Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05 07:47 - грабежът над България
Автор: bojo12345 Категория: Други   
Прочетен: 199 Коментари: 2 Гласове:
6 


                   Кой и как разкъса българската плът.
                Проговарят секретните руски договори.
                               ноември 3, 2015

Десетилетия наред умишлено и целенасочено бяха принизявани и ролята на българското Възраждане, и борбата за църковна независимост, а дейността на революционните ни водачи бе представяна в един напълно наивен и унизителен за националното ни достойнство план. Априлското въстание е онзи ключов момент, който провокира цивилизована Европа да подкрепи българската национална кауза и дава повод на Великите сили да свикат Цариградската мирна конференция, на която да се реши Българският въпрос и да се уреди територията на новата държава.
Вместо това години наред този подвиг на българския народ бе принизяван едва ли не до функция на руската имперска политика, предизвикала Руско-турската война и последвалото изграждане на българска държава.

Как и защо се стига до провала на тази конференция, кой и защо предварително разкъсва българските земи и залага основите на Берлинския договор ще разберете от представените по-долу секретни договори между две империи, които властват в Централна и Източна Еврапа – Руската и Австро-унгарската. Те обричат на провал българската национална кауза.(Публикуват се за първи път и документално преобръщат умишлено деформираните ни исторически представи. Прилагам и целия сборник с договори на Русия)

През първата половина на 19-и век българският народ достига до онази степен на обществено развитие, което му позволява да вземе съдбата си в собствени ръце. Османската империя векове наред е разчитала на териториално разширение и финансиране чрез спахийство, но още през 18-и век този икономически модел е обречен на провал и вече не работи. Империята е обхваната от беззаконие, анархия, кърджалийство. Смаляваща се, изостанала, обречена…
Великите сили успешно се възползват от упадъка на Османската империя и започват да късат парчета от нея – Англия и Франция – по средиземноморието, Австро-Унгария на Балканите, Русия на север от Черно море. Възникват нови независими или васални държави…

В това несигурно, размирно време, започва чудото на Българското Възраждане.

В българите започва и се развива процес на национално осъзнаване, в основата на което стои „Историята” на Паисий. Още през 1813 г. в Шумен се чества за първи път в света празникът на българската писменост и светите братя Кирил и Методий. Българинът започва сам да строи читалища, църкви, манастири, училища, гимназии, часовникови кули, мостове. Започва да развива манифак-тура, да търгува, появяват се и първите фабрики в Сливен и Габрово. Главен интендант на османската армия става не кой да е, а правнукът на Софроний Врачански – Алеко Богориди – единственият християнин, в чийто дом на крака идва да гостува султан в петстотингодишната история на империята.
През 60-те и 70-те години на 19 век. в много градове и села българите строят къщи на два-три ката и се множи, докато не стават най-многобройният етнос на Балканския полуостров.

Погледнете къщите от онова време в Стария Пловдив, Русе, Свищов, Шумен, Габрово, Велико Търново, Трявна, Враца, Сливен, Котел, Калофер, Мелник, Копривщица…
Самият Цариград се превръща в средище за църковните ни и културни деятели.
И това го правим сами, без държавна подкрепа, дори често въпреки съпротивата на османските власти. Но го правим!

(Самият Достоевски описва почудата и завистта на руските офицери, когато навлизат в българските земи и виждат богатството на българите, къщите и църквите им: „…вдруг мы увидели прелестные болгар ские домики, кругом них садики, цветы, плоды, скот, обработанную землю, родящую чуть не сторицею, и, в довершение всего, по три православных церкви на одну мечеть,— это за веру-то угнетенных! «Да как они смеют!» — загорелось мгновенно в обиженных сердцах иных освободителей, и кровь обиды залила их щеки. «И к тому же мы их спасать пришли, стало быть, они бы должны почти на коленках встречать. Но они не стоят на коленках, они косят ся, даже как будто и не рады нам! Это нам-то! Хлеб-соль выносят, это правда, но косятся, косятся!..»
(от „САМЫЙ ЛАКЕЙСКИЙ СЛУЧАЙ, КАКОЙ ТОЛЬКО МОЖЕТ БЫТ” ).
или в превод: „Изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”)

В същия момент имперската политика на Русия е насочена към завладяване на нови територии и осигуряване на излаз към Южните морета. Една от основните пречки на нейните имперски амбици се оказва възродената българска нация.

При всяка от поредните си войни с Османската империя Русия завлича хиляди българи, за да ги направи крепостни за своите дворяни и помешчици. Процесът е описан от Георги Раковски в брошурата му „Руската убийствена политика за българите” издадена през 1861 г. Нещо повече – използвайки временното си преимущество, Русия изисква от султана да издаде ферман, който позволява българите да бъдат изселвани от родните си места и заселвани в „омразните руски пустини”, както сам Раковски пише. Тук ние можем да видим истинските цели на руския империализъм и да усетим отношението към българите като към един добитък, който може безнаказано и безплатно да се експлоатира. Тогава за първи път в началото на 60-те години на 19-и век руският империализъм разбира, че вече пред него не стои безропотно и безродно стадо, а народ с ясно осъзната идентичност и национална кауза, която само за няколко години ще се превърне в основна пречка за доминация на Руската империя на Балканите и Проливите. В същата 1861 г. година Русия оказва натиск над Сърбия да разтури Първа българска легия на Раковски, както и да бъде иззета и унищожена брошурата на Раковски, както в Сърбия, така и във Влашко.

Паралелно с този процес се развива и българската църква. Още през 1860 г. българите правят опит да отвоюват независима Българска екзархия, но срещат упорита съпротива от руския консул в Цариград княз Лобанов, както и от гръцка-та църква и по настояване на княз Лобанов нашите владици са заточени в Диарбекир през 1861 г.

Отново Русия усеща наличието на един народ, който търси своето място под слънцето, има сили, воля и решителност да извоюва национална независимост и руската дипломация започва своята коварна и двулична политика по разеди- нение и подкупване на наши деятели и саботиране на българската национална кауза, както отвътре, така и чрез действията на своята дипломация на междуна-родната арена.

През 1870 г. със султански ферман е обявена независимата Българска екзархия с огромна територия от над 220 000 кв. км. Чрез този акт султанът цели да успокои нашите църковни деятели и българското население, но най-вече – да създаде един предпазен буфер за империята си, който по един или друг начин да държи руския империализъм надалеч.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Bulgarian-Exarchate-1870-1913.jpg Bulgarian-Exarchate-1870-1913
Територия на българската екзархия според султанския ферман от 1870 г.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Sultan%E28099s_Ferman_for_the_establishment_of_a_Bulgarian_Exarchate_1.jpg
Sultan’s_Ferman_for_the_establishment_of_a_Bulgarian_Exarchate_1
Султанският ферман за независима българска държава.

В отговор и в отчаян опит да спре единението на българската нация руската дипломация в лицето на руския консул в Цариград – Граф Игнатиев оказва силен натиск върху османските власти и по искане на Граф Игнатиев нашите владици отново са заточени през 1872 г. Невиждано за Цариград шествие от над 3000 българи се вдига, за да изиска освобождаването на владиците ни и властите бързо отстъпват, владиците ни са върнати от заточение. Руският консул обаче успява да организира заговор срещу Българската църква и руската църква, последвана от Вселенската патриаршия - обявяват схизма против Българската църква, която продължава чак до 1945 г.
                                                                                                    продължава
Гласувай:
7
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Ядосан съм ти Божо, че ми припомни тези мисли рано сутрин :-)
20.05 08:56
Шегувам се разбира се, за да си оправя настроението!
Трябва да ти благодарим че припомняш на заспалия български народ тези факти и наложени ни с десетилетия лъжи, изучавани още в училищата.
Не ми се коментира, но вярвам че и още доказателства ще дадеш за „освободителната“ роля на Русия, която повтаря този акт и през 1944 г., когато доизтрива и всички останали артефакти от историята ни.
Някой беше казал, че Русия има пръст в опитите да ни използва и потили историята повече от целия запад...!
А за колко възрожденци не знаем истинския подвиг и биография, а на други имената даже...?
А от името Граф Игнатиев, който е изпълнител на пъклените заговори и предателства, още неизвестни даже, ми се повдига направо! А цяла София се гордее ходейки всеки ден по улицата с неговото име :-(((
Ще очаквам и продължението и ще си запиша този материал.

П.П. Скоро ме попитаха дали съм Русо Фил или Фоб... И аз се изсмях. Какво е това малоумно бинарно мислене наложено ни тенденциозно за антагонизма на празните ни приказки. Разбира се че обичам Русия, защото там е и част от народа ни! Който според мене им е дал и езика, и силния дух, и невероятното културна изява.
цитирай
2. bojo12345 - Ех, Лекси, трудно е да възприемеш нещо, за което никога не си знаел, не си се съмнявал.
20.05 10:53
Почти като историята с онзи, дето говорели за сестра му, пък той казвал, че няма сестра! Когато четох спомени на чужденец, който из Ориента посетил Атон и видял монаси да горят български книги и му дали да си избере каквото иска, разбрах, че много исторически факти ще ни липсват. Освен това някои възрожденци, живеейки в Цариград, Солун и др. градове, от соц.историята бяха заклеймени като българофоби. Май те са били 100% българи - няма нужда да биеш тъпана какво правиш и защо го правиш, нали?
Пък ние да си кажем и споделим написаното.
Поздрави и се сърди, без да се ядосваш, на когото трябва:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 1551265
Постинги: 1176
Коментари: 2259
Гласове: 11559
Календар
«  Юни, 2019  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930