Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2019 09:12 - най-добре е да мълчиш, само мълчиш!
Автор: bojo12345 Категория: Други   
Прочетен: 656 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Публикувано на 18.01.2019 / 15:32

ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА. ЗАКОН ДОСМАЗА МЕДИИТЕ. ЦАЦАРОВ И ТОЙ КОВЕ БЕСИЛКА. ЗАКРИВАЙ!

Вътрешната комисия на парламента прие с почти пълно единодушие скандалните поправки на кабинета в Закона за личните данни, с които държавен орган ще преценява коректността на журналистическите материали и ще може да налага глоби.

Законът казва, че медията трябва да взема предвид поне 10 фактора, когато пише статия: естеството на личните данни, влиянието, което разкриването им ще окаже върху „собственика“ им и доброто му име, обстоятелства, при които личните данни са станали известни на журналиста, и т.н. Преценката дали това е спазено ще е субективна и ще позволи нечувана репресия спрямо издания, информира segabg.com.

„Не можем да се освободим от безпокойството, че предлаганата уредба е равнозначна на въвеждане на цензура в нарушение на Конституцията, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, Международния пакт за гражданските и политическите права и Хартата на основните права на ЕС“, алармира Програма „Достъп до информация“ (ПДИ), която води битката за отпадане на абсурдните разпоредби в законопроекта. Представители на фондацията влязоха в гореща полемика с депутати от вътрешната комисия, но срещнаха твърдата им съпротива. Никой не ги е подкрепил, само един депутат от БСП гласува „въздържал се“, пише още „Сега“.

„Абсолютно сме против текста, налагащ цензура на журналистите. Това е единственият закон в ЕС, в който има такъв пространен списък с основания за законосъобразно журналистическо изразяване“, каза пред „Сега“ адвокат Александър Кашъмов. В крайна сметка депутатите дали да се разбере, че можело и да смекчат разпоредбата. Това обаче няма да доведе до отпадане на цензурата. В Западна Европа регламентът GDPR, имащ за цел да защити личната информация на обикновените граждани, а не на публичните фигури, беше въведен с изричната разпоредба, че ограниченията в него не се отнасят за журналистите.

Вместо това в България от работещите в медиите ще се изисква да се самоцензурират във всеки един случай, когато пишат за политическа или друга публична личност, за да не прецени след това контролният орган – Комисията за личните данни, че има навлизане в личната сфера на обекта. Това е в пълен разрез с правилата за медийна свобода. „Широкият дебат през последния четвърт век относно медийната свобода доведе до това, че Съветът за електронни медии е независим регулатор, който освен това няма правомощия по отношение на печатните и интернет медиите, и че спазването на основните човешки права при извършване на журналистическа дейност е предмет на саморегулация и на контрол единствено от съдилищата. Свободата на словото е изключение от принципа, който е защита на личните данни“, пише в становището на Програма „Достъп до информация“.

Директорът й Гергана Жулева и адвокат Кашъмов посочват, че в Общия регламент на ЕС за защита на данните изрично се казва, че изискванията му трябва да отпаднат относно обработването на лични данни за журналистически цели или за академично, художествено или литературно изразяване, както и че GDPR не може да засяга свободата на словото.

В България ще се случи точно обратното – надзорният орган ще има правомощието да проверява дали е налице „законосъобразно обработване за журналистически цели“ за всеки конкретен случай, което означава, че ще се изисква документиране на спазването на посочените по списък критерии. Жулева и Кашъмов смятат, че по този начин ще се трасира пътят за проверки в медиите, и това се потвърждава от „великодушното изключение, според което проверката не може да води до разкриване на тайната на източника на информация“. Те посочват, че нито Конституционният съд, нито Европейският съд по правата на човека, нито Съдът на ЕК, нито българските върховни съдилища са имали самочувствието и дързостта да дадат всеобхватно определение на това що е „законосъобразно журналистическо изразяване“. Депутатите обаче едва ли ще се посвенят.


Междувременно към свирепата цензура бесилка гради и главният прокурор Сотир Цацаров, който щял да пише правила за санкции срещу медиите, които критикуват прокурорите. Като се прибави тоталната цензура, вилнееща във Фейсбук, контролирана от Цветанов, заедно с червените тролове и депесарските цензори, вече няма смисъл от така наречената журналистика в България.

ЗАКРИВАЙ!

Afera.bgГласувай:
6
01. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
12.02.2019 11:52
Според мен както цензурата, така и безогледната слободия са вредни за истинността на медийната среда, която е добре за всички да спазва някои етични и морални правила, едно от които е да пази честта и достойнството на гражданите, като не се рови в личния им живот. Личният живот затова е личен, защото там никой няма правото да влиза с кални обувки и без покана, а още по-малко да тълкува и изопачава истината. Журналисти, които не са осъзнали и приели дълбоко в себе си етичните и морални принципи, въз основа на които да си налагат автоцензура и за които най-важна е атрактивността за сметка на истината, наистина се нуждаят от такъв закон, защото медиите имат влияние върху общественото мнение, а от там и върху общественото духовно здраве. Мисля, че на добросъвестните, търсещи и публикуващи истината журналисти този закон няма да се отрази, но според мен всяка игра си има правила и те трябва да се спазват, за да няма несправедливо ощетени.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 2210373
Постинги: 1605
Коментари: 3383
Гласове: 15397
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31