Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2018 09:32 - мъни,мъни...
Автор: bojo12345 Категория: Регионални   
Прочетен: 247 Коментари: 2 Гласове:
6 

        Документи от Митниците: Булгартабак генерира контрабанда за милиарди
                      Нелегалният износ за Близкия Изток не е спирал

септември 28, 2018Биволъ

Фирма на иракския контрабандист Салам Кадер Фарадж е купила от България и изнесла за Обединените Арабски Емирства над 3,3 милиарда пакета цигари за периода 2009 – 2017. Износът за Близкия Изток продължава и в момента, въпреки промотираните декларации на производителя Булгартабак, че спира контрабандата. Тази мащабна нелегална дейност е организирана в стройна структура още от времето на социализма, чрез мрежата на бившата Държавна сигурност на режима. Днес тя е наследила всички канали на предишната система и генерира доход от поне милиард долара годишно. Тези „черни“ пари захранват престъпни мрежи от посредници, сред които и организации, считани за терористични.

Количествата и контрагентите са от официални данни предоставени от Агенция „Митници“. Информацията бе получена по „трудния“ начин, чрез завеждане на съдебно дело от страна на Биволъ. Първоначално от АМ отказаха информация по реда на ЗДОИ (виж тук). След това юристите на агенцията упорито обжалваха делата ни срещу отказа им. Митническите шефове се аргументираха, че с това разкритие щяла да се наруши търговската тайна и да се засегнат правата на износителите на цигари и на техните контрагенти. В крайна сметка съдът окончателно постанови, че информацията е от обществен интерес и трябва да стане публична.

Тази сага с делата с АМ, които трябва да бъдат всеки път съдени и са осъждани от нас, за да изпълняват закона е симптоматична. В случая тя продължи повече от 2 години и половина. Трябва да споменем, че предишният шеф на Агенцията Ваньо Танов вероятно щеше да предостави изисканата от нас информация, без да има нужда от безкрайни дела и ощетяване на държавния бюджет от митниците, но буквално на другия ден скоропостижно се спомина. Далеч сме от конспиративни теории, но тогава този инцидент определено изигра голяма роля в осуетяването на бързото разследване и разкритие на криминалната структура на търговията на Булгартабак.


Според данните в информационната система на Агенция „Митници“, износът към ОАЕ се осъществява само от една фирма – Andalus Al-Sharq General Trading LLC. Именно тя е стратегическия партньор на родния тютюнев холдинг в района на Близкия и Среден Изток. Andalus представлява Bulgartabac /BT/ в над 50% от износа за този основен регион. Тя е започнала да изнася малки количества цигари за емирството още през 2009 г. Но при първото правителство „Борисов“, през 2013 г., количествата скачат рязко – 50 пъти повече! Само за Емирствата процентът скача на рекордните 72% от цялата продукция. Това съвпада във времето с непрозрачната приватизация на Булгартабак.


През 2014 при правителството „Орешарски“ износът за Дубай достига абсолютния си рекорд. Само през тази година са изнесени почти 20 милиарда къса или 1 милиард пакета/кутии цигари. През следващите години се наблюдава стабилизация на нивото от 2013: около 11 милиарда къса годишно.

Единственият български износител на цигари за ОАЕ е Булгартабак, чиято собственост се свързва с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. През пролетта на 2016 г. оттам обявиха, че спират износа към Близкия изток. Но данните от митниците сочат, че през 2016 и 2017 г са изнесени приблизително същите количества като през 2015. Износът продължава и до момента.

                                   контрабандиста   “Молла Салам”

Основният контрагент на Булгартабак, фирмата Andalus Al-Sharq, е регистрирана в Дубай и съдружници в нея са двама иракски кюрди с общо 49%, както и един дубайски гражданин Essa Saeed Rashid Khalfan Al Shamsi с 51%. Мажоритарният собственик е представител на едно от най-големите племена в Емирствата и северен Оман. Присъствието на дубаеца се обяснява с бизнес порядките в емирството – без такъв “местен спонсор”, чужденците не могат да отворят фирма.

Единият от двамата иракчани е добре известният Салам Кадер Фарадж. Според вестниците “Миллиет” и “Джумхюриет”, името му е цитирано в доклад на турската служба за борба с финансовите измами MOSSAK като организатор на мащабна мрежа за контрабанда на български цигари през Иракски Кюрдистан. Известен е също като “Молла Салам”.

В докладите на турските служби от последните години редовно се говори за контрабандни цигари от български производители, които заливат Турция през Иракски Кюрдистан. В миналогодишния доклад на службата за борба с организираната престъпност KOM се посочва и производителя “Булгартабак”. Според тези доклади от контрабандата на цигари настъпват огромни загуби за бюджета и също така се финансират терористични групировки.

Недоволството на турската страна от пасивността на българските власти по тази тема е едва прикрито в доклада от 2017 г., в който пише, че данните за продължаващата контрабанда са предоставени на международните правоохранителни организации SELEC и Интерпол.

Българската прокуратура и МВР дълго увъртаха и игнорираха този доклад, докато най-накрая Цацаров обяви, че в него нямало данни за незаконни действия на българския цигарен монополист. Не стана ясно обаче дали прокуратурата се е запознала с данните, изпратени до Интерпол, или единствено с публичната версия на сайта на KOM.

Информацията за фирмената собственост в Дубай не е трудна за получаване и доказателство за това са документите за Andalus Al-Sharq, с които Биволъ се сдоби и ги публикува още през 2016 г. (виж тук).

Факт е, че институциите и службите ни винаги са знаели, че фирмата е собственост на контрабандиста Салам. Въпреки това Andalus Al-Sharq е продължила да изнася огромни количества цигари на Булгартабак за Дубай. Изнася ги и до днес. Нито една българска институция не се е притеснила от публичния факт, че зад тази фирма стои лице, обвинено в контрабандистка дейност.

Налага изводът, че с това бездействие на българските власти е прикрит мащабен контрабанден канал, а българската държава е нарушавала съзнателно и за продължителен период от време редица международни споразумения за борба с контрабандата, прането на пари и финансирането на тероризма.

В Дубай влизат два пъти повече български цигари, отколкото изнасяме
Данните от Агенция „Митници“ съвпадат донякъде с декларираните от България количества изнесени цигари в сайта на ООН Comtrade (виж таблицата). Те са с декларирана стойност над 715 милиона долара, което прави средна себестойност от около 0,21 $ или 32 стотинки на пакет/кутия от 20 цигари.


Данни за износ на цигари от България към ОАЕ от различни източници

Тази смешна цена обаче се умножава десеторно и повече, след като цигарите достигнат до черния пазар в Турция. Незаконният бизнес генерира милиарди долари печалба за трафикантите и смазва мащабна корупционна машина. “Такса спокойствие” за безпрепятствено преминаване на стоката прибират както местни политически “спонсори”, така и военни организации, някои от които считани за терористични. За засегнатите от трафика държави остават огромни акцизни и данъчни загуби.

При това е засегната не само Турция, а и България, показват данните, предоставени от ОАЕ на Comtrade – официалната статистика за международна търговия на ООН. Според тях излиза, че в Дубай се внасят почти два пъти повече цигари с произход от България, отколкото България е декларирала, че изнася за тази държава.

Единственото законосъобразно обяснение за този феномен е, че е налице реекспорт, което означава, че огромни количества български цигари са били изнесени първо за други страни, а след това са пренасочени към ОАЕ, където са оформени от тамошната митница като стока с произход България.

От друга страна през рекордната 2014 г. общото количество цигари; произведено от Булгартабак, според собствените отчети на фирмата, е 25 милиона тона цигари. В същото време декларираният български внос в емирствата е 28 милиона тона или с три милиона тона повече от цялото официално производство на Булгартабак!

Дали става дума за недекларирани количества, които са изнесени под носа на властите, или за фалшиви български цигари произведени другаде? И в двата случая България е на загуба и би трябвало борбата с този трафик да бъде приоритет на службите.

                            КОЙ е собственикът на Булгартабак и цялата статия четете                                     на https://bivol.bg/bulgartaba%D0%BA-mafia-6.htmlГласувай:
6
01. kvg55 - bojo12345,
07.10.2018 19:05
Не е вярно! Бойко Борисов лично бори контрабандата.
цитирай
2. bven - Булгартабак - перлата на нашия доларов експорт:)))
08.10.2018 21:36
Сега в частен джоб, ама какъв!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1361545
Постинги: 1080
Коментари: 1969
Гласове: 10822
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Блогрол