:)
цитирай
12. mitkaloto - Поздравления за постинга!
27.05.2012 08:23
Поздравления за постинга!
цитирай
13. stela50 - Поздравления за хубавия постинг, Божо !
27.05.2012 14:48
По пътя на историята и красотата - чудесни снимки
и интересен разказ . Наистина такива срещи и гледки
остават завинаги необикновен спомен и чувство
на възторг и гордост ...
Благодаря сърдечно за споделеното !
цитирай
14. bojo12345 - На 11:sparotok- Радвам се ,че се харесал показаното.
27.05.2012 17:05
Хобито ми е друго,риболова,но започнах да го съчетавам и с полезни посещения на нашите исторически и природни забележителности.И имам желание да се организираме от блога на срещи по такива места,а не по разните му заведения на кафе.
цитирай
15. bojo12345 - На 12:mitkaloto - Благодаря за поздравленията.
27.05.2012 17:13
Имаше една приказка казана от Григор Вачков: " Едно е да искаш , друго е да можеш ,
трето и четвърто е да го направиш "
В интернет можеш да намериш много неща -едното,второто е да решиш да го видиш и другото (трето) е да посетиш обекта на живо.Остават добри спомени .Може би ще е още по - добре (четвъртото) и в по голяма компания.
цитирай
16. bojo12345 - На 13:steld50-Таня , благодаря за коментара!
27.05.2012 17:21
Имам желание в бъдеще такива гледки да ги наблюдаваме на блогерски срещи.
Всеки може да отдели някой неделен ден и да решим да направим сбирката на
вън сред природните забележителности.
цитирай
17. veninski - Поздрави и от мен, приятелю!
27.05.2012 19:58
Поздрави и от мен, приятелю!
цитирай
18. bojo12345 - На 17:veninski-Благодаря ,Васко!
28.05.2012 01:53
Много са местата на които можем да се любуваме.Следващото което жена ми иска за я заведа е Гела.Тогава и твоето Павелско ще е в тази посока.Може би ще поканя и някой друг от познатите блогери от Пловдив и между другото да пием по кафе за кратка почивка и да се видим.
Пжоздрави , Божо!
цитирай
19. veninski - 18. bojo12345 - На 17:veninski-Благодаря ,Васко!
28.05.2012 04:20
bojo12345 написа:
Много са местата на които можем да се любуваме.Следващото което жена ми иска за я заведа е Гела.Тогава и твоето Павелско ще е в тази посока.Може би ще поканя и някой друг от познатите блогери от Пловдив и между другото да пием по кафе за кратка почивка и да се видим.
Пжоздрави , Божо!

Много ще се радвам! Поздрави на семейството!
цитирай
20. makont - Интересно беше за мен да прочета и да видя.
28.05.2012 11:18
Благодаря за информацията и приятната разходка. Спорна и спокойна седмица!
цитирай
21. bojo12345 - На 20:makont-Радва ме че е било интересно да прочетеш и видиш!
28.05.2012 13:36
Ако нягога ти се отаде възможнос да посетиш Татул преживяването ще е чудесно.
Едно такова посещение може да се съчетае и с разглеждана и на Перперикон.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Много интересно си предал истор...
28.05.2012 17:23
Много интересно си предал историческите факти , подкрепени с хубави снимки.
Прибавих го в моя блогвълна-"Уникалните места в България". Поздрави!!
цитирай
23. bojo12345 - Прави ми чест , че си го пуснала в блогвълната...
29.05.2012 09:35
Мога да ти благодаря и ти пожелая ,ако не си ходила , да го посетиш . На живо е чудесно! Поздрави - Божо!
цитирай
24. tili - И на мен ми хареса!
31.05.2012 16:05
Много! трябва да се види, но без риболов;-)))
Чудесни снимки!
цитирай
25. bojo12345 - Някои пият кафе - три в едно:))))
31.05.2012 21:52
В тази икономическа криза - съчетаването на хобитата е много полезно:)))
Който не го е видял Татул ,пожелавам му да го види , а който не може да лови риба ,лесно може да си научи!
Радвам се че ти е харесало!
цитирай
26. анонимен - Поздравления
01.06.2012 15:50
за интересния постинг !
цитирай
27. bojo12345 - На 26:andreshko- Радвам се ,че си харесал показаното.
01.06.2012 16:49
Няма само за политика да пишием.Нека някой ден да се видим и да пием кафе в някое Пловдивско кафене и да бистрим политиката - става ли - Божо?
цитирай
28. milady - Krasivoo...:)
02.06.2012 11:01
4udesen material..xaresa mi..i s udovostvie 6e go posetia..:)
цитирай
29. bojo12345 - На 28:miladi -Наистина е много красиво!
02.06.2012 15:23
Навярно във Варна има и други любитили на нашите забележителности.Може да се организирата група и посетете не само Татул , но и Перперикон , вярвам ,че ще
останете много доволни.
Поздрав от мен-Божо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2967915
Постинги: 1900
Коментари: 4211
Гласове: 17781
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031