Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06 08:11 - прокуратурата е осъдена за над 800 000 лв
Автор: bojo12345 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 106 Коментари: 0 Гласове:
1 

Фирма, която беше замесена в госрдостта на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - акация "Октопод", осъди прокуратурата да плати 805 000лева. Рекордно обезщетение от над 802 000 лв. за имуществени вреди и още 3000 лв. за морални такива е осъдена да плати прокуратурата на сочената за едно от пипалата на „Октопод“-а фирма „Голд лизинг“ ООД. Решението е на Софийския апелативен съд (САС) и не е окончателно. Ако влезе в сила, сметката за обезщетения, които държавата плаща след нея, ще надхвърли 1 млн. лв.


„Въпреки че имам резерви към някои от решаващите мотиви на решението на САС и към дадената от него правна квалификация на казуса по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), а не по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), във връзка с правото на ЕС, то е своеобразен прецедент за българското право“, казва адвокат Михаил Екимджив, който заедно с адвокат Катина Бончева представлява фирмата, в полза на която е присъдено обезщетението, съобщи lex.bg.

И обяснява: „Това е така на първо място, защото за първи път, според мен, прокуратурата е осъдена от юридическо лице за вреди от процесуални действия в наказателно разследване. Решението разчупва клишето, според което след като наказателната отговорност е intuitu personae, репарация на вреди от такова разследване могат да търсят само физическите лица, които са били обвиняеми или подсъдими. Настоящият казус визира хипотеза, която за съжаление често се повтаря през последните години – в контекста на наказателно дело се изземат и години наред се задържат без ясно основание и без разумно оправдание документи и компютри, принадлежащи на юридическо лице. Това буквално икономически съсипва и занулява търговското дружество. Очевидно е, че то понася драматични имуществени и репутационни щети, които нерядко водят до фалит. Въпреки тази очевидност, до момента съдилищата не „виждаха“ причинно-следствена връзка между наказателния процес, воден срещу конкретни физически лица и преките вреди на косвените жертви“.

Бизнес, „иззет“ в 63 чувала

Казусът възниква на 10 февруари 2010 г., когато МВР и прокуратурата зрелищно арестуваха Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите претърсват офиса на „Голд лизинг“ и изземат всички компютри и 63 чувала с документация. Сред тях са всички оригинални лизингови документи на фирмата – договори, записи на заповед, погасителни планове, оригинални свидетелства за регистрация на автомобили, застрахователни и счетоводни документи, изпълнителни листове срещу длъжници, кореспонденция с лизингополучатели и с държавни институции. В офиса на дружеството не остават никакви документи и компютри, освен някои архивни папки за много стари периоди.

В медиите излизат множество публикации, че „Голд лизинг“ е част от пипалата на „Октопод“- а и че чрез дружеството са прани престъпни пари. След шумната акция бяха образувани три основни дела. Те станаха популярни като „Голям Октопод“, в който останаха тежките икономически престъпления, „Нежен Октопод“ – за сводничество и проституция и „Малък Октопод“ – за рекет и принуда. До съд стигна само последното. Документите, иззети от „Голд лизинг“ през 2010 г., са по т. нар. „Голям Октопод“, а делото за него беше прекратено на 27 февруари 2014 г.

Още в края на февруари 2010 г. от фирмата изпращат искания до всички нива на държавното обвинение – от наблюдаващия делото в Софийската градска прокуратура до главния прокурор, да ѝ бъдат върнати иззетите документи и компютри. Получават отказ от СГП. После настояват поне да получат оригиналите на свидетелствата за регистрация на автомобилите, които дружеството предоставя на лизинг. Така на 1 юни 2010 г. те са им върнати. През март 2011 г. получават обратно и девет компютъра, в постановлението е отказано връщането на останалите документи.

През април 2011 г. от фирмата се оплакват на Инспектората към Висшия съдебен съвет, че с неправомерни действия и бездействия наблюдаващите прокурори я възпрепятстват да осъществява дейността си, в това число я лишават от възможност да защити по съдебен ред правата си срещу неправомерни действия на некоректни клиенти и да упражнява правата си по издадени в нейна полза записи на заповед. Искат срещу обвинителите да бъдат образувани дисциплинарни производства.

Нищо не се случва – нито документите са върнати, нито някой е наказан. На 25 март 2011 г. „Голд лизинг“ е заличено от регистъра на финансовите институции. А година по-късно Общото събрание на дружеството взема решения за отписване от баланса му на активи за над 1.6 млн. лв. По-голямата част от тях са вземания по договори за лизинг, подписани преди акция „Октопод“, които поради липсата на документацията, няма как да бъдат събрани.

По делото на фирмата срещу прокуратурата свидетели разказват, че след изземването на документите служителите в „Голд лизинг“ е нямало какво да работят, като след края на февруари 2010 г. са преминали на четиричасов работен ден до края на месец август 2011 г. Причина за това било влошеното финансово състояние на дружеството, поради отдръпване на клиенти. Имало клиенти, които твърдели, че са престъпници и няма да погасяват задълженията си. До края на месец март 2010 г. нямало почти никакви приходи, нямало и нови клиенти. Дружеството не можело да купува нови автомобили, не можело и да си събира вноските за вече дадените на лизинг.

Неправомерно бездействие и вреди

Документите не са върнати на фирмата и до днес. Затова „Голд лизинг“ иска да ѝ бъде присъдено обезщетение от 1.6 млн. лв. за причинени имуществени вреди. Първата инстанция – Софийският градски съд, отхвърля изцяло иска ѝ.

цялата статия вижте тук  http://big5.bg/profil/item/8271-firma-osadi-prokuraturata-za-nad-800-000-lv-zaradi-aktziya-oktopod-na-tzvetanov.html
Гласувай:
2
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1320463
Постинги: 1056
Коментари: 1884
Гласове: 10617
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол