Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01 08:11 - абсурдна държава или ...3 в 1 мнения
Автор: bojo12345 Категория: Тя и той   
Прочетен: 1757 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 07.01 10:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


        Бездомните в България са обречени на смърт през зиматаАбсурдността на държавата продължава да шокира всички!
Оказва се, че социално слабите хора у нас нямат никаква закрила. По улиците ще продължават да се разхождат клошари, бездомните ще стават все повече, защото законите на институциите са изключително странни.

За да бъде настанен един бездомен старец в социален дом, има един куп изисквания, които ако той покрива, няма да стои без дом. Трябва кандидатът да получава голяма пенсия и да притежава някакъв имот на свое име. Наистина абсурдно, защото ако имаше имот, нямаше да чака за социален дом.

Разкритието направи Кеворк Кеворкян, които сподели тези изисквания с обществеността. Даде ги като ги пример, тъй като преди дни двама старци са починали от измръзване около Кнежа.
Дори да отговаря на тези изисквания, кандидатът пак ще чака поне няколко години. За това време той може да умре от какво ли не, защото няма покрив над главата си.

От 25 години насам бездомните стават все повече, сочи статистиката. Улиците са пълни с хора, които си нямат нищо, а държавата, както се оказва, не им помага по никакъв начин. Надеждите за промяна постоянно биват стопирани от подобни бюрократични абсурдности. Най-лошото е, че постоянно се нарушават човешките права на хората, а нищо не се прави в обратната посока.

Източник: https://www.topactualno.com/87536/absurdna-darjava-za-da-te-nastanyat-v-socialen-dom-v-balgariya-tryabva-da-imash-golyama-pensiya-ili-imoti/

                            Отпадане на тавана на всички пенсии би струвало допълнително 155 милиона лева за 2019 година, каза управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на дискусия в парламентарната социална комисия.

Комисията по труда и социалната политика обсъжда искане на инициативен комитет от пенсионерски организации. Едно от техните искания е през 2019 година да падне таванът на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, както е заложено в Кодекса за социално осигуряване. Пенсионерите искат още преизчисление на всички пенсии с актуален среден осигурителен доход, както и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 година да стане 55 процента от минималната работна заплата.
Необходимата сума за всички искания на пенсионерските организации е 1.645 млрд. лева за 2019 година, изтъкна управителят на НОИ, и уточни: за преизчисление на пенсиите със средния осигурителен доход за 2018 година са необходими – 1.440 млрд. лева, за увеличението на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст са необходими – 50 милиона лева за отпадането на тавана на пенсиите са необходими допълнително 155 милиона лева.

Това би увеличило общите разходи за пенсии за 2019 година до над 11,5 млрд. лева, което е над 10,3% от прогнозния брутен вътрешен продукт за 2019 година. Трансферът за покриване на недостига от средства ще надхвърли 5 процента от БВП при прогноза около 3,7 за 2019 година, отбеляза Ивайло Иванов.

На твърденията, че ограничаването на пенсиите от таван е противоконституционно, социалният министър Бисер Петков отговори, че те са отхвърлени от компетентните органи – по това са се били произнесли Европейският съд за правата на човека и Комисията за защита от дискриминацията.

Петков подчерта, че е важно да се обсъди дали отпадането на тавана на пенсиите може да бъде поето като допълнителен разход от ДОО от държавния бюджет. Освен това, по думите му, изчислените размери на някои от старите пенсии без таван са смущаващи за общото разбиране за размера на пенсиите.

Министърът смята, че става дума и за предвидимост, която законодателството, особено това в областта на пенсиите, трябва да има. Той допълни, че в 18 държави членки на ЕС има ограничения на размера на пенсиите – или като абсолютен размер, или като референтна стойност, или някакъв друг регулатор.

Във връзка с другите искания на пенсионерите Бисер Петков съобщи, че в проекта на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено осъвременяване на пенсиите с 5,7 на сто, което е по-съществен ръст от предходните години и той се обуславя от по-високия темп на нарастване на средния осигурителен доход.

Според министъра преизчисляването на всички пенсии с актуален осигурителен доход за 2018 г. би увеличило съществено разходите за пенсии на ДОО и би нарушило финансовата устойчивост на пенсионната система, която с последните изменения в КСО е стабилизирана – нивата на дефицита са почнали да намаляват. Устойчивостта на всеки пенсионен фонд е предпоставка да посреща бъдещи задължения, заяви министърът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ също смята, че финансовата стабилност ще даде сигурност и за бъдещите поколения. Тя подкрепя всяко увеличение на доходите на възрастните хора, но смята, че за да се изпълнят тези искания трябва да има или драстично увеличение на осигурителната вноска и данъците, или съкращения. По думите й борбата с бедността не трябва да бъде само приоритет на пенсионната политика, а да е пакет от мерки на всички системи.

Предложените мерки ще имат положителен ефект върху доходите на пенсионерите, но той ще е неустойчив, а цената, която трябва да плати обществото, ще бъде непосилна, заяви Ангелова.

Георги Гьоков от БСП смята, че дискусията незаслужено се измества само върху отпадането на тавана на всички пенсии, което той намира за справедливо, но не единствено важно искане. Гьоков попита справедлива и адекватна ли е една пенсионна система, която осигурява средна пенсия от 340 лева при среден осигурителен доход 850-900 лева.

Исканията на тези пенсионерски организации отразяват 100 процента исканията на пенсионерите в България, заяви депутатът. Той допълни, че е справедливо преизчисление на пенсиите, ако не със средния осигурителен доход за 2018 година, то поне с по- актуален.

Васил Върбанов, председател на инициативния комитет от пенсионерски организации, внесъл предложението, заяви, че над 2 милиона пенсионери са със средна пенсия от 321 лева, каквато е в момента линията на бедността. Според него исканията са реалистични и наложителни.

dir.bg

                 Шефка на пенсионен фонд с 200 000 заплата...

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че месечната заплата на Даниела Петкова – главен изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ е 200 000 лева и че не е съгласен това да става с парите за пенсии.

Това той заяви на семинар на тема: „(Не)адекватните пенсии: защо две пенсии могат да се окажат по-малко от една?“, в която се включиха още бившият управител на НОИ Христина Митрева, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, икономистът проф. Боян Дуранкев.

В последно време се засили дискусията около това коя пенсия е по-изгодна - държавната или частната. Заради безогледното печатане на пари, доходността по всякакви инвестиции намаля, и това направи капиталовия стълб почти с нулев ръст. Така стана по-изгодно да си си вложил парите само в държавния стълб. Преди беше обратното.
Дългосрочно е по-логично капиталовият стълб отново да си върне предимствата, защото представлява реално създаване на икономика и вложение на пари, докато държавният стълб е чисто преразпределителен.

Това обаче шефка на пенсионен фонд да взима подобна заплата, и то точно когато печалбите са по-малки, драстично подрива доверието в системата и може да я унищожи. Абсурдното е, че заплатите на босовете на фондовете не са обвързани с резултатите от инвестициите, а са от удръжки на "такса управление". Т.е. великите мениджъри си прибират парите, просто защото си вложил пари във фонда им, а не защото са направили печалба. Логичното решение би било доходите на мениждърите да са процент от печалбата. И ако няма печалба, както е сега, няма заплата. Това е пазарната икономика, това е капитализмът. Другото си е пак доене на готови пари, без никакво създаване на нова стойност.Четете още на: http://www.budnaera.com/201604f/16040379.html#ixzz5YjX3BqxSГласувай:
5
01. bojo12345 - а за тях има и по много. да не им завиждаме - те са се продали!
07.01 10:21
Автор: bumerang Категория: Други
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 28.03 23:29


АДМИНИСТРАТИВНИ СТРУКТУРИ И ОРГАНИ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

1.Административни структури, отчитащи дейността си пред Народното събрание

Комисия за енергийно и водно регулиране
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на личните данни
Комисия за защита от дискриминация
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори
Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия
Комисия за регулиране на съобщенията
Комисия за финансов надзор
Национален осигурителен институт
Национална здравноосигурителна каса
Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства
Съвет за електронни медии


Общо: 13

2. Администрация на Министерския съвет

3. Министерства - общо 18

4. Държавни агенции

Държавна агенция "Архиви"
Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"
Държавна агенция "Електронно управление"
Държавна агенция за бежанците
Държавна агенция за българите в чужбина
Държавна агенция за закрила на детето
Държавна агенция за метрологичен и технически надзор
Държавна агенция "Национална сигурност"
Държавна агенция "Разузнаване"
Държавна агенция "Технически операции"
Национален статистически институт

Общо: 11

5. Администрации на държавни комисии

Държавна комисия по сигурността на информацията
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Комисия за енергийно и водно регулиране
Комисия за защита на потребителите
Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Общо: 5

6. Изпълнителни агенции

Агенция за социално подпомагане
Агенция за устойчиво енергийно развитие
Агенция за хората с увреждания
Агенция по вписванията
Агенция по геодезия, картография и кадастър
Агенция по заетостта
Агенция по обществени поръчки
Българска агенция за инвестиции
Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"
Изпълнителна агенция "Борба с градушките"
Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация"
Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело"
Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда"
Изпълнителна агенция "Железопътна администрация"
Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Изпълнителна агенция "Медицински одит"
Изпълнителна агенция "Морска администрация"
Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз"
Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“
Изпълнителна агенция по горите
Изпълнителна агенция по лекарствата
Изпълнителна агенция по лозата и виното
Изпълнителна агенция по околна среда
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури
Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството
Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол
Изпълнителна агенция по трансплантация
Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"
Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове"
Национален институт за помирение и арбитраж

Общо: 30

7. Административни структури, създадени със закон

Агенция за държавна финансова инспекция
Агенция за приватизация и следприватизационен контрол
Агенция за ядрено регулиране
Агенция "Митници"
Агенция "Пътна инфраструктура"
Българска агенция по безопасност на храните
Български институт по метрология
Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"
Главна дирекция "Изпълнение на наказанията"
Главна дирекция "Охрана"
Дирекция за национален строителен контрол
Държавен културен институт към министъра на външните работи
Държавен фонд "Земеделие"
Държавна комисия по хазарта
Институт по публична администрация
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на личните данни
Комисия за защита от дискриминация
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори
Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия
Комисия за регулиране на съобщенията
Комисия за финансов надзор
Национален институт за недвижимо културно наследство
Национален компенсационен жилищен фонд Н
Национален осигурителен институт
Национална агенция за оценяване и акредитация Национална агенция за приходите Национална агенция за професионално образование и обучение
Национална здравноосигурителна каса

Общо: 43

8. Административни структури, създадени с постановление на МС

Антидопингов център
Дипломатически институт към министъра на външните работи
Институт по отбрана "Професор Цветан Лазаров"
Информационен център на Министерството на отбранатащ
Национален военноисторически музей
Национален студентски дом
Национален филмов център - София
Национален център за информация и документация
Почивна база "Орлица"
Почивна база "Слънчев бряг"
Център за асистирана репродукция
Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа
Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Център за развитие на човешките ресурси
Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи
Център на промишлеността на Република България в Москва
Център "Фонд за лечение на деца"

Общо: 17

9. Държавно-обществени консултативни комисии

Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО

Общо: 1

10. Съветски (ако са "съвети", а не "съветски", грешката е все сайта, а не моя)

Акредитационен съвет
Висш медицински съвет
Висш съвет по фармация
Експертен консултативен съвет по въпросите на геозащитната дейност в Република България към министъра на регионалното развитие и благоустройството
Експертен консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
Експертен съвет за одобряване на стратегическите карти за шум и планове за действие Експертен съвет по белодробни болести и туберкулоза
Експертен съвет по биоциди
Експертен съвет по надзор на заразните болести и противоепидемичен контрол Експертен съвет по ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции
Енергиен борд
Комисия за лечение в чужбина
Комисия за разглеждане на документи за признаване на организации за защита на правата на пациентите за представителни
Комисия за регистриране на службите по трудова медицинаКомисия по етика за многоцентрови изпитвания
Комисия по признаване на професионалната квалификация по регулирана професия и/или специалност в областта на здравеопазването
Комисия по прозрачност по ЗЛПХМ
Консултативен и координационен съвет по опазване на околната среда в морските води на Черно море
Консултативен съвет за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина
Консултативен съвет за насърчаване на малките и средните предприятия
Консултативен съвет към Националния изпълнителен орган /НИО - министъра на труда и социалната политика/ за участие на Република България в Европейската година на равни възможности за всички - 2007
Консултативен съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите Координационен съвет
Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната Междуведомствен експертен съвет за преструктуриране на рудодобива и поетапно закриване на неефективни производствени мощности
Междуведомствен съвет по въпросите на граничния контролиращ
Междуведомствен съвет по експортно застраховане
Междуведомствен съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет
Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС

Общо: 81

11. Специализирани териториални администрации, създадени като юридически лица с нормативен акт

Басейнова дирекция "Дунавски район"
Басейнова дирекция "Западнобеломорски район"
Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"
Басейнова дирекция "Черноморски район"
Горска семеконтролна станция гр. Пловдив
Горска семеконтролна станция гр. София
Дирекция "Национален парк Пирин"
Дирекция "Национален парк Рила"
Дирекция "Национален парк Централен Балкан"
Дирекция природен парк "Беласица"
Дирекция природен парк "Българка"
Дирекция природен парк "Витоша"
Дирекция природен парк "Врачански Балкан"
Дирекция природен парк "Златни пясъци"
Дирекция природен парк "Персина"
Дирекция природен парк "Рилски манастир"
Дирекция природен парк "Русенски Лом"
Дирекция природен парк "Сините камъни"
Дирекция природен парк "Странджа"
Дирекция природен парк "Шуменско плато"
Лесозащитна станция - гр. Варна
Лесозащитна станция - гр. Пловдив
Лесозащитна станция - гр. София
Областна дирекция "Земеделие" - Благоевград
Областна дирекция "Земеделие" - Бургас
Областна дирекция "Земеделие" - Варна
Областна дирекция "Земеделие" - Велико Търново
Областна дирекция "Земеделие" - Видин Областна дирекция "Земеделие" - Враца Областна дирекция "Земеделие" - Габрово
И т.н.....

Общо: 145

ТЕРИТОРИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ

12. Областни администрации

Областна администрация - Благоевград
Областна администрация - Бургас
Областна администрация - Варна
Областна администрация - Велико Търново
Областна администрация - Видин
Областна администрация - Враца
Областна администрация - Габрово
Областна администрация - Добрич
Областна администрация - Кърджали
Областна администрация - Кюстендил
Областна администрация - Ловеч
Областна администрация - Монтана
Областна администрация - Пазарджик
Областна администрация - Перник
Областна администрация - Плевен
Областна администрация - Пловдив
Областна администрация - Разград
Областна администрация - Русе
Областна администрация - Силистра
Областна администрация - Сливен
Областна администрация - Смолян
Областна администрация - Софийска област
Областна администрация - София
Областна администрация - Стара Загора
Областна администрация - Търговище
Областна администрация - Хасково
Областна администрация - Шумен
Областна администрация - Ямбол

Общо: 28

13. Общински администрации

Общо: 265

14. Районни администрации

Общо: 35

ТОТАЛНО - ПОЧТИ 700 СТРУКТУРИ С ОБЩ БРОЙ НА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ
~ 440 000.


https://iisda.government/ras/adm_structures/ministry_organigram/1468
цитирай
2. kvg55 - bojo12345,
07.01 11:45
Каква държава? Само територия сме. А иначе териториални структури, дал господ. И чиновници също.
цитирай
3. zaw12929 - Пътеки, магистрали, нещо нищо … не ...
07.01 12:29
Пътеки, магистрали, нещо нищо … не разбрали
„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”
Така възпя Ботев героя, толкова нависоко извисен, на Балкана, лежи… от своите рани… само пътеки водят до това високо място! Където даваш живот за …
Магистрала или пътека?! Пътеките са атрибут на непроходимото. Далеч от магистралите. Там за техниката, за прогреса е табу.Но,пътеките са магистрала за душите… така е и затова избрахме пътеките С намерения добри. А сега се лутаме в гори от проблеми, в балкански глави родени…Ех… „Кажи ми, сестро, дей моята вярна дружина…” Всеки пита, мърмори, а докато стигне до „здравната пътека”…може и скоропостижно очи да затвори…
Пътеки към безсмъртие или смърт…
Здравната система е оправданието за незадоволителното ни здраве. Тази- , наложена по време на демократичното ни управление. И вместо по добре- става все по зле и по чия вина?! Сменят се правителства ( но, след изкаран мандат!, което е доказателство за стабилизиране на демокрацията) , всяко ново дава все по вече и по вече милиони, а нещо побългарено ли има, но докато в чужбина уж същата система прави чудеса у нас прави от една страна неоправдани преразходи и… лошо здравеопазване. Ето едно просто сравнение , което хората знаещи правят.
Преди , в татово време!( не е носталгия, но, истината не може да се отрича!) като постъпиш в болница, ти правят пълни изследвания и те лекуват, не само за заболяването за което са те приели, а и за всички намерени отклонения, хронични болести, даже и на зъболечение подлагат болния и всичко- без да платиш нито лев. И това споделям,, не защото искам онова време, а защото искам сегашната здравна система да е по добра, като се поправи сбърканото, защото:
Сега те лекуват само по „здравната пътека”, но… трябва да си купиш консумативи, лекарства ( и то от аптеката на лекуващият лекар. Ако си възрастен или те простудяват или ти дават „грешно” лекарство, особено на болните от мозъчен кръвоизлив и те ако не са починали, докато стигнат до болницата, защото бързата помощ или не идва въобще, или идва с голямо закъснение, после го няма специалистът на томографа и всичко се прави, за да изтекат поне 5 часа, време достатъчно, за да остане на докторите само задължението да констатират смъртта. Защото това го изпитах на мой близки, както и наглото отношение на лекуващите екипи. Близо 30% от преживелите инсулт загиват в рамките на една година. Голяма част от оцелелите са с различна степен на инвалидизация – една трета от тях остават завинаги лежащо болни…

Дошло е време всеки в своята глава да има пътека на здравето яка. Пътеката на неговото дълголетие!? Другите да го спасяват от немарливостта му да не чака.
цитирай
4. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
08.01 14:51
Държавата на абсурдите /1944 - 2019/. Седемдесет и пет години умишлено обездушаване на българите посредством създаване и утвърждаване на абсурди, произведени в кремълската бездуховна пустиня от червената клика и приемани с отворени обятия от нашенските привилегировани марионетки.
цитирай
5. bojo12345 - на 2: kvg55, то и територията вече не е реална. Останалото е на принципа от много години-
11.01 18:51
наш човек! Нито Конституция се спазва, нито закони, постоянно се сблъскваш в ежедневието с различни объркващи наредби и хора, които със самочувствие обясняват, изслешват и гледат как да вземат парите, които са ти определили. Няма нужда от примери. Навсякъде едно и също. Но никой не реагира, нали!? Май се налага основен ремонт, писане-брисане и т.н.
Поздрави!
цитирай
6. bojo12345 - zaw12929, всичко се промени основно за 30 години, но дали е в полза на българина?
11.01 18:55
Това е, което трябва да се реши. Четем, слушаме, виждаме, сблъскваме се и - дотам!
Щом не реагираме като другите хора, народи, етноси - значи всичко ни е наред.
Ти какво мислиш?
цитирай
7. bojo12345 - batogo, то не беше промиване на мозъци, не беше овчедушие, не беше химически обработки...
11.01 18:58
Ако нещо е останало в главите и сърцата ни, трябва да искаме промяна за всички и всичко.Не сме равни, не сме щастливи, не сме имащи. Малко човещина ни е останала.Както е казал другарят Ленин - има друг път!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1535904
Постинги: 1157
Коментари: 2221
Гласове: 11428
Календар
«  Май, 2019  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Блогрол