Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2019 08:25 - Адвокатите в Пловдив с обща позиция срещу Иван Гешев
Автор: bojo12345 Категория: Новини   
Прочетен: 174 Коментари: 0 Гласове:
5 

петък, 09 Август 2019 / 14:08

автор:Дума


Адвокатският съвет в Пловдив изпрати свое становище до ВСС, в което критикува изказвания и позиции на Иван Гешев. Писмото е изпратено и до Висшия адвокатски съвет. Двете институции само преди два дни излязоха една след друга с позиции, в които препоръчаха на медиите да не критикуват Гешев и кандидатурата му за главен прокурор. Горе-долу по същото време Прокуратурата се възмути от публикации в български вестници отново по повод личността, професионалните и моралните качества на Иван Гешев. На няколко пъти Прокурорската колегия на ВСС натърти, че кандидатурата на Гешев е подкрепена от цялото съсловие. Писма в този дух писаха и следователите.

Адвокатите от Пловдив обаче имат друго мнение. „Разбирането на заместник-главния прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев за разделението на властите е в противоречие с основни принципи на държавното устройство и управление, залегнали в българската Конституция“. Това се казва в становището на Адвокатски съвет Пловдив, пише „Под Тепето“. Адвокатите застанаха вчера зад обща позиция относно даденото от Гешев интервю за БНТ на 23 юли. Те заявяват категоричното си несъгласие с прокламираните от единственият кандидат за главен прокурор позиции и определят някои изказвания от това интервю като „недопустими“. От съвета припомнят, че са приели свои правила и изисквания, на които трябва да отговаря личността на главния прокурор. Припомнят и определи твърдения и коментари на Гешев вече в качеството му на кандидат за главен прокурор.

„На 23 юли 2019 г. в интервю, дадено за БНТ, издигнатият единствен кандидат за Главен прокурор на Република България – г-н Иван Гешев, заявава следното: „Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината. Спазването на принципа на обективната истина е задължение само на съда и прокуратурата. Моята работа е да ги арестувам, нейната работа е да ги спасява. Естествено е, че тя няма интерес от една работеща прокуратура. Става въпрос за интереси.“ В същото интервю, г-н Гешев заявява още: „А по отношение на г-н Борисов, не споделям виждането да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени.“

В качеството си на орган на Адвокатска колегия Пловдив, чувствайки отговорността си пред нашите колеги и българското общество, заявяваме категоричното си несъгласие с прокламираните от г-н Гешев в цитираното по-горе интервю позиции, които намираме за недопустими изказвания от страна на кандидат за Главен прокурор на РБ, пише в становището.

Позволяваме си да припомним на г-н Гешев, че в редица свои решения, Конституцинният съд на Република България е изяснил, че положението на адвокатурата е уредено в Конституцията. То позволява на адвокатите да бъде предоставено от закона особено правно положение, което да им даде възможност да изпълняват пълноценно основната си функция – да подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. В правовата държава необходимостта от особено уважение и специално съдействие на адвокатите не може да бъде отречена предвид особено важната им роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, напомнят пловдивските адвокати.

В светлината на изложеното, напълно неприемливо е кандидат за Главен прокурор на РБ да има разбирания за същността на адвокатската професия и фигурата и положението на адвоката, различни от залегналите в Конституцията на Република България. Считаме, че функциите на прокурора не включват арестите на граждани, без да е доказана в достатъчна степен тяхната съпричастност към извършването на определено престъпление. Българската адвокатура от своя страна се бори за точното прилагане на законите на страната спрямо всички и в много случаи е последната преграда пред посегателствата над правата и законните интереси на гражданите. Противно на направените внушения в цитираното интервю, които продължават да се тиражират в различни медии, българската адвокатура има интерес от една работеща прокуратура, която осъществява функциите си изцяло в рамките, разписани от Закона. Именно съвместната професионална работа на адвокатурата и магистратите е гаранция за спазването на закона и на правата на гражданите, обобщават адвокатите. Напомнят също и за разделението на властите, залегнало в Конституцията на Република България.

„Ето защо, като подкрепяме изцяло изразените позиции от множество колеги / включително уважавани членове на нашата колегия / срещу посочените становища на г-н Гешев по горепоставените въпроси в интервюто му, дадено за БНТ на 23 юли 2019г., апелираме към Висшия адвокатски съвет да заяви изрична и отговорна позиция, дали личността на г-н Гешев отговаря на критериите, залегнали в приетото на заседание, проведено на 19.07.2019г., от Висшият адвокатски съвет Становище относно качествата, които трябва да притежават кандидатите за Главен прокурор на Република България.

Призоваваме Висшият съдебен съвет, при обсъждането на кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, да вземе предвид изразените от него позиции в цитираното по-горе интервю, при формиране на преценката дали същият отговоря на изискването за високи професионални и нравствени качества в степента изискваща фигурата на главния прокурор.

Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност, е да бъдат изнасяни в аванс и извън контекста отделни доказателства, събрани по висящи наказателни производства, с цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния. Подобен подход грубо подрива авторитета на съдебната власт и неоправдано и силно засяга правата на обвиняемите, за които с пълна сила действа презумпцията невиновност, която подобно на принципа на разделението на властите е основополагаща за съвремената правова държава.

Апелираме към всички адвокатски колегии и колеги в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни за изразят своята позиция по поставените въпроси, което ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество!“, завършва позицията на адвокатите.
/https://duma.bg/advokatite-v-plovdiv-s-obshta-pozitsiya-sreshtu-ivan-geshev-n197536/Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1785742
Постинги: 1308
Коментари: 2618
Гласове: 12937
Календар
«  Април, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930