Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06 08:00 - Може би е отговор на въпросите ни?
Автор: bojo12345 Категория: Регионални   
Прочетен: 492 Коментари: 10 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/eduard-starns-niama-prost-narod-balgarskiia.htmlhttps://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/eduard-starns-niama-prost-narod-balgarskiia.htmlbsp;

20.06.2012 Едуард Стърнс: Няма по-прост народ от българския

.
Юначни български момци...
“Няма по-прост народ от българския” – под това заглавие „Невероятно инфо“ пусна материал, който, макар и фантастичен, решихме да публикуваме заради убийствената ирония в него. Той е неопределен жанр – очерк, есе или автоинтервю. Текстът на Едуард Стърнс, касаещ България, придоби огромна популярност сред англичаните.
Под заглавието “Няма по-прост народ от българския” той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата държава.
Текстът публикуваме  от eurochicago.com”Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга – ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!

Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на Земята. Няма по-прост народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под прост народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости.

Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите – напротив – те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти, идиоти в гръцкия смисъл на думата.

Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.

Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ?

Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския?

Долу лапите, простаци, от името българи!. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.


Но как така, – ще попитате вие – Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България? Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.

Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко; тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

Но защо – ще попитате вие – казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек, за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.

Българите смятат себе си за тарикати, това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Но най-общо казано, тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.

Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници, и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.

Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, които нарушават закона – а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност.

Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

Трябва да си много прост, да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе.

И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш:

“-Ми аз, какво мога да направя?”

Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някого другиго, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг.

Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

Трябва да си много прост, да живееш в земен рай и да го унищожаваш.

Трябва да си много прост за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости… “

П.П. Това е само мнението на един англичанин. Пребройте до десет преди да го наплюете и оборвате. Звучи неприятно, но пък трябва да признаем, че много верни неща е казал. По-важно е да помислим как да се променим и да покажем добрите черти от националния характер. Такива има със сигурност.

Гласувай:
8
11. leonleonovpom2 - Здравей, Божидаре!
20.06 09:17
Казал е истината !
У нас простакът дава тон и останалите му се възхищават! Длъжни са!
И , ако изкараш недъзите наяве, ще се намери някакъв олигофрен, да те захапе веднага
Че си антибългарин! Че не си патриот! Мразиш България!
Трябва да си затваряш очите и да ги хвалиш? Да, но Байганьовщината ни е известна на света, няма как да се скрие, като глава на щраус в пясъка
Да млъквам, че някой интелигентен идиот ще почне властно да ме учи на патриотизъм, захапвайки ме злобно Поклонник на лъжата по рождение!
Той какъв патриот е само, това ще ми набива в главата!?
! И като си помисля, че догато прадядо ми е проливал кръвта си ,за да я има България, а неговият прадядо в кръчмата по това време се е тупал по гърдите ,какъв патриот е, нещата стават пределно ясни!
Сега някой блогов идиот,смятащ другите за такива, ще ти прати поучителен коментар, как не разбираш, че Българите живеят най- добре в света? Да, тарикатите, за сметка на другите, си живъркат добре!За него тарикат, това звучи гордо!?
И смята ,че като голям тарикат е имунизиран срещу тарикатлъка на дрегите? докато попадне на по- голям тарикат от него

Хубав ден, Божидаре!
цитирай
2. nedovolen - Да, но това поражда множество въ...
20.06 09:51
Да, но това поражда множество въпроси, които малцина ще си ги зададат и още по-малко ще търсят отговорите.
:)))
цитирай
3. dobrodan - Истината, само истината
20.06 10:15
и цялата истина.
цитирай
4. apostapostoloff - Точно някакъв ингилизин трябва да
20.06 10:40
ни оценява и съди. Точно той! Защото потомците му, за разлика от нашите, са грабили, изнасилвали, крали и убивали хиляди невинни и беззащитни хора в целия свят.
цитирай
5. bojo12345 - Леоне, важно е да знаем истината и да не си затваряме очите.
20.06 11:40
И в Народното събрание, и в мин.съвет знаят какъв е животът на обикновения човек, но изобщо не ги тревожи. Жалко, защото всичко се знае и вече се казва на всеослушание. Така и всеки получава това, което заслужава. Как беше законът на Нютон - на всяко действие има противодействие. Да си отваряме очите и да говорим истината! Друг ще мери кой е истински българин и кой не е. Гърците го изрисуваха бай Ганю - така човек започва да се уважава сам!
Поздрави и хубав ден, Иване!
цитирай
6. bojo12345 - nedovolen, господ е дал на всеки ум и разум.
20.06 11:42
Не можеш да надскочиш себе си.
цитирай
7. bojo12345 - dobrodan, някои се страхуват от истината и дори не допускат, че случващото се сега е истина!
20.06 11:43
Всяка коза за свой крак виси!
цитирай
8. bojo12345 - съгласен съм с теб, apostapostoloff.
20.06 11:48
Англичаните са колонизирали и грабили столетия навред други народи. За американската наия се знае достатъчно. Френските благородници са разпаряли коремите на млади момичета, за да си топлят краката през зимата. А белгийският крал е отчитал мунициите по отрязаните ръце на жертвите. И сега тези хора въвеждат новите правила в Европа?!
Явно навсякъде се събуждат хората и не ще търпят такива господари!
цитирай
9. dobrodan - Докато нямаме право на оръжие (с изключения на някои другари),
20.06 13:10
bojo12345 написа:
Всяка коза за свой крак виси!


ще чакаме каТО ГОВЕДЦА НЯКОЙ ИЗБРАН да се смили над нас.
Мирът е на върха на копието, демокрацията се крепи върху острието на меча.
Всичко друго са пълни илюзии.
цитирай
10. rustam - Всъщност Едуард Стърнс никога не е казвал нещо подобно.
20.06 21:21
това е стар, брадат фейк, който се "търкаля" по мрежата вече десет години. На приливи и отливи го пускат из сайтовете. Стърнс е известен британски публицист, но такава статия и въобще такова негово изказване всъщност няма, лъжа е. Общо взето, грубо казано, на Стърнс му са безразлична родната картинка на нравите и начинът ни на живот.

В някои от случаите горният материал предизвиква буря от нугодувание срещу въпросния Стърн, англичаните, тяхната подлост и т.н. Но нито англичаните, нито Стърн имат нещо общо с прозренията в този текст. Негов автор е небезизвестният интернетен трол chergar и следите на въпросната статия водят началото си в сайта "бъзик лийкс"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1943514
Постинги: 1424
Коментари: 2884
Гласове: 13925
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930